Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Megfigyelés a Szigetközben

Folytatás az 1. oldalról.

Az esetről északi szomszédaink tájékoztatták az Európai Bizottságot. A magyar hatóságok tegnap késő este kaptak értesítést szlovák társszervektől, így kedden még nem volt megfigyelés a magyar falvakban. Az éjszaka folyamán azonban megtették a szükséges intézkedéseket, s tegnap reggelre a megyei védelmi bizottság is összeült. A szakmai előírások szerint ugyanis, ha megjelenik valahol a madárinfluenza-vírus, akkor a védelmi zónánál nagyobb, tíz kilométeres körben kell megfigyelési zónát kialakítani. A három kilométeres védelmi zónában szigorúbbak az intézkedések, mint a „megfigyelésiben”. Bős környékén már tegnapelőtt hajnalban ellenőrizték a falu és az erőmű gátjai közötti forgalmat. Ellenőrzési pontot állítottak fel Bodak és Vajka között, valamint az erőmű töltésén is.
A megyei védelmi bizottság ülése után tegnap délután egy órára Darnózselire hívták az érintett települések polgármestereit, jegyzőit. Dr. Szabó Tamás, a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző intézet vezetője elmondta: Szlovákia jelentette Brüsszelnek az elhullott sólymot, melyben a gyorstesztek kimutatták a madárinfluenza-vírust. A további vizsgálatokat egy angliai laboratóriumban végzik el, ott derül ki, hogy az emberre is veszélyes H5N1-es vírussal fertőződött-e meg a madár. (Információink szerint a vizsgálat eredménye péntek délre lesz meg.) A megyei védelmi bizottság megtette a járványügyi intézkedéseket. A három kilométeres védelmi zóna elvileg magyar területet is érint, ám az a hullámtérben, lakott és állattartó területen kívül esik. A tíz kilométeres megfigyelési zóna azonban – amely magyar oldalon lakott területeket is érint – kötelezettségeket ró az érintett hatóságokra: uniós jogszabályok írják elő a feladatokat. Dr. Szabó Tamás hangsúlyozta: nem kell megijedni, nincs szó járványról, ám védekezési intézkedések szükségesek a baromfi-megbetegedések megelőzéséért. A tíz kilométeres megfigyelési övezetbe Püski, Kisbodak, Dunaremete, Darnózseli, Hédervár, Lipót és Ásványráró tartozik. Mecsér határát éppen csak érintené, ráadásul a település a Mosoni-Duna túloldalán fekszik, így nem vették bele a megfigyelési körzetbe. A novákpusztai állattartó telep kívül esik, viszont fokozott figyelmet fordítanak rá.

Hatósági igazolás kell

Dr. Szabó Tamás elmondta: a legfontosabb feladat most az állatállomány felmérése. A szakemberek felkeresik az állattartó telepeket, beszélnek az állattartókkal. Minden állattartóhoz kimennek, megnézik a baromfiállományt, válaszolnak a kérdésekre. Az érintett településeken a betegségre fogékony állatok „mozgatása” csak állatorvosi engedéllyel végezhető. Felhívják a gazdák figyelmét, hogy ha az állományban megbetegedést tapasztalnak, rögtön jelentsék az állatorvosnak. A polgármesterek és jegyzők segítségét kérték az összeírásoknál. Rendőri intézkedést, megfigyelési pontok felállítását a védelmi bizottság nem tartotta indokoltnak: többek közt a lakosság nyugalmának megőrzése miatt. Minden érintett község helységnévtáblája mellé kitettek egy figyelmezetést, mely a madárinfluenza miatti megfigyelési körzetet jelzi. A mostani intézkedés harminc napig lesz érvényben. Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató hozzátette: folyamatos ügyeleti szolgálatuk várja az esetleges bejelentéseket az alábbi telefonszámokon: 96/312-458, 96/529-530, 06-20/390-5682.
Dr. Pák Zoltán, a mosonmagyaróvári állatorvosi kerület főállat-

orvosa szerint nincsen tilalom. Nincs korlátozva a vágás, a piacra járás: azonban ezekben az esetekben a tulajdonosoknak hatósági állatorvosi igazolást kell kérniük.
A védelmi bizottság az önkormányzatokon keresztül tájékoztatót juttat el az állattartóknak, s az összeíráshoz néhány helyismerettel rendelkező ember segítségét is kérik.
A Darnózselin élő Pormüller Sándor zárt épületben kétezer kiscsirkét nevel. Korábban öt évig pulykákkal foglalkozott, két éve tért át a csirkékre. Mint mondta, már tegnap úgy hallotta, hogy katasztrófavédelmisek érkeznek hozzá megszámlálni az állatait. Úgy véli, ha a madárinfluenza „fertőzni akar”, akkor nehéz lesz védekezni ellene. Szalmái közé folyamatosan berepülnek a vadmadarak, így hiába tartja zárt épületben a csirkéit, szerinte akár azok is megfertőződhetnek.

Ellenőrzési pontok

Ágh Magdolnától, a szlovákiai Nagybodak településvezetőjétől megtudtuk: kedden este hat óráig sikerült összeírniuk falujukban az összes baromfit. Mindenkinek be kell zárnia a szárnyast, s csak vezetékes vizet adhatnak nekik. Családonként átlagban 15–20 tyúkot tartanak Nagybodakon. Szlovákiában egyébként Bős és Nagybodak között három ellenőrzési pontot is felállítottak. A rendőrök minden autót megállítanak, felnyittatják a csomagtartót, élő állatot keresve. Az egyik egyenruhás tegnap délután meg is jegyezte: nincs könnyű dolguk, ő például már hajnali öt óra óta állt szolgálatban.
(Továbbiak a madárinfluenzáról a 4. oldalon olvashatók.)
A megyei katasztrófavédelem folyamatos ügyeleti szolgálata várja a madárinfluenzára utaló esetleges bejelentéseket az alábbi telefonszámokon:

312-458, 529-530, 06-20/390-5682.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom