Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Megerősítette együttműködését a Fidesz és a KDNP

Megerősítette együttműködését egy új szövetségesi szerződés aláírásával a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP).
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke keddi budapesti tájékoztatóján azt mondta: a szerződés célja, hogy példát mutassanak az együttműködésből. Hangsúlyozta, az új kabinet nem koalíciós kormány lesz, hanem "egynemű", hiszen a két leendő kormánypárt, a Fidesz és a KDNP már a választások előtt pártszövetséget hozott létre. Ezt úgy kell elképzelni, mintha Németországban a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) megkapná a parlamenti mandátumok felét vagy kétharmadát - példázta a Fidesz és a KDNP választási győzelmét.

A leendő miniszterelnök azt mondta, a választások óta tett lépéseik a nemzeti együttműködés rendszerének felépítéséről szólnak. Hozzátette, hogy "a benyújtott javaslatok a parlament létszámának csökkentéséről, majd egy később, mintegy egy éven belül esedékes házreform, együtt adják ki a nemzeti együttműködés rendszerének új parlamenti dimenzióját".

Ebbe a folyamatba illeszkedik a Kereszténydemokrata Néppárttal kötött megállapodás - közölte.

Orbán Viktor azt mondta, elsősorban azt várja a kereszténydemokratáktól, hogy az öt nemzeti ügy közül a család ügyében nyújtsanak segítséget a következő kormánynak. "Különösen számítok az ő munkájukra a család intézményének megerősítésében", az elmúlt nyolc évben ugyanis súlyos támadások érték a családokat - jegyezte meg. A család az együttműködés legfontosabb terepe, ezért le fogjuk győzni a családellenes politika korszakát - emelte ki a Fidesz elnöke.

Semjén Zsolt KDNP-elnök a szerződésre utalva úgy fogalmazott: ez egy szellemi természetű dokumentum, amely történelmi távlatokban elemzi és nézi a Fidesz és a KDNP együttműködését.

A két párt politikai együttműködése nem pusztán stratégiai, annál sokkal mélyebb szellemi alapja van - mondta, hozzátéve: a konstrukció lényege az, hogy a Fidesz egy néppárti karakterű, széles, nagy gyűjtőpárt, a KDNP pedig kifejezetten világnézeti karakterű párt. A kettő harmonikus együttműködése tette lehetővé azt a "fantasztikus" támogatást, amelyet elértek például a parlamenti választáson - értékelte Semjén Zsolt, aki hangsúlyozta, hogy a Kereszténydemokrata Néppártnak az a feladata, hogy az immár 66 éves hagyományai alapján egyfajta szellemi forrásvidéket jelentsen, amely az egész szövetséget gazdagítja.

A családokkal kapcsolatban rámutatott: egyrészt a szükséges jogszabályi és állami segítséget kell a családok mögé tenni, hogy a gyermekvállalás ne legyen azonos a szegénység vállalásával, másrészt pedig biztosítani kell ennek szellemi hátterét is a társadalomban.

A dokumentumban rögzítik, hogy a Fidesz és a KDNP, "átérezvén az országgyűlési választáson kinyilvánított népakaratból eredő történelmi felelősségüket, a demokrácia, a nemzet és a Magyar Köztársaság megújításának érdekében jelen megállapodásban megerősítik évek óta eredményesen folytatott szövetségi politikájukat".

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2010. május 18. 21:30
  „A hitét vesztett nép azért 2/3 arányban a Fideszt hozta ki győztesnek.Nekem nem tetszik, de ez a tény. Orbán Viktort lehet szidni, de jó diplomata. Jól kinőtte magát és a képességeit szerintem megpróbálja az ország javára fordítani. Vagyonos ember, minek aprózná? Számára a nagy kihívás : történelmi léptékben is nagyformátumú politikai karriert, eredményeket felmutatni. Tud jó szövetségeket kötni /nem a KDNP-re gondoltam, sakknyelven én ezt rosálásnak nevezném/ , és ezen múlik az orszg megmentése, felemelése. Az Unióban ismerik, respektje van, belföldön is szövetségeseket kereshet- a 2/3 tárgyaló /majdhogynem diktáló/ pozíciót jelent számára. Sokaknak nem tetszik, ahogyan szerepel, de Ő ilen: észrevétezi az értékeit! Gáncsolni szerintem nem érdemes, a kezét azért nem árt figyelni, hogy a trükkök közben azért ne tűnjön el a pénzünk.”
 • 2. Léni 2010. május 18. 17:54
  „Mutassák meg mit tudnak, dolgozzanak, tegyék a feladatukat, majd ezután, ha megérdemlik,
  tömjénezzék magukat. Különben is, az öndicséret büdös!”
 • 1. Léni 2010. május 18. 17:40
  „Az utolsó bekezdésben szereplő "népakarat" az ország lakosainak szűken az 1/3 része!
  Történelmi felelősség, demokrácia, a nemzet és a Magyar Köztársaság megújítása!
  Nem becsülik ezek magukat érdemeik felett? Nem hisznek magukról olyasmit, aminek nincsennek
  birtokában? Úgy tűnik, mintha természetfölötti erővel mint "Megváltók" szálltak volna alá, és most
  táltos módján csudát fognak művelni! A KDMP gondolkozás, vagy megfontolás nélkül mindenben
  alkalmazkodik Orbánhoz, mert különben még a küszöb alatt sem tudnának becsúszni a parlamentbe.
  Szép páros, Orbán a sunyi, /nem áll ki szemtől- szembe/, Semjén a megbízott gyalázkodó pap létére.
  Ezek a " Megváltók"! Fogjanak hozzá dolgozni, és teljesítsék az ígéreteiket, mert ha nem, bizony a
  népakaratból megválasztott megváltók hazudtak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétéves gyerek halt meg egy balesetben Nádudvaron

Stabil annak a fiatal nőnek az állapota, akit Nádudvaron tehergépkocsi ütött el kedden, s a balesetben meghalt a kétéves gyermeke. Tovább olvasom