Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Megfázásból is lehet nagyothallás

Az ősz vége, a tél tipikus megfázáskeltő időszak – a megfázás pedig halláskárosodással is járhat. Az sem véletlen, hogy év vége közeledtével rendelet korlátozza a petárdákhoz való hozzáférhetőséget – a fül-orr-gégészeti rendelők szilveszter után mindig tele vannak emberekkel, akik mellett elsütöttek egy petárdát, és azóta csöng a fülük, s nem hallanak.
A hideg ellen a fülünket is védjük sapkával, kapucnival. Illusztráció: MTI
A fül üregrendszere ugyanis összefügg az orral, a szájjal s a koponya üregrendszerével. – Ha tehát valaki gennyes orrfolyással küzd megfázás következtében, akkor nemcsak az orr nyálkahártyája beteg, hanem az összes melléküregé, így a középfül felé vezető fülkürté is – hívja föl a figyelmet dr. Hartai Tamás fül-orr-gégész, audiológus, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház–Rendelőintézet osztályvezető főorvosa. Könnyen középfülgyulladás alakul ki, a beteg hallása csökken, de a megfázás antibiotikumos, vitaminos, orrcsöpp segítségével történő kezelésével el is múlik – ez gyorsítható, ha eleve szakorvoshoz fordulunk.

Fülsiketítő zaj

Ha a dobhártya mögött genny képződik, akkor az orvos – érzéstelenítés után – felszúrja a dobhártyát, a genny elfolyik, és megkezdődik a gyógyulás. Nem ritkán megnagyobbodott orrmandula okoz fülkürtműködési zavart és így halláscsökkenést, szintén gyermekek esetében. Ha a szülő, nevelő visszatérő halláscsökkenést észlel a gyermek esetén, orrmandula-megnagyobbodásra kell gondolni.
Zaj is okozhat halláskárosodást – ez veszélyesebb, mint a megfázás, könnyen visszafordíthatatlanná válhat. Az, hogy ma egyre több fiatal, tizen-huszonéves küzd halláscsökkenéssel, a walkmanek terjedésével s a diszkókban a hangfalakból ömlő, szó szerint „fülsiketítő" hanghatásokkal függ össze. A hanghullámok mindkét esetben közvetlenül a dobhártyát érik. Gyakran észlelhető, például buszon, hogy az utazó fiatal walkmanjéből áradó hangot még a közelében ülők is hallják, a motor zúgása közben – ez egyértelműen káros a belső fül számára, azaz hallásromboló.

Petárda, uszodavíz

Az is, ha valaki a diszkóban folyamatosan a hangfalak közelében tartózkodik. Skandináviában évek óta padlóba rejtik, vagy a mennyezetre szerelik a hangfalakat, hogy a hangok ne közvetlenül, hanem visszaverődve érjék el a fület. A hirtelen, nagy erejű hangok – például, ha valaki mellett az utcán felrobban egy petárda – szintén nagyon károsak; nem véletlenül korlátozzák a petárdázást. Egyébként a szilveszter utáni napokban a fül-orr-gégészeti rendeléseken megjelenő betegek nagy része arra panaszkodik: a petárdázás óta csöng a füle, s nem jól hall. Kevésbé közismert, de az is tény: a viszonylag halk, ám hosszantartó hanghatás is halláskárosító lehet, túl azon, hogy az embert nyugtalanítja-zavarja. Uszodába ősszel-télen is jár az ember, és fülbe jutó uszodavíz is okozhat halláskárosodást. A víz tömegével „eldugítja" a fület, a fertőtlenítésére használt klór pedig izgatja – ha nem szűnik meg a füldugulás, ez esetben is szakorvoshoz kell fordulni. A füldugulások legnagyobb hányadát egyébként – a fül számára bizonyos mennyiségben szükséges – fülzsír okozza, ha nem tud természetes úton eltávozni. Legjobb ekkor is a szakorvost fölkeresni.

Műtéti megoldások

Hogyan orvosolható a halláskárosodás? Az érzékelő szőrsejtek elhalásával bekövetkező nagyothallást – s az időskorban jelentkező halláskárosodások jórészt ilyenek – csak hallókészülékkel lehet ellensúlyozni; kitűnő, a hallójáratban elhelyezhető, mások számára nem is látható készülékek is forgalomban vannak. Más esetben, például, ha ismételt középfülgyulladás következtében a dobhártyán lyuk keletkezett, vagy sérültek, illetve elmerevedtek a hangvezető csontocskák, műtétre is sor kerülhet. Utóbbi esetben vagy hallókészülék vagy műtét a megoldás.


Herman Ottó és a vihar

Herman Ottó, a nagy természettudós egy hegyi viharban vesztette el részben hallását. „Egy dühös zivatar a Magas-Tátráról kerekedett föl, és egy ködlavinát gördített reám. A vihar fékeveszett rohamban nyargalt csúcsról csúcsra, nekivágott mindennek, a fejemnek is. Néhány perc alatt csonttá fáztam, és a negyedik órában, amelyben még mindig ott küszködtem, mintha már a szívemig is elhatott volna a dermesztő hideg" – írja le halláscsökkenésének kialakulását. S a vihar után következő tavasztól már alig-alig hallott. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változásokról árulkodnak a kisnépszámlálás első adatai

A Központi Statisztikai Hivatal 2005. április 1-je és 21-e között az ország népességének és… Tovább olvasom