Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Megbírságolta a felügyelet a Budapest nyugdíjkasszákat

Két-két millió forint bírságot szabott ki a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztárra és a Budapest Magánnyugdíjpénztárra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A büntetések a kiszabható bírságtartomány alsó negyedébe esnek.
A felügyelet 2009. augusztus 14. és szeptember 16. között célvizsgálatot végzett a kasszáknál, ami a 2007. január 1-jétől a vizsgálat megkezdéséig tartó időszakra terjedt ki - derül ki a felügyelet honlapján publikált határozatokból.

A PSZÁF mindkét nyugdíjkassza esetében megállapította, hogy a választható portfóliós rendszer indulása, azaz 2009 óta az "osztatlan számlának" nevezett bankszámlán lévő pénzek tartalékok és portfoliók közötti napi szintű megosztásával teremtettek, illetve teremtenek napi egyezőséget az egyes tartalékok, illetve a portfóliók eszköz- és forrásoldala között.

A nyilvántartási rendszer sajátos működése miatt a pénztár mindkét ágazatánál jelentős készpénzállományt (esetenként több száz millió forintot) tartottak a bankszámlán, aminek célja a felügyelet szerint az volt, hogy a pénztár egyszerűen kezelje az eszközök portfólióba történő helyezését és kivonását.

A vizsgálat az önkéntes nyugdíjpénztár esetében megállapította azt is, hogy a pénztár a beérkező pénzügyi tételeket nem azonosította be folyamatosan. Kifogásolta azt is, hogy az önkéntes kassza néhány, portfóliót váltó tag esetében nem a tag által kért, vagy a szabályzatban rögzített fordulónapi árfolyammal hajtotta végre a portfólió váltást. A távozó tagokkal kapcsolatos elszámolások során az önkéntes pénztár jellemzően a szabályzatában meghatározott határidőben számolt el a tagokkal, néhány esetben azonban határidőn túli kifizetés volt, s ezeknek a tagoknak nem fizetett késedelmi kamatot.

A magánnyugdíjpénztárnak egyebek között át kell tekintenie a tagokkal való elszámolásokat, és rendeznie a negatív számlaegyenlegeket, az önkéntes nyugdíjpénztárat pedig egyebek között arra kötelezte a PSZÁF, hogy vizsgálja felül a pénztártagokkal való 2009. évi elszámolásokat, és a módosított adatok figyelembevételével készítse el a pótelszámolást.

A felügyelet felszólította a nyugdíjkasszákat arra, hogy szüntessék meg az informatikai és elszámolási hiányosságokat. A pénztáraknak az igazgatótanács által jóváhagyott, határidőket és felelősöket tartalmazó intézkedési tervet kell készíteniük, különös figyelmet fordítva az informatikai stratégiára, fejlesztési tervekre.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. március 17. 09:47
    „Az"önkéntes" nyugdijkasszák csak arra jók hogy a pénzt elsinkófálják majd ráfogják a "nyuszira"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset a 2-es főúton

Életveszélyes sérüléssel járó baleset történt kedd délután a Nógrád megyei Rétság mellett, a… Tovább olvasom