Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Meghalt Abodi Nagy Béla

A neves erdélyi magyar festőművészt, egyetemi tanárt életének 95. évében érte a halál.
Életének 95. évében elhunyt Abodi Nagy Béla neves erdélyi magyar festőművész, egyetemi tanár - tudatta fia, Nagy Géza festőművész hétfőn.

Közlése szerint Abodi Nagy Bélát, a kolozsvári képzőművészeti akadémia professzorát vasárnap budapesti otthonában érte a halál. Akaratának megfelelően Kolozsvárott, a Házsongárdi temetőben, felesége mellett helyezik örök nyugalomra.

Abodi Nagy Béla 1918. július 13-án született Erdélyben, Székelyszenterzsébeten. Művészeti tanulmányait Camil Ressu osztályában, a bukaresti Academia de Belle-Artén, majd Szőnyi István tanítványaként a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte. Öt évig a magyar hadsereg katonája és orosz hadifogoly volt. 1949 és 1983 között a Kolozsvári Képzőművészeti Főiskola tanára, tanszékvezetője, festőgenerációk mestere. 2008-ig Kolozsváron, 2008-tól Budapesten élt.

Abodi Nagy Béla (1918-2012)
Abodi Nagy Béla (1918-2012)

A család közlése szerint Abodi Nagy Béla a modern magyar és a romániai képzőművészet egyik legegyetemesebb képviselője volt. Egyszerre volt jellegzetesen magyar és sajátosan erdélyi alkotó. Életműve több festői korszakot, kifejezési formarendszert hidal át és ötvöz, mégis szervesen egységes: a változatos és mindig megújuló oeuvre-ben azonnal tetten érhető Abodi Nagy Béla domináns alkotói karaktere - olvasható az összegzésben.

Művészi tevékenysége mellett Abodi Nagy Béla közéleti szereplőként, magyar társadalmi és szakmai szervezetek vezetőjeként (1939 után a SZEFHE alelnöke, 1990 után a Barabás Miklós Céh tiszteletbeli elnöke volt), egyetemi hallgatóként (Bukarest, Budapest), egyetemi tanárként és vezetőként, tekintélyes művészként, az írott és kimondott szó mestereként is az erdélyi magyarság megmaradásáért tevékenykedett - közölte a család.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2012. december 10. 19:45
    „Szép, küzdelmes, dolgos és alkotó élete volt - nyugodjék békében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A DK gratulált az RMDSZ-nek

Az RMDSZ a vasárnapi romániai parlamenti választáson átlépte az ötszázalékos küszöböt. Tovább olvasom