Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Megelőzhetők lettek volna a romagyilkosságok

A Nemzetbiztonsági Hivatal négy hibát vétett a romagyilkosságok felderítése közben, amelyek nélkül már korábban elfoghatták volna az elkövetőket – jelentette be Ficsor Ádám a nemzetbiztonsági bizottság ülésén.
Két-három ügyintéző és két-három vezető hibázott, a mulasztásoknak személyi következményei lesznek.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a az NBH és a rendőrség együttműködését vizsgáló jelentés alapján kiemelte, hogy a hivatal szakszolgálata kiemelkedő munkát végzett. Ezzel a bizottság minden tagja egyetértett.

Négy hiba

Voltak azonban hibák, a miniszter négyet nevezett meg. A vizsgálat „rendszerszintű problémákra" mutatott rá, amelyeket Ficsor Ádám nem fejtett ki részletesebben. Másodikként említette, hogy az NBH „debreceni kollégája" nem dolgozott kellő alapossággal, aminek személyi következményei lesznek. Harmadikként nem volt kellően alapos az értékelő-elemző munka, amelynek köszönhetően pedig a gyanúsítottak már sokkal korábban képbe kerülhettek volna. Ennek is fegyelmi eljárás lesz a következménye. A tárcavezető negyedik hibaként „procedurális problémákat" említett.

Az NBH jogi főosztálya például nem továbbított egy javaslatot, amely külsőengedély-köteles ellenőrzés kiterjesztésére vonatkozott. A miniszter arról is beszélt, hogy az NBH többször adott információt a rendőrségnek a lehetséges elkövetőkről, de K. István nem került be ebbe a sorba, holott az adatok alaposabb elemzésével felmerülhetett volna a neve. A mulasztásokban 2-3 ügyintéző és 2-3 vezető érintett, akik ellen fegyelmi eljárást indítanak – hangsúlyozta Ficsor Ádám.

Nem belső információ volt

A nyomozó szervek vezetői rendkívüli, zárt ülésen számoltak be kedden a romagyilkosságok ügyében végzett munkáról és arról, hogyan szivároghattak ki információk. A testület Ficsor Ádám leköszönő titokminisztert, Bencze József országos rendőrfőkapitányt, Petőfi Attilát, az NNI igazgatóját és az elhárítás szakértőit hallgatta meg.

A kiszivárgott adatok Ficsor szerint nem belső dokumentumok, de az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek. Az internetre augusztus 29-én került fel egy háromoldalas dokumentum, amely szerint a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, de amikor az fegyvervásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított pedig állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal „titkos kapcsolata" volt.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén Tóth Károly, a testület szocialista elnöke úgy fogalmazott: bár a szolgálatok érdemi és tényszerű vizsgálatot folytattak, a bizottság fideszes és szabad demokrata tagjai új vizsgálat lefolytatását kérték.

Olvasóink írták

128 hozzászólás
 • 128. dodó 2009. szeptember 10. 11:11
  „2009-09-10. 10:19
  Kártérítésért perelhetik az NBH-t a cigányok

  Kártérítési pert indíthatnak a titkosszolgálatok ellen a cigányok elleni támadások áldozatainak hozzátartozói, ha bebizonyosodik, hogy az NBH-nál intézkedéseket mulasztottak el az egyik gyanúsított megfigyelésével kapcsolatban - írja a Bors.
  A retkek pedig nem arról híresek, hogy a munka nélküli pénzszerzés lehetőségét veszni hagynák. Most is így lesz, várható, hogy pert indítanak az NBH ellen a mélyszegények, sajnos akad olyan jogász is, aki majd képviselni fogja ügyüket.
  Magyar(?) /Ungár/ György ügyvéd a Borsnak azt mondta, hogy az áldozatok hozzátartozóiban felmerülhet a kártérítési igény, de olyanról nem tud, hogy bárki pert indított volna a titkosszolgálatok ellen és meg is nyerte volna azt. Egyszer mindent el kell kezdeni, a cigányoknak ma Magyarországon bármi sikerülhet, így ez is. Ellenkező esetben Mohácsi telesírja Brüsszelt, hogy az NBH rasszista. Választások lesznek jövőre, ez meg nem jó a kormányzó szocionistáknak, így megszületik majd az ítélet: fizessen a titkosszolgálat a cigányoknak. A százmilliós vérdíjat is el kell költeni valamire, tehát megoldható. A jogállam pedig segélyért áll majd sorba az önkormányzatoknál...
  (Bors nyomán)”
 • 127. keiner 2009. szeptember 10. 09:03
  „@126. hozzászólás bespin 2009.09.10. 08:56, az én szemben is, mert a miniszter igért, hogy nem fog ismételni.”
 • 126. bespin 2009. szeptember 10. 08:56
  „http://nol.hu/archivum/billogozzak_a_romakat_franciaorszagban

  Nagyot nőttek a szememben a franciák!”
 • 125. turulvedo 2009. szeptember 09. 23:07
  „nagyon lapit a bal oldal . biztos oka van rá.”
 • 124. TrombiFrédi 2009. szeptember 09. 19:57
  „Nem arra kellett volna, ill. kell(ene) spekulálni, hogyan hogyan lehet(ne) (politikai)tőkét kovácsolni az eset(ek)ből, és akkor megelőzhető lett volna!”
 • 123. Zeppelin 2009. szeptember 09. 19:07
  „Miért piszkáljátok egymást?! Ez akkora baromság, hogy ki mekkora magyar vagy sem. Ebben az országban nincs is tiszta magyar - gondolom ezzel azért nem árultam el akkara titkot - ezért felesleges ezen lovagolni. Én is sváb vagyok, mégis itt a hazám és könnybe lábad a szemem, ha felcsendül a himnusz, bár az utóbbi időben tele lett a kis f....m e hazával.

  A romáknak is ez lehetne a hazájuk, de mégis mindenkit irritálnak, mert míg egy fehérgalléros bűnöző, vagy egy korrupt politikussal csak a médián keresztül érintkezünk, ezek a bűnöző romák - mert ott sem mindegyik az, de tulnyomó részük az - kifosztanak, összevernek, mocskos módon viselkednek, szennyezik környezetünket.

  Addig nem lesz békesség, ameddig ők nem akarnak beilleszkedni. Egyébként Bajnai Gordon ugyanerről beszélt. Nem csípem a palit, de most az egyszer jól szólt.”
 • 122. Logaritmus 2009. szeptember 09. 18:21
  „OFF de jó hír:

  "Jogszabály-módosítással a kis értékű, tulajdon elleni szabálysértések elkövetőit kötelezni fogják az okozott kár megtérítésére, közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Készül az a jogszabály-módosítás, amely előírja, hogy ha megvan a kis értékű, tulajdon elleni lopásoknak az elkövetője, akkor az elkövetőt a szabálysértési bírság mellett kötelezik az okozott kár megtérítésére is. Ha ezt maga nem teszi meg, ez adó módjára behajtható köztartozássá válik, és az állam az ilyen módon behajtott kártérítést átadja a sértettnek. A bírságot is adó módjára kell behajtani, vagy szabadságvesztésre kell átváltani. Draskovics Tibor elmondta, nagyon fontos, hogy ne csak megbűnhődjön az elkövető, de a sértettek visszakapják annak az árát, amivel őket megrövidítették. A jogszabály-változtatás nyomán a gyermekekkel elkövetett ilyen szabálysértések bűncselekménnyé válnak."

  Azt nem értem, hogy ez miért nincs így már vagy 70-80 éve?!”
 • 121. keiner 2009. szeptember 09. 18:13
  „123. hozzászólás flexsnake, te is itt vagy még? :-)))
  Hm, egyszer a cikkhez is: tényleg büszlik valami Dán államban, de *legyintés* nálunk is.”
 • 120. flexsnake 2009. szeptember 09. 18:08
  „megelőzhetőek lettek volna ha már régen eltakarították volna a szélsőségeseket. hullanak a sárkányfejek.”
 • 119. Zejko 2009. szeptember 09. 17:59
  „117.Engem nem erdekel Hess csak pelda volt .Ha nacira nem lehet emlekezni akkor kommunista gyilkosrol se.Mondanivalom lenyege.”
 • 118. comet 2009. szeptember 09. 17:57
  „111 -mignon- és ráadásul az MSZP jobboldali párt, hiába énekelnek a proletárokról. Ők verik szét a szocialista hálót, ők tették kiszolgáltatottá a dolgozókat , ök szorítják le a béreket stb. Az ultrajobbosnak kikiáltott Jobbik a populista nézeteivel baloldalibb mint az MSZP.
  Ez a nagy átvágása a Fletó bandának. Tőkésekké lopják magukat, és egyben szétverik a baloldalt.”
 • 117. keiner 2009. szeptember 09. 17:56
  „112. hozzászólás Zejko 2009.09.09. 17:39, Hess német. Nem kell a német náciknak a feneket nyalni, mert itt Hess csak az NPDnak az istene.
  ;-)”
 • 116. Mignon 2009. szeptember 09. 17:54
  „115. Zejko!

  Ezt itelje meg Magyarorszagon, minden szavazasra jogosult allampolgar!

  Nem akarok senkit sem befolyasolni, csak a sajat velemenyemet -(en ugy sem szavazhatok ott),-
  irtam le.”
 • 115. Zejko 2009. szeptember 09. 17:44
  „111.Mignon
  "Magyarorszagon:
  vagy kommunistanak, vagy fasisztanak titulalnak."

  Akkor a FIDESZ most fasiszta Az MSZP meg kommunista aha erdekes Es a KDNP az mi? :) :) erdekes a leegyszerusitesed.”
 • 114. keiner 2009. szeptember 09. 17:40
  „moderálva off”
 • 113. comet 2009. szeptember 09. 17:40
  „98.- logaritmus- az élet, meg a történelem azért ennél kicsit bonyolultabb. Ha komolyan érdekel a jelenlegi helyzethez vezető út, akkor mindenképp a 70-es évek olajválságával kezd, majd olvasgass az IMF ´sikertörténeteiről´ meg stratégiájáról, mert 81-től itt vannak és okos tanácsaikkal vastagon közremüködtek az ország kifosztásában, és gyarmati sorba süllyesztésében. Talán nem tudsz róla, de rendszerváltáskor még mi álltunk a legjobban, és megszabadulhattunk volna hitelektől is. Akkor még volt iparunk, mezőgazdaságunk, kereskedelmünk, bankunk, és nem a mai léptékben. Ma meg hát a sereghajtók vagyunk, a koldusok.
  Tudod amúgy hogy jelenleg a világ legstabilabban növekvő gazdaságú országa szocialista? A legeladósodottab meg kapitalista? Magyarország legnagyobb baja, hogy a magyar termelést, a magyar vállalatokat tönkrették a Fletó féle szélhámosok. A politikai ´elitnek´ fogalma sincs a valóságról, a kontraszelekció és korrupció okozta károkról. Tanulni, tanulni, tanulni- de nem a Fletó hülyeségeit, mert ő sem érti amit nektek improvizál.”
 • 112. Zejko 2009. szeptember 09. 17:39
  „Minden evben megemlekeznek Karolyi szobra alatt vagy a kommunista diktaturat eltetik na ezt szabad??
  Rudolf Hess re nem lehet emlekezni???
  Ne is lehessen de akkor Karolyira meg a tobb millio aldozatot kovetelo kommunizmusra se.A kettos merce az ami felbosszantja az embereket.”
 • 111. Mignon 2009. szeptember 09. 17:37
  „Ami meg sok evtized munkajaba fog kerülni, hogy Magyarorszagon megertsek:
  Nemetorszagban van egy demokratikus (!) baloldal = SPD (szocialdemokratak), es egy
  demokratikus (!) jobboldal ( minek semmi köze a szelsöjobb neonacikhoz!) = CDU/CSU.

  Van a PDS (szelsöbal) es NPD (szelsöjobb) is.

  Magyarorszagon:
  vagy kommunistanak, vagy fasisztanak titulalnak.

  Mas ut nincs.

  A "demokracia" senkivel sem születik.
  Azt tanulni kell!!!!!”
 • 110. Zejko 2009. szeptember 09. 17:36
  „107. A z emberek igazszag erzetet tiporjak a foldbe ,hogy hulyenek nezik oket a nep duhos es elszamoltatast akar es ,ha ezt a Jobbikban latjak hat mivel demokraciaban elunk joguk is van hozza mi evvel a baj???
  Demokracia van tiszteletben kell tartani ,ha valaki masra szavaz.”
 • 109. Zejko 2009. szeptember 09. 17:32
  „107.Logaritmus 98. Egyetertek vele csak azt nem foglalta bele a mondani valojaban ,hogy ezek az emberek akik a kormanyon vannak milliardokat osztanak szet a haverok kozott a nepet meg megszoritjak minden teren.Mit lat az atlag polgar dragul minden nincs munkahely ,ezek meg ott hazudnak 100 millios vegkielegitesek millios fizetesek ,kimenekitett vagyonok.Ezt miert nem foglalod bele Logaritmus???”
128 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Darth Vader magyar hangját kölcsönző színészóriásunk

Kristóf Tibor, az ismert magyar színész 67 éves korában hosszan tartó betegség után hunyt el. Tovább olvasom