Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Meghatározzák, miért kérhetnek pénzt az egyetemeken

A jövőre életbe lépő új felsőoktatási törvény szerint az egyetemeken már csak a második utóvizsgáért, a könyvtár valamint a számítógépek használatáért kell csak fizetniük a hallgatóknak. Ezek összege nem lehet több, mint 5825 forint.
A törvény azért sorolja fel résztelesen, hogy pontosan miért szedhető díj, mert korábban több jogcímen is szedtek térítési díjat az ingyenes képzésre járó diákoktól.

A március 1-jén életbe lépett új felsőoktatási törvény részletesen felsorolja, hogy az egyetemek és a főiskolák az államilag támogatott hallgatóktól mely szolgáltatásokért kérhetnek pénzt. Így már az idei vizsgaidőszakban is csak a második utóvizsgáért kell majd fizetniük a hallgatóknak. Pénzt lehet kérni a könyvtár, a laboratóriumi, a számítástechnikai vagy a sporteszközök használatáért is.

Ezeknek a díjaknak az összege azonban nem lehet több 5825 forintnál. A törvény egyértelműen kimondja azt is, hogy államilag támogatott képzésben nem szedhető beiratkozási díj, valamint ingyenes lesz a képzéssel összefüggő okiratok - leckekönyv, diploma - egyszeri kiadása is.

A szabályozására azért volt szükség, mert oktatási ombudsman tavaly azt kifogásolta, hogy Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Budapesti Médiaintézete (BMI) "fejlesztési díj" címén félévente 80, illetve 90 ezer forintot szedett be az államilag támogatott képzésre járó hallgatóitól. Ezt követően kiderült, hogy különféle jogcímeken rengeteg pénzt szednek be az egyetemek és a főiskolák az ingyenes képzésben részt vevő hallgatóktól. Díjat számoltak fel például az index kiállításáért, a beiratkozásért, a szekrénykulcs pótlásáért vagy a hangszerkölcsönzésért.

Bár ezek jogszerűségét az oktatási jogok biztosa megkérdőjelezte, a 2006-os felvételi tájékoztató még külön táblázatban sorolta föl az "egyéb" díjakat, amelyek 400-tól több tízezer forintig terjedtek. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa tapasztalatai szerint azonban a díjszedési botrány kipattanása óta az intézmények már nem nagyon kérnek ilyen díjakat - a hivatalhoz ebben a félévben legalábbis még nem érkezett ilyen panasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom