Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Megcsúszott a Tisza fővédvonala egy szakaszon

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) a Tisza szolnoki fővédvonalának egy szakaszán, ahol a napokban a töltés megcsúszását észlelték a szakemberek – közölte szombaton a szervezet vezetője.
Lovas Attila elmondta: a suvadás a város felőli gát körülbelül hetven méteres szakaszát érinti, amely jelenleg a folyón levonuló kisebb árhullám miatt víz alá került. Hangsúlyozta: a területet lezárták, ám a jelenség pillanatnyilag sem emberéletet, sem a környékben lakók vagyonbiztonságát nem veszélyezteti. A Tisza most tapasztalható vízszintemelkedése várhatóan az első fokú árvízvédelmi készültség szintje alatt marad – tette hozzá.

„A helyzet azonban folyamatos figyelmet és a gátszakasz szárazra kerülését követően mielőbbi beavatkozást igényel" - jelezte az igazgató. Kifejtette: a védvonal egy hosszabb darabján elvégzik majd a lerakódott hordalék eltávolítását, illetve a rézsű meredekségének csökkentését. A kritikus területen pedig eltávolítják a lecsúszott földréteget, és kőszórással erősítik meg a töltést.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a helyreállítás tervei már készülnek. Amennyiben az időjárás és a vízállás megfelelően alakul, a kivitelezés augusztus végén elkezdődhet, és még az ősz folyamán befejeződik.

A szakember emlékeztetett: hasonló suvadás miatt a Köti-kövízig munkatársai már a korábban is végeztek helyreállítási munkákat a Tisza Szolnokot védő gátján, éppen a most megcsúszott rész közelében. Az időről időre megismétlődő jelenségek okai minden bizonnyal azonosak: a rekord szint körüli árhullámok alatt jelentős mennyiségű iszap rakódik az ideálisnál egyébként is meredekebb gátra, amely a kiszáradás során elveszíti állékonyságát – magyarázta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megállapodás a Malévnél a kollektív szerződésről

Lejár augusztus 1-jei hatállyal a Malév vezetése által korábban felmondott kollektív szerződés… Tovább olvasom