Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Megegyeztek a Nabucco gázszállító csővezeték kiépítéséről

Közös szándéknyilatkozatot írtak alá az érintett országok képviselői hétfőn Bécsben a Nabucco projekt megvalósításáról, azaz egy új gázszállító csővezeték-rendszer kiépítésről Törökország és Ausztria között, Bulgárián, Románián és Magyarországon át - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A nyilatkozat a nemzetközi jog alapján nem hoz létre jogi kötelezettséget - áll a GKM közleményében.

A közlemény szerint Gilyán György, közigazgatási államtitkár a témában Bécsben tartott bécsi konferencián írta alá a szándéknyilatkozatot. A konferenciára a Nabucco projektben érintett 5 ország (Törökország, Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria) energiaügyi miniszterei kaptak meghívást, emellett meghívottak voltak az érintett országokban működő gázipari vállalatok (a BOTAS, a BULGARGAZ, a TRANSGAZ, a MOL és az OMW) vezetői.

Magas szinten képviseltette magát az Európai Bizottság, Andris Piebalgs energiaügyi biztos, az Európai Beruházási Bank, Wolfgang Roth, az igazgatótanács alelnöke, és a Nemzetközi Energia Ügynökség, William Ramsay igazgatóhelyettes, valamint a Délkelet-európai Energia Közösség bécsi titkársága Szlavcso Nejkov igazgató személyében.

A Nabucco projekt a GKM szerint kettős pozitív hatást gyakorolhat az ellátás biztonságára: egyfelől új beszerzési forrást kapcsol be a gázellátásba, másfelől új tranzitútvonalat biztosít a szállításoknak Oroszország és Ukrajna kikerülésével.

Az érintett öt gázipari cég projekttársaságot alapított bécsi székhellyel Nabucco Gas Pipeline International néven. A társaság a TEN-E (uniós program a transz-európai energiahálózatok kiépítésére) keretéből 1,7 millió eurót nyert megvalósíthatósági tanulmányok készítésére. A projekt finanszírozása alapvetően magántőkéből történhet, közösségi pénzügyi forrást az Európai Beruházási Bank biztosíthat.

A csővezeték összességében közel 3300 kilométer hosszú, a beruházás költsége mintegy 4,6 milliárd euró. A tervek szerint a vezeték 2011-ben 8 milliárd, 2020-ban 25,5 milliárd köbméter, optimális esetben 2011-ben 13, 2020-ban pedig már 31 milliárd köbméter kapacitással működhet.

A GKM közleménye emlékeztet arra, hogy Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter június 21-én, Budapesten sajtótájékoztatón ismertette: a Mol és az orosz Gazprom megállapodást köt a Kék Áramlat gázvezeték Törökországtól történő további esetleges építéséről, s arról, hogy megvizsgálják Magyarországon egy 10 milliárd köbméteres gáztároló létesítését.

Ugyanakkor a tárca a biztonságos ellátás érdekében a Nabucco vezeték megépítését is fontosnak tartja, hiszen így Magyarország tovább tudja diverzifikálni beszerzési forrásait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alonso 14. sikere

A vb-címvédő spanyol Fernando Alonso (Renault) nyerte a Forma–1-es autós gyorsasági… Tovább olvasom