Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Megegyezés született a diákok utazási kedvezményeiről

Kompromisszumos megegyezés született a diákok utazási kedvezményeiről a Gazdasági Minisztérium és a hallgatói önkormányzatok képviselői között. Eszerint májustól a levelező tagozatos hallgatók 50 százalékos kedvezményt kapnak vonaljegyeikre a felsőoktatási intézmény és lakóhelyük között.
A nappali tagozatosok bérletét 90 százalék helyett 67 és fél százalékkal támogatják, csakúgy mint az esti tagozatosokét. Ugyanilyen mértékben egészítik ki a középiskolások bérleteit, amelyeket nem az iskola és a lakóhely között váltanak ki.

Miskolczi Norbert a HÖOK részéről elmondta, hogy a megállapodást három egybe csengő adatsorra alapozták: a hallgatói érdekképviselet által végzett, a Közlekedési Minisztérium utasforgalmi és az Ifjúság 2004 felmérésére.

Miskolczi Norbert hozzátette: a felsőoktatási hallgatók juttatásairól szóló kormányrendelet módosítása van napirenden a felsőoktatási kerekasztalon, elméletileg az utolsó kört futjuk ott is ebben a kérdésben. Ez a kormányrendelet-tervezet tartalmazza azt, hogy bizonyos szempontrendszerek szerint hátrányos helyzetűnek minősített, például a nagycsaládos hallgató, akinek több mint két testvére van, egy előre meghatározott százalékát kapja a hallgatói normatívának – mondta Miskolczi Norbert.

Kifejtette: most nem tudok fejből számokat mondani, de ez lényegesen magasabb összeg, mint amit eddig a szociális ellátórendszerből a hallgatók kapni tudtak. A HÖOK a két rendszert együtt kezelte és úgy néz ki, hogy mind a két oldalon konszenzus van és megállapodás. Nagyon reméljük, hogy ez a két rendszer együtt tud segíteni azoknak a hallgatóknak, akik kistelepülésen élnek, nagyon sokat kell utazniuk és szociálisan rászorultak, hiszen ők eddig szinte lehetetlen volt, hogy bekerüljenek a felsőoktatásba - tette hozzá Miskolczi Norbert.

Ez az új rendszer megfelel a költségvetésben megszabott keretszámokhoz, mind a két tárgyalófél példásnak nevezte a társadalmi egyeztetést.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domínium a Rába partján

A Rába Domínium Ingatlan Kft. Győr-Moson-Sopron, Komárom és Veszprém megyében mintegy huszonnyolcezer négyzetmétert kitevő nyolc létesítmény gazdája, száznál több bérlője van világcégtől a kis magántársaságig. Évi bérleti bevétele mintegyhétszáz - millió, s a folyamatban lévő fejlesztéseinek értéke meghaladja a négymilliárdot. A Domínium feje Rigó László. Tovább olvasom