Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Megfeleződött a kisebb cégek kintlevősége

Tavaly a kis- és középvállalkozások árbevételhez viszonyított kintlevősége fele akkora volt, mint 2005-ben, ám ez csupán a kiugróan rossz 2005-ös adat korrekciójának tekinthető - derül ki a cégadatszolgáltatással és követelésnyilvántartással foglalkozó Opten Kft. összesítéséből.
A tavalyi mérlegadatok feldolgozása után az Opten azt állapította meg, hogy az árbevételhez viszonyított kintlevőség 42 százalékra esett a 2005-ös 84 százalékról. Ez a hányad azonban még így is rosszabb, mint a 2004-ben mért 35 százalék, vagyis csupán a két évvel ezelőtti rendkívüli romlást korrigálták a vállalkozások.

Az Opten szerint a 2005-ben regisztrált nagymértékű kintlevőség-növekedés magyarázata az, hogy a nagy áruházláncok az addigi átlagosan legfeljebb 60 napos fizetési határidőket 90-210 napra vagy akár efölé tolták ki, aminek következtében megugrott a teljesítetetlen kifizetések állománya és aránya a beszállító vállalkozások árbevételéhez mérten. Tavaly aztán a kisebb cégeknek részben sikerült alkalmazkodniuk a megváltozott helyzethez, továbbá elérhetővé váltak olyan rövid távú finanszírozási megoldások a bankoktól, az államtól, amelyek kisegítik a vállalkozásokat a meghosszabbodott átmeneti időszakokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A túlzott óvatosság okozott balesetet Fejér megyében

Óvatossága miatt okozott személyi sérüléssel járó balesetet egy autós Hantos közelében. Tovább olvasom