Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megalakult az Új Tulajdonosi Program Tanács

Hetente kétszer ülésezik, és április végéig dolgozza ki javaslatait az Új Tulajdonosi Program Tanács a kormányfő által meghirdetett tömeges részvényhez jutás részleteiről, feltételeiről.
A szerdai alakuló ülésen a megválaszolásra váró kérdéseket állították össze, előtte Gyurcsány Ferenc ismertette a program célját - mondta el Mészáros Tamás, a testület vezetője, a Corvinus Egyetem rektora, az állami vagyonkezelő korábbi elnöke.

A tanácsban a kormányzat képviselői mellett részt vesznek az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának delegáltjai, ismert gazdasági szakemberek, a tőzsde elnöke is.

A pénzügyminiszter utasítására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. március végéig tesz javaslatokat azokra a cégekre, amelyeket alkalmasnak lát tőzsdei részvénykibocsátásra. Az Új Tulajdonosi Program Tanács a lakosság részvényszerzésének feltételeit dolgozza ki. Például azt, hogy mindenkire kiterjedjen-e a lehetőség, vagy csak a 18 éven felüliekre, milyen kedvezményt adjon az állam annak érdekében, hogy minél többen, a lehető legkisebb tehert vállalva vásárolhassanak részt az állami tulajdonú vállalatokban.

Javaslatot tesznek arra is, milyen garanciákat követeljenek meg a leendő részvényesektől: mennyi minimális ideig kell megtartani a papírokat, hogy azokat ne vásárolják fel a kibocsátás után gyorsan befektetők.

Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte karácsonykor már a börzére kerülhet az első állami cég. Tőzsdeképes vállalatokat nem akart megnevezni, de nemrégiben Veres János pénzügyminiszter sem tagadta, hogy az Állami Autópályakezelő, a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Posta a legesélyesebb. Szakértői vélemények szerint az autópályakezelő lehet az első fecske még idén.

Olvasóink írták

  • 2. Kolompár Rómeó 2008. március 06. 07:12
    „Hurrá!

    Feri bedobott valami új baromságot, erre gyorsan alakult tanács, bizottság, amely majd jó sokat fog "dolgozni" és persze ezért a jól megérdemelt pézt is felveszi. Természetesen a mi pénzünkből.”
  • 1. history 2008. március 05. 11:43
    „Leisztinger Tamáska és tsai már dörzsölik a tenyerüket, mert ez majd neki egy "aranybánya" lesz...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos lakástűz pusztított Vácon

Egy férfi meghalt, élettársa pedig életveszélyesen megsérült, amikor tűz ütött ki szerdán hajnalban… Tovább olvasom