Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Megállapodott a BKV vezetés a szakszervezetekkel

Megállapodott a BKV vezetése és a sztrájkot meghirdető 14 szakszervezet a kollektív szerződésről vasárnap este.
Megállapodtak a sztrájkot meghirdető szakszervezetek a BKV vezetésével a kollektív szerződésről vasárnap este, így hétfő nulla órától felfüggesztik a munkabeszüntetést - jelentette be Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója a tárgyalásokat kővetően.

Az új ajánlat mindkét fél számára elfogadható és előnyös, a BKV tudja tartani az üzleti modellben elfogadott kiadásokat, de megtalálták azokat a "csatornákat", amelyeken keresztül a szakszervezeteknek meg tudják azt, amit követelnek, de ennek tartalmáról a bértárgyalásokon állapodnak meg - mondta Kocsis István.

A vezérigazgató és Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a sajtó nyilvánossága előtt írta alá a sztrájkmegállapodást, a bizottság pedig hétfő 0 órától felfüggesztette a sztrájkot.

Kocsis István az aláírást követően elmondta: figyelembe vették egymás lehetőségeit, mindkét fél elment addig, amíg elmehetett, és a cég stabilitása is megmarad. Hozzátette: megnyílhat az út a kollektív szerződés aláírására, amennyiben a nem sztrájkoló szakszervezetek is elfogadják az ajánlatot. Bízik abban, hogy hétfőn vagy kedden aláírhatják a kollektív szerződést.

Kifejtette: a megállapodás szerint a kollektív szerződésben kezelik a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást, de az éves bértárgyalásokon ennek végső értékét minden évben áttekintik. A 45 ezer forint értékű ajándékutalványról is megállapodtak, de a részleteket csak a bértárgyalásokon dolgozzák ki. Vállalták továbbá, hogy havi 6 ezer forintos melegétkeztetési utalványt adnak a dolgozóknak - tette hozzá.

Ezért cserébe a sztrájkoló szakszervezetek elfogadják az Országos Érdekegyeztető Tanács béremelésre vonatkozó ajánlatát, tehát eltekintenek a béremeléstől, a bérek csak a reálértéket fogják követni.

Nemes Gábor, sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetések után azt mondta: nem álltak elő plusz követelésekkel, csak azokat a szociális juttatásokat akarták megőrizni, amelyeket korábban a kollektív szerződés biztosított.

Közölte továbbá: a sztrájkmegállapodás aláírását követően a bizottság felfüggesztette a sztrájkot, beszűntetni akkor fogják, ha a BKV összes, 26 szakszervezetével aláírták a 2010-től érvényes kollektív szerződést.

A megállapodás aláírásán jelen volt Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes is. Demszky Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: üdvözli és támogatja a megállapodást. Hozzátette: az elmúlt hat napban Budapest arról tett tanúbizonyságot, hogy szolidáris város. Működőképes maradt a főváros, nem állt le az élet, és a közintézmények is működőképesek maradtak a sztrájk ellenére.

A főpolgármester köszönetet mondott azoknak a metró- HÉV- és trolibuszvezetőknek, akik dolgoztak az elmúlt hat napban.

A BKV 26 szakszervezetéből 14 kedd nulla órától sztrájkolt, mert nem tudtak megállapodni a BKV menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Bár naponta többször is tárgyaltak - Kocsis István nélkül - az álláspontok berekedtek. Szombat óta a vezérigazgató is részt vett a tárgyalásokon.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2010. január 18. 09:28
  „Semmi új nem történt bizonyos személyek számlájára pénz került így a csicskákat kihajtották dolgozni. Megint van 10 gazdag magyar akinek jó az aláírása :D”
 • 2. egyszegedi 2010. január 18. 07:45
  „Milyen megállapodás az, ahol a dolgozók önként lemondanak a béremelésről? Kinek jó ez, mert a dolgozóknak biztos nem.”
 • 1. sauron2 2010. január 17. 22:44
  „most megállapodtak vagy nem?

  Kedves DM onléjn ideje lenne ks újságírást tanulni! (a cikk címe és a tartalma közti összefüggés előadásra bejárni)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig nincs Kisvárdának képviselőjelöltje

Kisvárdán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 7. számú választókerületben egyelőre nincs… Tovább olvasom