Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megállíthatatlan az élelmiszerek áremelkedése

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az élelmiszerek áremelkedése, a tavalyi csaknem 12 százalék után idén is 10 százalékot megközelítő drágulás várható.
Az ok is változatlan: a gyorsan gyarapodó Kína és India egyre több élelmiszert fogyaszt, és a bioetanol üzemanyag mind több gabonát igényel. Vagyis tartósan vége az olcsó élelmiszerek korszakának - foglalta össze a folyamatokat Szabó Márton, a Kopint-Tárki konjunktúrakutató vezető kutatója, amikor ismertették az Agrár Európa Tanácsadó Kft.-vel közös Agrármonitor jelentést kedden.

A magyarországi élelmiszer-inflációban része van annak is, hogy az uniós csatlakozás előtti években hibás támogatáspolitikát követett a kormány: sok terméket túltámogatott, amelynek jelentős részét aztán az EU szabályait követve le kellett állítani. A megmaradt támogatások pedig elfedik azt a tényt, hogy csak ezek miatt növekszik az agrárium nyeresége - mondta el Szabó Márton. Az elmúlt évek nagy vesztesévé vált egy sor zöldségféle, például a fűszerpaprika, a szabadföldi paradicsom, a vöröshagyma, a gomba.

Mindezekkel párhuzamosan zsugorodik a mezőgazdaság és az élelmiszer-piac, amelyben egyelőre semmi jele fordulatnak - állapítja meg az elemzés. A termelés évek óta szinte mindegyik ágazatban jelentősen csökken, amit a dinamikusan növekvő behozatal ellentételez.

Az élelmiszeriparban folytatódik az a tendencia, hogy Magyarország csak alapanyagot, például tejet tud exportálni, s mind nagyobb mértékben hozzuk be aztán a magas feldolgozottságú termékeket, például sajtot, amelynek piacán már 50 százalék körüli az import aránya. Külső beavatkozás nélkül a magyar élelmiszeripar jövője rendkívül sötét - összegezte megállapításaikat Fórián Zoltán, az Agrár Európa üzletágigazgatója.

Olvasóink írták

 • 15. Termelő 2008. április 24. 10:15
  „todoer a parasztokat nem érdekli,hogy ki mit eszik ez nagy tévedés! Minket csak az bosszant,hogy a nyugat nyomja ide azt ami ott nem kell,itt lenyomva az árakat de mi nem vihetünk ki semmit! Akkor,hogy van ez? Ez az EU-s esélyegyenlőség?”
 • 14. todoer 2008. április 24. 09:54
  „Pan.cser ! Igazad van , a házunk mögötti 1000 m2 telken !! búzát vetetta tulaj , természetesen kombájnnal aratta le és bocs a kifejezésért , kiröhögte a szomszédját aki ugyenekkora területre málnát és céklát ültetett, milyen ütődött , azt hányszor kell kapálni , a málnát naponta szedni . A piacon én is vásárolok őstermelőtől de a "nagyok" a nagybani piacon vásárolt terméket árulják , ami szintén lehet külföldi. A külföldi szemét szöveget pedig hagyjuk, mindenki ott vásárol és azt , amit akar.Nem vegyél külföldi terméket , tehát ne tankolj , ne vegyél autót, márkás cipőt, ruhát. Hajrá járjunk lovaskocsival és szőjünk fonjunk . Horvátországban a magyar tulajdonú CBA pedig a magyar " szemetet" árulja ?”
 • 13. pan.cser 2008. április 23. 17:59
  „Valami baj van a hazában. Aki nem hiszi ajánlom az Andau- Pamhagen útvonalat, Ausztria zöldségeskertjében járhat. Ideát ugyanabban a környezetben, pusztaság, csak búza, kukorica repce, mind olyan növény amivel keveset kell törődni! A határon azt lehet átvinni amit akarsz, ennek ellenére nálunk senki nem akar nagy értékű zöldségtermeléssel foglalkozni!”
 • 12. régi reális 2008. április 23. 11:37
  „Talán ha nem tennék következetesen tönkre a magyar mezőgazdaságot, talán ha nem engednének a multiknak mindenféle íztelen és vegyszerekkel dúsított zöldségeket és gyümölcsöket árulni olyan olcsón, hogy a magyar termelő tönkre menjen. Most az agrárium húzhatná ki a sz.rból az országot, de egy ilyen következetlen banda ténykedése miatt erre sincs lehetőség.”
 • 11. reális 2008. április 22. 21:38
  „http://index.hu/gazdasag/vilag/elelmh080422/

  Gyurcsány és Orbán az egész világra hatással van?”
 • 10. matriné 2008. április 22. 17:42
  „A kormány gerjeszti az áremeléseket, hisz akkor nő az áfa is amit bezsebelnek a lakosságtól! Sok kicsi sokra megy Ők már csak tudják, hisz ezért nekik nem kell megdolgozni! Elosztani viszont nagyon jól tudják! No nem a lakosságközt az biztos, hanem a csókosok nak! Ezek már Istennek mképzelik magukat?”
 • 9. madártej 2008. április 22. 17:30
  „Zebegény, menj át a hét végén a hmvásárhelyi mg.kiállításra, ott kóstold meg a helyiek Boppe-tipusú sajtjait. Nem fizetsz rá!”
 • 8. maci52 2008. április 22. 17:01
  „Magyar Gazdák,Fogyasztók.Meddig tűrjük még ennek a tetves kormánynak a dőzsölését,királyi életét? Igaza van Máregysenkinek,akasztani kéne,de mindd!!!!!”
 • 7. MNB 2008. április 22. 16:55
  „Ha az emberek nem a saját pecsenyéjüket sütögetnék, hanem összefognának, akkor nem lenne az a kormányzat, amelyik a szemét behunyva hagyná, hogy áradjon ebbe az országba a külföldi szemét. Mi kell ennek megállításához? Bojkott! Bojkottáljuk együtt a külföldi termékeket! Vásároljunk csak magyar árut!”
 • 6. SAmu 2008. április 22. 16:20
  „Szégyen, hogy kedvezőbben és jobb minőségben lehet a szomszédos Ausztriában élelmiszert vásárolni és ezért rendszeresen át kell járnunk. PL.: a banán kilója odaát 69 cent, itt
  a legolcsóbb 299 Ft. Tessék mán utánaszámolni! Lehet, hogy az osztrákok termelik a banánt, azért a különbség...?
  ... A szemét TESCO - saját dolgozói szerint is! - inkább kidobja a lejárt árut , mintsem féláron odaadja a rászorultaknak. A győri fogyasztóvédelem alkalmatlan a TESCO-val kapcsolatos panaszaim rendezésére. Vajon miért a multikat pártolják?”
 • 5. Józsi néni 2008. április 22. 14:51
  „Nagy pénzbehajtás van ma Magyarórszágon.Nincs termelés,nincs gazdaság,nincs ipar...,pénz az meg kell...Most meg ez a fólia adó...Dögöljön meg a Magyar,,,?!”
 • 4. zebegény 2008. április 22. 14:51
  „Megjegyzem, nem eszünk magyar sajtot, mert nincs íze... Én odafigyelek arra, hogy ha lehet magyar terméket vegyek, de a sajtról már lemondtam, mert csapinvaló a hazai minőség! Ezen is javítani kellene, kérem!”
 • 3. Máregysenki 2008. április 22. 14:40
  „Nem mintha bárki illetékes is olvasna ilyen fórumot, de azért leírom: döbbenet, hogy egyre kevesebb a hazai termelő annak ellenére, hogy egyre drágább az élelmiszer. Hát hol itt az az agyonajnározott piac. Ha nő a kereslet, akkor miért csökkentjük a kínálatot?! Nem kellene már akasztani valakit?
  Egyszerű lenne az egész. Szarni az úgynevezett uniós elvekre meg engedélyekre, rá kellene keményen feküdni a hazai mezőgazdaságra, aztán amit nem tudunk megenni, azt adjuk el a feneketlen kínai, indiai piacnak.”
 • 2. Balogh Gábor 2008. április 22. 13:59
  „Magyarország pedig egyre jobb helyzetben lehetne !!! (élelmiszer/ivóvíz-ellátás) az Unióban, de persze ez megint csak politika, ne is várjunk semmi jót, mi kesemberek . . .
  bégé”
 • 1. madártej 2008. április 22. 13:51
  „Már Ferenc Jóska alatt is a Monarchia éléstára voltunk. Ez a böszme ezt is elkúrta. Nem kicsit, nagyon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét természeti csoda

Magyarország - Az elmúlt hónapokban bemutatott harminc természeti csoda közül a nézők szavazatai… Tovább olvasom