Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Megérkeztek a lengyel szimpatizánsok Budapestre - galériával

A lengyel szimpatizánsok vasúti szerelvénye a varsói központi pályaudvarról indult.
A nemzeti ünnepre Budapestre érkezett több ezer lengyel a jelenlegi nehéz időszakban a rokonszenvét akarja kifejezésre juttatni Magyarország iránt, és annak kíván hangot adni, hogy támogatja az Orbán-kormány politikáját - mondta az utazás lengyel főszervezője.

Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska című jobboldali hetilap munkatársa és a mintegy 300 Gazeta Polska Klub elnöke elmondta, hogy utazásuk másik fő célja együttműködési megállapodás aláírása a Civil Együttműködési Tanáccsal (CET) és a Magyar Hírlappal.

Megérkeztek a lengyel szimpatizánsok Budapestre. Fotó: MTI (galéria)


Az utazást a Gazeta Polska és a Gazeta Polska Klubok szervezte, a résztvevők egy része különvonattal érkezett Varsóból, a többiek buszokkal, személygépkocsival vagy más közlekedési eszközzel, illetve egyénileg jutottak el Budapestre. Litvániából is érkezett egy különbusz, s a litván vendégek is részt vettek a Nemzeti Múzeum előtti ünnepségen.

Kapuscinski a Gazeta Polskát független, hazafias hetilapnak nevezte, amely 160 ezres példányszámban jelenik meg. Van egy napilapjuk is, Gazeta Polska Codziennie címmel, továbbá egy Nowe Panstwo című havilapjuk és egy niezalezna.pl című hírportáljuk.

A Gazeta Polska Klubokhoz azok a lengyelek csatlakoznak, akik nem akarnak politikai pártokba belépni, de fontos számukra Lengyelország, a lengyel nemzet sorsa, és tartani akarják egymással a kapcsolatot - jelentette ki. A katolikus egyházon és a korábbi Szolidaritás mozgalmon kívül Lengyelországban még nem volt ilyen civil szervezet, amelynek építése most van folyamatban, és ez a hatalom számára is fontos kezdeményezés - hangsúlyozta. Sok klubjuk működik külföldön, az Egyesült Államokban, Kanadában, Nyugat-Európában, Ausztráliában és másutt. A klubok maguktól jönnek létre, alulról jövő kezdeményezésként, és ha bizonyos feltételeknek megfelelnek, megkapják a Gazeta Polska logóját.

Pénteken a lengyel vendégek leróják tiszteletüket a Bem-szobor és az óbudai Katyn-emlékmű előtt, majd a különvonattal este indulnak vissza Varsóba.

Olvasóink írták

 • 13. deszkás 2012. március 15. 18:46
  „ÖRVÁJN! Valóban büszkék lehettek-egy közepes méretű falu lakossága éhen halt vagy egyszerűen megfagyott.”
 • 12. spiler 2012. március 15. 15:05
  „emlékszem LENGYEL-MAGYAR KÉTJÓBARÁT SZLOGENRE,LODZ,SOPOT,MAZURI-TAVAK,szép emlék és saját költségen vonattal illetve stoppal,,,,,,DE ŐK MINEK IS JÖTTEK MERT NEM TÚRISTÁK,KI FIZETTE AZ UTAT ÉS A KAJÁTremélem nem az ém adómból,,,,na majd a BUDAY elszámoltat... abból se lesz semmi”
 • 11. Wacky 2012. március 15. 13:50
  „"és annak kíván hangot adni, hogy támogatja az Orbán-kormány politikáját - mondta az utazás lengyel főszervezője."

  március 15. nem erről (kellene) szól(jon) :(”
 • 10. Carlo 2012. március 15. 13:27
  „ennyire ráérnek a lengyel elvtársak?, akciós túra hétvégére, Malév nélkül , de sebaj, Kormányunk finanszírozza, így ott lehetnek ahol kedvük tartja, vonattal...”
 • 9. Örvájn 2012. március 15. 13:08
  „Szép gesztus. Lengyelországnak sokat köszönhetünk az ő állhatatosságuk, az igazi szolidaritás mozgalom (nem összekeverendő az itthoni álszent koppintással), a ,,lengyel" Pápa, nagyon sokat tett a kommunizmus bukásáért. Büszkék lehetünk a kiállásukért, itthon is Brüsszelben is.”
 • 8. Lámpion 2012. március 15. 12:59
  „Brátánki:)))”
 • 7. Emberségetavilágnak 2012. március 15. 12:39
  „2. deszkás 2012.03.15. 11:51
  Március van, most még csak a cseh kucsmagomba terem, ami ehető, szívesen mennék én is gomba-túrára.”
 • 6. kontrapista 2012. március 15. 12:33
  „1.babaecb
  Kései gyónás , amely így kezdődhet :" én vétkem, én vétkem én igen nagy vétkem , hogy kimosottagyú voltam, kérem azért a ......... "”
 • 5. PipiczGabor 2012. március 15. 12:27
  „Orban kiraly mellett tuntetni mas orszagban nem szep gesztus.Mi se mentunk oda, annak idejen egyik vagy masik politikai oldal mellett tuntetni.A franciak sem ertem minek jottek el.”
 • 4. deszkás 2012. március 15. 12:09
  „Ui. Jó étvágyat.”
 • 3. Krampampuli 2012. március 15. 11:57
  „1. baaecb 2012.03.15. 11:48

  - Például engem. Szép gesztus.”
 • 2. deszkás 2012. március 15. 11:51
  „Érezzék jól magukat. Én nem ünneplek nem fogok zászlót-révén melyiket is- megyek gombát gyűjteni.”
 • 1. baaecb 2012. március 15. 11:48
  „ez ugyan kit érdekel, a pártállami időkben volt hasonló népbutítás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz Valkón! Egy családi ház lángolt

Teljes terjedelmében ég egy családi ház és a melléképülete Valkón; személyi sérülésről egyelőre nincs információ. Tovább olvasom