Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Megérkezett a Békemenet a Kossuth térre

A menet résztvevői Orbán Viktort éltető és támogató rigmusokat skandáltak.
14:36 - Megérkezett csütörtök délután a budapesti Békemenet eleje a Kossuth Lajos térre; a huszárok által felvezetett tömeg vége ekkor még alig hagyta el a Lánchidat.

 
Kanadai magyarok üdvözlik a Békemenet résztvevőit

"Az egységes nemzetben gondolkodó kanadai magyarok" támogatásukról biztosították a március 15-i Békemenet céljait egy, a torontói Kalejdoszkóp-Kaleidoscope című, kétnyelvű kulturális folyóirat legfrissebb számában megjelent üzenetükben.

"Mi, kanadai, egységes nemzetben gondolkodó magyarok, akik aláírásunkkal igazoltuk együttérzésünket a január 21-i kormánypárti Békemenet résztvevőivel, lélekben csatlakozunk a március 15-én indulókhoz is. Egyetértünk a Békemenet Magyarországért Egyesület szervezőinek nyilatkozataival, azzal, hogy a magyar haza függetlensége, felvirágoztatása, a keresztény alapokon nyugvó kormányzása mindennél fontosabb, mert csak így lehet a Szent Korona büszke országaként megmaradni Európában" - olvasható az üzenetben.

"Töretlen hittel hisszük, hogy Isten Magyarországot nem gyarmatnak, nem a pénzvilág vazallusának szánta, hanem független, szabad államnak, a magyar népet pedig saját sorsát irányítani képes nemzetnek, amely a keresztény értékek megőrzésével és felmutatásával példát mutat Európának és a világnak" - hangsúlyozta a mintegy 170 aláíró magyar magánszemély és magyar szervezet az Erdélyből elszármazott Dancs Rózsa főszerkesztő tájékoztatása szerint.

Az emberek a Lánchíd pesti hídfőjétől a József Attila utca, az Október hatodika utca, az Arany János utca, a Bajcsy-Zsilinszky és az Alkotmány utca érintésével vonultak a Kossuth Lajos térre. Az ott várakozók tapssal fogadták az érkezőket. A Békemenet résztvevői közül sokan az Akadémia utcán közelítették meg a Kossuth teret.

A menet résztvevői Orbán Viktort éltető és támogató rigmusokat skandáltak, és olyan molinókat is látni náluk, amelyek kitartásra buzdítják a magyar kormányfőt.

14:21 - Elindultak a lengyel szimpatizánsokkal kiegészült budapesti békemenet résztvevői a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Széchenyi István téri épülete elől a Kossuth Lajos térre; a tömeg vége még a Lánchíd budai hídfőjénél van, az eleje pedig már az Arany János utcán halad.

Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője, a rendezvény egyik főszervezője az MTI helyszíni tudósítójának előzőleg azt mondta: különleges ünnep az idei; olyan mintha megismétlődne a múlt, hiszen rengeteg lengyel és litvánok is kiállnak Magyarország függetlensége mellett. A főszervező arra számit, hogy Orbán Viktor erre való tekintettel néhány szót lengyelül is mond majd ünnepi beszédében.

A tömeg az induláskor már teljesen elfoglalta a tér Akadémia előtti részét; sokan az emberek közül ünneplőben érkeztek a rendezvényre. Rengeteg magyar és lengyel nemzetiszínű zászlót, helységnévtáblát, és Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint a nemzetet éltető molinót is látni. A táblákon feltűnik a "Polak, Wegier, dwa bratanki", vagyis a Lengyel, magyar két jó barát... kezdetű mondás, és az Európai Uniót bíráló feliratok is láthatók.

A menet résztvevői megvárták a budai Várból érkező lengyel szimpatizánsokat, akiket huszárok vezettek a Lánchídon keresztül Pestre. A lengyeleket tapssal fogadták a téren; többen azt skandálták, hogy "Viktorhoz".

A tömeg a Lánchíd pesti hídfőjétől közösen indult tovább - a József Attila utca, az Október hatodika utca és az Arany János utca érintésével - a Kossuth Lajos térre. Az Akadémia elé pedig még azután is folyamatosan érkeztek az emberek, hogy a többség már elhagyta a teret, így a később érkezők az Akadémia utcán keresztül indultak a Parlament felé.

Korábban írtuk:

Gyülekeznek a békemenet résztvevői a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Széchenyi István téri épülete előtt; a tervek szerint a menet fél kettőkor indul a Kossuth Lajos térre, ahol meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnök március 15-e alkalmából elmondott ünnepi beszédét.

A téren több százan gyűltek össze, és folyamatosan érkeznek az újabb résztvevők - tapasztalták az MTI helyszíni tudósítói csütörtökön, kora délután.

Egy csoport a helyszínen végezte el az utolsó simításokat egy óriási molinón, amelynek közepére nemzetiszínű zászlót, a "Békemenet" szót, az 1848-49-es szabadságharc nagy alakjainak és pillanatainak képeit, valamint kokárdákat helyezték el. Egy másikon az szerepel, hogy "Ők értünk, mi értük". A szöveg körül a kormány tagjait és fideszes EP-képviselőket, a molinó másik oldalán pedig Orbán Viktort ábrázoló képek láthatók. Több lengyel nyelvű táblát is lehet látni a sok nemzetiszínű között. A különböző méretű kokárdákat viselő emberek halkan beszélgetnek.

A tervek szerint a menet résztvevői megvárják a budai Várból, a Dísz térről érkező lengyel szimpatizánsokat, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre.

A Dísz térről az MTI-s tudósítója azt jelentette, hogy már nagyon sokan gyűltek össze, és a tömeg fél kettőkor - huszárok felvezetésével - el is indult Pestre. A lengyel szimpatizánsok kezében lengyel zászlót és transzparenseket lehet látni, ezek közül többre lengyelül és magyarul Orbán Viktor éltető mondatokat írtak.

Olvasóink írták

 • 7. pirosmedence 2012. március 15. 18:02
  „Mai lengyel nyilatkozat: "Bárcsak olyan miniszterelnökünk lenne nekünk is, mint a magyaroknak!" Van egy ötletem: cseréljünk!”
 • 6. bubuk 2012. március 15. 15:41
  „A milla még turbózhatja magát, hogy negyed annyian legyenek, mint itt vannak!”
 • 5. ferdzso 2012. március 15. 15:27
  „Gratulálok! De tényleg!! (Öröm, hogy vannak még...) Szerintem, egyiket sem leépítették, egyiket sem kilakoltatták, egyiket sem érte kár a nyugdíjpénztári számlája miatt, egyiket sem érte kár az euró-hitele, "háromszorosára" ugrása miatt, egyiknek sincs veszélyben a munkahelye,egyiket sem érdekli, hogy a médiában mit, és valósat olvas-e, és hogy a külföldön élő magyarok szavazatai döntik el, hogy mi történjen, (ki nyerjen választást) itthon! Mindegyik örül, mindegyik boldog, mindegyik... -lengyel.”
 • 4. Mignon 2012. március 15. 15:20
  „"Megerkezett a Bekemenet eleje a Kossuth terre".

  Lesz ennek vege is.”
 • 3. roxper 2012. március 15. 15:18
  „Jól van, már sokan elkoptak a 1,5 hónappal ezelőtti 80.000 "emberből" is! Még pár hónap és senki nem lesz mellettük, csak a pénzelt droidok! :D”
 • 2. kontrapista 2012. március 15. 14:52
  „1.Léni
  néni megaszonta úgy igazán magyarosan , neki ennyiren tellett !”
 • 1. Léni 2012. március 15. 14:09
  „Csinálják csak amíg tudják! A cérna egyre vékonyabb!
  A külföldi vircsaft pedig szégyellheti magát azzal együtt, aki behozatta őket!
  A 800 millió és az utána elkülönített 1.2 milliárdból, ami ugye a "kormányunk nagyságát" bizonyító
  propagandára szán Orbán, erre is futja! A dakoták mikor jönnek és mennyiért?
  A tavalyi bértapsolók olcsóbbak voltak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néma főhajtással emlékeztek a magyar néppárti EP-képviselők

A magyar néppárti delegáció tagjai Strasbourgban emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről. Tovább olvasom