Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Megbolygatja a lakáspiacot a telekáfa

A parlament a napokban elfogadta a Pénzügyminisztérium egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra került javaslatát az építési telkekre bevezetendő áfáról.

A szakmai szövetségek hetek óta tartó tiltakozása ellenére a tervezett módosítás legradikálisabb változatára mondtak igent, miszerint már 2004. január elsején bevezetik a módosítást, ráadásul a lehető legmagasabb, 25 százalékos áfaterhet kiróva a telkekre - írja a Világgazdaság.
 
Gerő András, az Otthon Centrum vezetője a lapnak elmondta: a tapasztalat szerint az októberi bizonytalan időszak alatt még elmaradt a vásárlási láz, de amint kiderült, hogy mégis életbe lép a szigorítás, máris megugrott az érdeklődés. Nem túl nehéz megjósolni, hogy igazi év végi roham várható a lakáspiacon. Bár a tényleges vásárlásokban valóban nem volt látható jelentősebb élénkülés az amúgy erőteljesnek számító október folyamán, az érdeklődők száma azt mutatja, hogy a módosításnak már az elmúlt hónapban volt keresletnövelő hatása.

Az eddig kivárók a mostani módosítás hatására jobban mérlegelik majd az idei újlakás-vásárlást, hiszen a december 31-ig megkötött és a földhivatalnál érkeztetett szerződések esetén még marad az áfamentesség - mutatott rá a szakértő.

Gerő megerősítette az általános ingatlanpiaci vélekedést, miszerint az áfatörvény módosítása - a haszon csökkenése által - természetesen a lakásépítő cégeket is jelentősen érinti majd, s rossz esetben akár projektek teljes nyereségét is veszélyeztetheti. Az eddigi tendencia, miszerint az új projektek esetében a fejlesztések értékében minél magasabb telekhányadot érvényesítettek - leszorítva a csak a lakásokra érvényes áfateher mértékét -, vélhetően megfordul majd. Mostantól a telekhányad csökkentésével próbálják majd meg a lehetőségekhez képest nagyobb nyereséget elérni - írja a Világgazdaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ringató kicsiknek

Győr. A Marcalvárosi Közoktatási Központ Sün Balázs Óvodája (Örkény u. 4–6.) Ringató elnevezésű… Tovább olvasom