Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Meghökkentő allergiás reakciók

Ha valaki allergiás a parlagfű virágporára, abból allergiás reakciót válthat ki akár a dinnye is.

Ez a kora tavaszi időszakra is érvényes, mikor a parlagfűpollennek még híre sincs, délszaki dinnye viszont kapható. Az allergiás keresztreakcióra sok példát lehet hozni. Az allergiát okozó eltérő, de többnyire egyaránt fehérjetípusú anyagoknak lehetnek hasonló szerkezeti elemei, melyekre az immunsejtek azonosképpen reagálnak.

A pollenallergiások mintegy negyven százalékánál megfigyelhető valamilyen keresztreakció is vagy más pollennel, vagy ételekkel – mondja dr. Bata Zsuzsanna egyetemi docens az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Lehet, hogy ezek az anyagok egymástól teljesen különbözők, de alkotóelemeiknek vannak hasonló szerkezeti elemei, melyeket az immunrendszer hasonlóképp ismer föl és hasonlóan reagál rájuk – ez a magyarázat a sokszor meghökkentőnek tűnő keresztreakciókra. Például arra, hogy a parlagfű-túlérzékeny emberben az is allergiás reakciót válthat ki, ha görög- vagy sárgadinnyét eszik. De nemcsak a dinnyefélékkel kapcsolatban kell vigyázniuk a parlagfű-allergiásoknak, hanem az uborka, a paradicsom s a banán fogyasztásakor is: ezek ugyanis szintén kiválthatnak allergiás tüneteket. Ma, amikor kora tavasszal is beszerezhető még akár a dinnye is, különösen fontos tudni az említetteket – és azt is, hogy fogyasztásuk parlagfűpollen-mentes időszakban is okozhat allergiát.

A tenger gyümölcsei

Allergén ízesítők

Allergén anyagok nemcsak eredeti állapotukban, hanem étel-alkotóelemként hasznosítva is okozhatnak túlérzékenységet – hívja föl a figyelmet Domonkos Rita dietetikus. Üröm például található a gyógylikőrökben, ürmös borokban, az abszintban, a húsok, hidegkonyhai készítmények fűszerezésére is használják. A petrezselyem szintén allergén lehet, ezt a Vegeta, a Delikát, a különböző levesporok tartalmazzák. Ha valaki az ürömre, a petrezselyemre allergiás, akkor allergiás lehet velük keresztreakciós kapcsolatban lévő több más anyagra is. A fák virágporára érzékenyeknek az ételösszetevőként szintén gyakran használt curryvel és az ánizzsal kell vigyázniuk, a gyomok virágporára érzékenyeknél pedig tüneteket válthat ki, őrlemény formájában is, az erős paprika, a gyömbér, a fahéj. A propoliszra érzékenyekből ugyancsak gyakran vált ki allergiás tüneteket a fahéj, a vanillin és a benzoésav is.
Aki  a fekete üröm pollenjére érzékeny, szintén vigyázzon a paradicsommal, s tartsa távol magától a petrezselymet, a zellert, répát és a fűszereket is. A nyírfapollenre érzékenyeknek az őszibarack, az alma, mogyoró, gesztenye, burgonya, kömény s a kapor fogyasztásakor kell fölkészülniük tünetekre. Ugyancsak étel és por, ám nem növényi, hanem állati eredetű anyagok okozta keresztreakció, ha valaki érzékeny a házi porra (jócskán van benne poratka, ami erősen allergén), s a rákfogyasztás is allergiát vált ki. Az ételek – állati és növényi – közti keresztallergiát mutathatnak a „tenger gyümölcsei" (rákok, kagylók, egyebek) az elkészítésükkor alkalmazott fűszerekkel. A kenyérgabonák közül a búza, rozs, árpa, zab, rizs, kukorica egymással erős keresztreaktivitást mutat – de ezen az említettek közeli rokonsága miatt meg sem lepődik az ember.

Gyógyítható-e a keresztallergia-jelenség?

Az allergiák közül elsősorban a pollenallergiák gyógyíthatók, mégpedig úgynevezett hipo- vagy deszenzitizáló kezeléssel – s ez a keresztreakció kiváltotta túlérzékenységre is vonatkozhat. A kezelés hatására a szervezet fokozatosan tűrőképessé válik az allergénnel szemben. Fontos, hogy a kezelés azzal az allergizálóval szemben való tűrőképesség kialakításával kezdődjék, amelyre a beteg leginkább érzékeny. Ha például a parlagfű váltja ki belőle a legerősebb allergiás tüneteket, a parlagfű-érzékenységét kell megszüntetni mindenekelőtt. És ahogyan válik mind kevésbé érzékennyé a parlagfűpollenre – úgy válhat mind kevésbé érzékennyé a vele keresztreakciót mutató egyéb anyagokra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékérem a Firefox-tól

Emlékérmet ad a Mozilla alapítvány azoknak, akik munkája révén a Mozilla Firefox tavaly óta közel… Tovább olvasom