Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megfelelő jogi keretrendszer kialakítását várják az önkormányzatok

A bankok és az önkormányzatok egyaránt abban érdekeltek, hogy az utóbbiak a továbbiakban is eleget tudjanak tenni fizetési kötelezettségeiknek.
Az önkormányzatok további finanszírozásukhoz ugyanakkor elengedhetetlen a hosszú távon stabil és egyértelművé tett jogi keretrendszer kialakítása - rögzíti a bankszövetség és az önkormányzati szövetségek közös sajtóközleménye.

Az önkormányzatok meghatározó többségének működése stabil, adósságtörlesztési hajlandósága jó, finanszírozottsági szintje az EU átlagának megfelelő. Ugyanakkor az elmúlt napok rendkívül nagymértékű árfolyam emelkedésének hatásai egyelőre nem ismertek - állapították meg a Magyar Bankszövetség és az önkormányzati szövetségek - a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége - vezetői csütörtöki egyeztető megbeszélésükön, amelyen a rendelkezésre álló adatok alapján áttekintették az önkormányzatok adósságával kapcsolatos helyzetet.

A tárgyalópartnerek a közlemény szerint egyértelműen kijelentették, mindkét fél abban érdekelt, hogy az önkormányzatok megfelelő gazdálkodással a továbbiakban is eleget tudjanak tenni fizetési kötelezettségeiknek. Ezért a jövőben is nyitottak a folyamatos egyeztetésre, és a piaci események hatásainak értékelésére.

Ugyanakkor az önkormányzatok további finanszírozásához elengedhetetlen a hosszú távon stabil és egyértelművé tett jogi keretrendszer kialakítása. Többek közt például az, hogy a közbeszerzési törvény általános rendelkezései helyett specifikus, rugalmas szabályozás vonatkozzon a önkormányzatok pénzügyi szolgáltatásainak igénybevételére.

A bankszektor kész az önkormányzatok továbbfinanszírozására, de a jövőbeli lehetőségek meghatározásának előfeltétele az önkormányzati reform lépéseinek részletes, pontos ismerete. A bankszakma képviselői igény esetén készen állnak a szakmai egyeztetésre, hogy az átrendezett feladat-hatáskör és a megújuló önkormányzati finanszírozási rendszer kapcsán se kerüljön veszélybe a helyhatóságok fizetőképessége.

A bankok a teljes önkormányzati koncepció megszületéséig továbbra is partnerek a fizetési nehézséggel szembesülő önkormányzati ügyfelek esetén a leginkább megfelelő pénzügyi megoldás megtalálásában, és szakmai tanácsadóként ösztönzik az önkormányzatok takarékos pénzügyi gazdálkodásának kialakítását, fenntartását - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogdílert fogtak a Szigeten

Kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomagokat találtak a rendőrök egy külföldi férfinél a Sziget Fesztivál bejáratánál lévő parkolóban. Tovább olvasom