Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Megalakult az MSZP Demokratikus Koalíció platformja

Megalakult az MSZP Demokratikus Koalíció nevű új platformja Budapesten. A szerveződést Gyurcsány Ferenc volt pártelnök-miniszterelnök vezeti.
A platformba belépő szocialista párttagok internetes szavazatai alapján alelnöknek Vitányi Ivánt és Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert választották az alakuló rendezvényen, amelyen bejelentették azt is, hogy a szerveződésbe eddig 2.400-an jelentkeztek felvételért. A Szent István parkban felállított sátorban több százan gyűltek össze, köztük szocialista politikusok, jelenlegi és volt országgyűlési képviselők. A platform alakuló eseményén részt vett Mesterházy Attila pártelnök is.

Ott volt Vojnik Mária, Csiha Judit, Kolber István, Ficsor Ádám, Szabó Zoltán, Arató Gergely, Avarkeszi Dezső, Varju László, Baracskai József és Gál Zoltán. Az elsőként felszólaló Vitányi Iván ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: ez jelképezi, hogy "együtt vagyunk, de nem jelenti azt, hogy nem kritizáljuk egymást". A rendezvényen közéleti személyiségek is megjelentek, köztük Vágó István televíziós műsorvezető, Farkasházy Tivadar humorista, újságíró, Debreczeni József közíró, és Bálint György kertészmérnök. Ott volt Bauer Tamás és Iványi Gábor korábbi szabad demokrata képviselő.

Vitányi Iván azt mondta, nem véletlen, hogy a forradalom előestéjének évfordulójára szervezték az alakuló rendezvényt, mivel 1956 örökösének tekintik magukat és ma is vállalják Nagy Imrét. Bejelentette, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Társulás 25 fős vezetőségéből húszan már az új platform tagjai.

Molnár Csaba a platform másik alelnöke arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kell szabadulnia az elmúlt években ráaggatott igaztalan címkéktől, melyek megmérgezték a párt politikáját és a Fidesz folyamatos sulykolása miatt sok szocialista már-már el is hitte a hamis valóságot. Hozzátette: leginkább a neoliberális stigma égett rájuk, de szerinte a szocialista kormányok intézkedései bizonyítják, hogy nem árulták el a szociáldemokrácia eszméit. Hazug szembeállításnak nevezte az is, hogy a baloldal korrupt, a jobboldal viszont hótiszta. Úgy látja, az elmúlt években részben emiatt az MSZP-n belül divattá vált "a köldöknézés, és a lehajtott fejjel járás".

"Közös hibánk, hogy nem álltunk be az elmúlt nyolc évben a kormányunk politikája mögé" - jelentette ki, majd úgy fogalmazott, gyávák voltak és ezért elnyerték a méltó büntetésünket tavasszal és ősszel is. Molnár Csaba leszögezte: a mai nappal vége van az ok nélküli szégyenkezésnek, arra törekszenek, hogy a baloldaliak büszkén vállalják értékrendjüket. Hangsúlyozta, tanulni kell a hibáikból, ezért az MSZP-ben politikai erkölcsi, szervezeti, irányítási és finanszírozási rendszerváltásra van szükség. A Szent István park bejáratánál néhányan tüntettek Gyurcsány Ferenc ellen, rendbontás nem történt.

Olvasóink írták

 • 10. zero 2010. október 23. 19:20
  „platform
  felület; program, álláspont kinyilvánítása HUUUU alakított egy nagy semmit.Hát eddig nem ezt csinálta ?”
 • 9. frakk 2010. október 23. 11:20
  „ferit nem szabad elzavarnotok, az a garancia a Mszp mélyrepülésére. Éppen most olvastam , hogy a Botkát akarják a gyurcsány helyére, és egyre nagyobb az igény rá. Sokkal jobb Botka elismerem, de egyben ő sem alkalmas egy ország vezetésére. Az Mszp még sokáig keresni fogja azt az embert aki kihúzhatja őket a sz@rból. Semmi esélyük már, hogy kijöjjenek onnan, egyedül a választók feledékenységére, butaságára tehetnek még lapot. Botka szépen beszél, meg kell hagyni . Tehát amikor elkezd nyilatkozni, nem az jut eszébe rögtön az embernek mint gyucsánynál, hogy egy hülyét hallgat. Botka eltudja adni magát kommunikációban, de cselekvésben, tettekben óriási űr mutatkozik ott is. Szűklátókörű ember nem vezethet egy országot.”
 • 8. jozko 2010. október 23. 01:25
  „Kell klasszikus balodal,
  de:
  Más okkal,
  Másokkal!”
 • 7. Power 2010. október 22. 22:31
  „"A hazugság csapdájába az egész magyar politikai elit esett. Ebből a csapdából a baloldal - részben az én személyes inspirálásomra is - kitört" (Gyurcsány)
  http://video.google.com/videoplay?docid=-9063033553850463153#”
 • 6. szilléri 2010. október 22. 22:16
  „Mi a manó ? Az MSZP demokratikus ?”
 • 5. KolompárRómeó 2010. október 22. 22:01
  „1. hozzászólás achilleus 2010.10.22. 20:25

  Botka már az egyetemen arra volt büszke, hogy soha magától nem csinált semmit. Szóval remélem, hogy bármelyikük is, de megpróbálja felemelni a pártot. Így garantált, hogy oda kerül, ahova való: a szemétdombra.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. október 22. 21:59
  „Feri! Te már bizonyítottál! A butaság és a szorgalom + idiótaság együtt nem jó az országnak! Mennyé kapálni! Aki benned hisz, az ugyanolyan kretén és buta, mint te!”
 • 3. dodó 2010. október 22. 21:24
  „...Vágó István, Fajkasházy Tivadar, Debreczeni József, Bálint Gazda, Bauer Tamás, Iványi Gábor...
  ...Vitányi Iván, Molnár Csaba, Vojnik Mária, Csiha Judit, Kolber István, Ficsor Ádám, Szabó Zoltán, Arató Gergely, Avarkeszi Dezső, Varju László, Baracskai József, Gál Zoltán...

  Csak az ügyészség képviselői hiányoztak (de nagyon!)”
 • 2. frakk 2010. október 22. 20:38
  „Csupa új név ebben a frissen megalakult pártban. Mindig mondtam , meg kell újulni, ha már másképpen nem megy. Ez az új párt lehet a jövő demokratikus pártja :( a mai nappal vége van az ok nélküli szégyenkezésnek Na és az elmaradhatatlan "új értékrend" Hol lehet szoci értelmező lexikont vásárolni tudja valaki??”
 • 1. achilleus 2010. október 22. 20:25
  „Kommentár nélkül:
  "2010.10.22. 18:24 - Nézőpont: Botka 46, Gyurcsány 16 százalék - A többség szerint Botka emelheti fel újra az MSZP-t és kevesen örülnek Gyurcsány visszatértének. Az érvényesen válaszolók mindösszesen 16 százaléka véli úgy, hogy Gyurcsány Ferenc lehet az MSZP megmentője. Ezzel szemben Botka Lászlóról 46 százalék gondolja, hogy vezetésével megerősödhetnek a szocialisták. A volt miniszterelnök három, ,,nélküle elért" választási vereség után platformalapításával egyértelműen újra bejelentkezett a párt irányvonalának meghatározására. Ebben azonban nem csak az MSZP egyes meghatározó politikusai és a választópolgárok túlnyomó többsége, de a szocialista szimpatizánsok sem támogatják.(...) http://atv.hu/cikk/20101022_nezopont_botka_46_gyurcsany_16_szazalek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több millió forintot fizetne egyénenként a Mal Zrt.

Több millió forintot fizetne egyénenként a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.… Tovább olvasom