Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megalázó szinten van az ápolók bére

Budapest - A Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének elnöke szerint "az ápolás helyzete gyalázatos, katasztrofális", az ápolók bére pedig különösen megalázó szinten van.
Kovács Erzsébet a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) soros ülése utáni keddi budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: az ápolók 2002 óta nem kaptak béremelést, a reálbérek folyamatosan csökkentek, és megszűntek azok a juttatások, amelyek a pályán tartották az ápolókat. Összehasonlításképpen említette: a rendőrök átlagbére 216.500, az ápolóké pedig 117.600 forint, megelőzik őket a halászok és a takarítók.

Kovács Erzsébet szerint ez a "megalázó munkabér" az oka annak, hogy a fiatalok nem választják az ápolói pályát. Lehetséges okokként felsorolta még az erkölcsi elismerés hiányát, a nem megfelelő képzést, valamint azt, hogy az intézmények rossz finanszírozása is az ápolókon csapódik le, ha nincsenek meg a biztonságos betegellátáshoz szükséges körülmények.

Újságírói kérdésre a legsürgősebb feladatok közé sorolta az életpályamodell kidolgozását, az oktatás átgondolását olyan módon, hogy a gyakorlati képzésre helyezzék a hangsúlyt. Kiemelte, hogy a bérezésen mindenképpen változtatni kell.

Halmosné Mészáros Magdolna, a Magyar Kórházszövetség vezetőségi tagja elmondta, hogy az ápolók munkakörülményei sem megfelelőek, több kórházban a menedzsment sem figyel kellőképpen a korszerű ápolási eszközök beszerzésére. Emellett a társadalomtól is nagyobb megbecsülést várnak. "A 70-es, 80-as években a fehér köpenynek még volt varázsa, presztízse"- hangsúlyozta, hozzátéve: manapság "a fehér köpenyt viselők nem lehetnek mások, csak fekete angyalok vagy korrupt orvosok". "Az ápolókat a hit, a remény és a szeretet tartja a pályán" - mondta.

Garai Imre, a NET elnökhelyettese szerint az egészségügyi szakdolgozók alacsony bére mellett az is probléma, hogy az elmúlt hat évben felére csökkent a szakképzettséget szerző ápolók száma, nagymértékű a pályaelhagyás, illetve a külföldi elszívás. Mint mondta, ez nem csak Magyarországon probléma, így európai szinten kellene kezelni az ügyet.

Az ápolók társadalmi megbecsülésének javítása érdekében a NET szerint valamennyi fórumon fel kell lépniük a szakma képviselőinek, és a tárcának is javasolják, hogy hozzon létre egy ápolásért felelős, magas szintű képviseletet a minisztériumban.

Garai Imre szólt arról is, hogy tanácsuk tájékoztatót hallgatott meg az Új Széchenyi-tervről, amelyet alapvetően örömmel fogadnak, különösen azért, mert terv első pontja a Gyógyító Magyarország elnevezésű egészségipari program.

A terv lényeges gondolatainak tartják a fogászati gyógyturizmus és a speciális gyógyfürdő projekteket. Ezek mellett jobban hangsúlyoznák a prevenciós turizmust is. A terv sikeressége érdekében javasolják: "fogadják el az erőforrások centralizációjának szükségességét, nem szabad túl sok területet megcélozni, a projektek megvalósításához pedig kellő tőkét kell átcsoportosítani".

A NET elnökhelyettese elmondta, hogy a részt vevő szakszervezetek által egyhangúlag elfogadott javaslatokat elküldték a tárcának.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2010. október 27. 07:00
  „Tényleg botrány !
  Várom az MSZP-s és LMP-s hozzászólásokat a kétmillás végkielégítések védelmében !”
 • 5. jozko 2010. október 26. 22:55
  „Rásütik a statisztikák az átlagbéreket az emberekre , és viselhetik szemlesütve, mint kurvák a liliom jelét...

  Tisztességesebb lenne állománykategóriánként megnevezni a béreket, hogy magyarán szólva elváljon a szar a májától!
  Az jobban tükrözné a valós bérviszonyokat!

  Akkor a 300-400 ezret kereső "középvezetők" sem bújhatnának a 210 ezres átlag mögé és nem hűledeznének a 75 ezret kézhez kapók sem...

  Talán kiderülne, már az arányok átrendezése is megoldana néhány feszítő gondot, jelentős bértömeg - emelés nélkül is!”
 • 4. KolompárRómeó 2010. október 26. 21:34
  „2. hozzászólás történész 2010.10.26. 19:22

  Na, az a bruttó 100.”
 • 3. utazó81 2010. október 26. 20:37
  „Hogy is jön ki a rendőrök átlagbére 216.500 Ft -ra? Ja a főnökö keresnek 5-600 000 et a kisrendőrök meg 100 körűl.”
 • 2. történész 2010. október 26. 19:22
  „tessék megnézni mit keresnek a sima fizikai munkások.akikről én beszélek azok nettó70 ezret kapnak most..”
 • 1. web 2010. október 26. 18:30
  „"megelőzik őket a halászok és a takarítók."- akkor most tessenek felmérést készíteni arról, hogy mennyi a takarítók bére a klinikákon!- Azokat az embereket is meg kell megkérdezni, akik a veszélyes hulladékot is kezelik és miért is nem kesztyűben dolgoznak, takarítanak a mosdókban!?-Láttam... Vagy éppen az Anna Fürdőben akik dolgoznak,takarítanak mennyi fizetést visznek haza!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozná az Alkotmánybíróság hatáskörét a Fidesz

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kezdeményezte az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések,… Tovább olvasom