Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Megérkezett Budapestre a francia államfő

Katonai tiszteletadással köszöntötték Nicolas Sarkozy-t a budai Várban, a Sándor-palota előtt pénteken délelőtt. A francia elnök egynapos hivatalos látogatásra érkezett a fővárosba és először Sólyom László köztársasági elnökkel találkozik.
Nicolas Sarkozy hétórás itt tartózkodása alatt megbeszélést folytat Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Szili Katalin házelnökkel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, megkoszorúzza a műegyetemi '56-os emlékművet és találkozik Demszky Gábor főpolgármesterrel, akivel megtekinti az épülő 4-es metró területét.

Az apai ágon magyar származású francia elnök tárgyalásain az európai témák dominálnak majd. Nicolas Sarkozy beszédet mond az Országházban, amelyben várhatóan Európának üzen majd.

A kétoldalú tárgyalásokon a felek áttekintik a két ország együttműködését az Európai Unióban, beszélnek az EU jövőjéről és az integráció elmélyítéséről. Magyarország arra számít, hogy a francia közigazgatás segítséget nyújt a 2011-es magyar EU-elnökségre való felkészülésben. Gyurcsány Ferenc és Nicolas Sarkozy a két országban zajló reformokról is egyeztet.

A Sarkozy-látogatás témái között szerepel Koszovó jövője is. Franciaország az elmúlt tíz évben stabilan a negyedik helyet foglalja el a magyarországi külföldi befektetők sorában, mintegy négyszáz francia cég van jelen az országban.

Francia elnök - Jacques Chirac személyében - legutóbb 2004 februárjában tett hivatalos látogatást Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna polgárm''Minden döntésemért vállalom a felelősséget''

Tovább olvasom