Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megállítanák az omló löszfalat

Többek között támfal- és monitoringrendszer kiépítésével állítanák meg az omló löszfalat a baranyai Dunaszekcsőn - közölte Faller János polgármester.
A dunaszekcsői löszfal felső, hozzávetőleg egyméteres talajrétege a napokban ismét megmozdult a nagy mennyiségű csapadék miatt.

Faller János tájékoztatása szerint a felszíni hámlás következtében több köbméternyi föld hullott alá a lakóházak szomszédságában. Nagyobb omlás jelei egyelőre nem mutatkoznak.

A polgármester hangsúlyozta: 480 millió forintos uniós pályázatot nyújtottak be annak érdekében, hogy megállítsák a löszfalat. A tervek között támfal- és monitoringrendszer kiépítése szerepel, emellett csatornázással oldanák meg a háztartási szennyvíz elvezetését.

2007 szeptemberében a településen a vízellátás és négy hétvégi ház került veszélybe, mivel a Duna partján található mintegy 8,6 hektáros löszdombon, az esőzések következtében, az idők során több száz méter hosszú repedés keletkezett.

A megrepedt partfal félmillió köbméteres darabja 2008 februárjában leomlott, s egy kisebb szigetet alakított ki a folyóban. A területen üresen álló négy hétvégi házból egy összedőlt, a többi súlyosan megrongálódott, személyi sérülés nem történt. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, s két héten át a katasztrófavédelmi szakembereken és geológusokon kívül senkit sem engedett az érintett partszakasz közelébe.

Oszvald Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szakági főgeológusa 2008 februárjában, a helyszínen tartott szemlét követően azt közölte, hogy a partfal szakaszosan omlik a Dunába. "Lassú folyamatról van szó, amelynek végét nem lehet előre megmondani" - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: az eset ritka ugyan, de nem példátlan, az 1960-1970-es években több ilyen jelenség is volt az Ercsi és Dunaújváros közötti partszakaszon, előfordult, hogy egyszerre 1,5-2 millió köbméter föld omlott a Dunába.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. március 06. 00:28
    „nem lössz abból semmi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 ezer forintot fizethetünk, ha letépünk egy hóvirágot

Tilos a törvény által védett hóvirág leszedése és árusítása, akár tízezer forintra is büntethető egy szál hóvirág leszedése vagy birtoklása. Tovább olvasom