Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Megállapodás a kormány és a fuvarozók között

A több hónapja tartó egyeztetések, tárgyalások után szerdán aláírták a kormány és a fuvarozói érdekképviseletek között létrejött megállapodást.
Az intézkedés-csomag célja a közúti közlekedési szolgáltatók utóbbi időkben jelentősen megromlott versenyhelyzetének javítása.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete közleménye szerint a kormány vállalta a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalmának korlátozásával kapcsolatban fennálló rendszer rugalmasabbá, ésszerűbbé tételét, így például a nemzetközi fuvarokban hazaérkező járművek a korlátozás időtartama alatt elmehetnek a telephelyig.

A megállapodás alapján el kell érni, hogy a bírság a vétkest sújtsa, és egyértelműbbé teszik a járművisszatartás szabályait, valamint egységesítik az ellenőrző hatóságok eljárásait.

A megállapodás alapján egyszeri gépjármű vezetői képzés program támogatása is lehetővé válik, valamint a szakképzési hozzájárulás összegét a vállalkozás visszatarthatja, ha azt C és D kategóriás járművezető-képzésre fordítják.

A kormány már benyújtott egy derogációs kérelmet az EU-hoz a gázolaj jövedéki adótartalma minimum értékétől történő eltérésre. Amennyiben azt az EU elfogadja, akkor az "álló pótkocsik" után befizetett gépjárműadónak megfelelő összeg, valamint a Magyarországon műszakilag lehetséges, de nem kihasználható tömeg utáni gépjárműadónak megfelelő összeget visszatéríthetik a fuvarozóknak.

A derogációs kérelem elutasítása esetén az útkímélő tengellyel ellátott járművek után befizetett "gépjárműadó" egy részének megfelelő összeg visszaigénylésére nyílhat mód, valamint a tulajdonszerzéskor a vagyonszerzési illeték is csökkenne az 5000 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú motorral szerelt tehergépkocsikra. A visszatérítések a központi költségvetés terhére történnek, így azok az önkormányzati bevételeket nem érintik.

A kormány vállalta, hogy a bevezetendő elektronikus útdíjnál a gyakori használók és a korszerű járműveket üzemeltetők kedvezményt kapnak.

Az érdekképviseletek vállalták, hogy a megállapodás által érintett témakörökben semmilyen tiltakozó megmozdulást nem szerveznek és nem támogatnak, kivéve a jövedéki adó ügyét, mellyel kapcsolatosan csak az EU döntéshozó szervei felé irányuló nemzetközi méretű akcióhoz csatlakozhatnak.

A megállapodás a 2005. augusztus 23-i, a kormány és a szakmai érdekképviseletek között létrejött megállapodás helyébe lép.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. június 25. 19:40
    „A sólyom megegyetett a hollóval a dögön! Sőt egyás szemét nem vájják ki! Egyébként a dögvész mehet az árak miatt a többiekre!A hiénakktól meg ezek is félnek!Nem akarnak a dög mellől repűlni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres bankrablás Budapesten

A rablás egy újpesti bevásárlóközpont bankfiókjában történt szerda délután. Azt, hogy mennyi pénz… Tovább olvasom