Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Megettünk egytonnányi mérgezett guargumit

Szeged - Nem szólt a hatóság, mert nem akart pánikot kelteni, amikor kiderült az elmúlt hetekben, hogy egy szegedi sütőipari alapanyagot gyártó cég kétszer is vásárolt mérgezett guargumit. A termék nagyobb részét már megettük, de nem lesz bajunk – állítják.

Egy hónapja tört ki a guargumiláz. Pontosabban egy kontrollvizsgálat során kiderült, hogy az élelmiszeriparban használt adalékanyag dioxinnal szennyezett. Az E412 jelű kötőanyag amúgy teljesen ártalmatlan, a Távol-Keletről svájci importtal jut az unió hét országába. A dioxinszennyezés viszont, amely valamilyen természeti katasztrófa, például erdőtűz miatt szívódhatott fel a guarnövényben, erős méreg.

Lapunkban közleményt jelentetett meg a Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság, és sorra ellenőrizte a megyei élelmiszer-nagykereskedőket. Közben az élelmiszergyártóknak is kötelező volt nyilatkozni, hogy használnak-e E412-t, és ha igen, az a szennyezett tételből származik-e.

– A megye 225 élelmiszer-előállítója haladéktalanul jelentkezett. Vonakodás nélkül nyilatkoztak, bevizsgáltatták Budapesten guargumi-tételeiket egyenként kétszázezer forintért, vagy külföldi beszállítóiktól mutattak be igazolást – összegzett Szigeti Sándor, az igazgatóság vezetője. Kiderült, a guargumit hús-, sütő-, konzerv-, tejipari, baromfi- és cukrásztermékekhez adagolják. Huszonnyolc megyei élelmiszergyártó bizonyíthatóan használ guargumit. Ezeket a hatóság azonnal zárolta – összesen 264 tételt, 62 tonna mennyiségben. A guargumiügyet lassanként fölgöngyölítik, jelenleg már csak húsz tételt nem szabad használni.

A mérleg: egyetlen szegedi székhelyű sütőipari alapanyaggyártó vásárolt „jelentős mértékben szennyezett" guargumit. A dioxinos E412-t márciusban és májusban a szegedi gyártó felhasználta. Szigeti Sándortól megtudtuk, mivel ez a cég század-ezredrészben adagol termékéhez guargumit, a megközelítőleg egytonnányi guargumiból akár száz-, sőt ezertonnányi élelmiszer készülhetett. A vészjelzés nyomán ellenőrizték a szegedi cég kereskedelmi partnereit, de azoknál már csupán hétszáz kiló terméket találtak. Lefoglalták, megsemmisítésre vár.

Miért nem értesítette sem a cég, sem pedig az élelmiszer-ellenőrző hatóság a fogyasztókat? És miért nem hozza nyilvánosságra a cég vagy a termékek nevét? Az igazgató főállatorvos azt mondta, olyan speciális vásárlói körről volt szó és olyan sok idő eltelt a dioxinos guargumi felhasználása és a vészjelzés óta, hogy azóta ezeket a termékeket egyszerűen megettük. A pánik elkerülése végett nem nevezték meg és ezután sem nevezik meg a céget. A mérgezett adalékanyag a fogyasztáskor már egészségre nem veszélyes arányra hígul. Az emberi szervezetben nem halmozódik fel, később sem lehet ártalmas.

www.delmagyar.hu - Dombai TÜnde

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskéket áldozott a Nepal Airlines

Két kecskét áldozott a Nepal Airlines nepáli légitársaság egy hindu isten kegyeinek elnyerése… Tovább olvasom