Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megint dinnyéket fognak kiborítani az Auchanok elé

8 településről körülbelül 70-80 dinnyékkel megpakolt teherautó indul el hétfő éjjel, hogy rakományukat kiborítsák két Auchan Áruház elé - mondta Karsai József, aki a felháborodott dinnyetermelőket képviseli.
A szocialista képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az áruházlánc 19 forintra szorította le a dinnye kilónkénti felvásárlási árát, holott a termelőknek a bekerülési költség legalább 45 forint.

Karsai József elmondta: próbált hétfőn tárgyalni az áruházlánc vezetésével, de ez egyelőre nem sikerült. Az áruházlánc vezérigazgatójának asszisztense a Független Hírügynökségnek azt mondta: az Auchan vezetősége eddig is és a továbbiakban is kész egyeztetni a gazdákkal, a tárgyalás azért maradt el, mert a megbeszélt időpontban Karsai József nem volt elérhető.

Már szombaton, amikor még 25 forint volt a felvásárlási ár, a termelők a soroksári Auchan elé borítottak 200 mázsa dinnyét, mert úgy érezték ellehetetleníti őket a az áruházlánc akciója, amely a vevőknek 49 forintért kínálja a dinnye kilóját. Karsai József szerint azóta még rosszabb a helyzet, hiszen a felvásárlási ár időközben 19 forintra csökkent. Ezért döntöttek úgy a termelők, hogy kedd reggel hasonló akciót szerveznek a budaörsi és az M5-ös melletti Auchan előtt - tette hozzá.

Szombaton Mezőkovácsháza környékéről, Hevesből és Szabolcsból összesen 5-6 teherautóval érkeztek a gazdák a soroksági áruházhoz, ahol a magukkal hozott mintegy 200 mázsa dinnyét a parkolóban borították a földre. Karsai József akkor azt mondta: reméli, hogy a kormány mielőbb a dinnyetermelők segítségére siet a kialakult helyzetben, ez ügyben már tárgyalt a földművelésügyi illetve a pénzügyminiszterrel és kifogásaikat eljuttatják a Gazdasági Versenyhivatalhoz, az adó illetve a vámhatósághoz is.

Karsai József szombaton azt is elmondta: Mezőkovácsháza térségében 10 településen, 3000 hektáron termelnek dinnyét, ami tízezer ember megélhetését jelenti. A dinnye kilójának előállítási költsége betakarítás és szállítás nélkül 45 forint.

Olvasóink írták

 • 5. apuka1 2008. július 14. 21:50
  „A Lidl elé is borítsatok dinnyét. Ott 79 Ft. Mi hazaárulók vagyunk, mert még ízlett is. A vaj 299 Ft-ért szintén ízlett. Tudjuk, hogy sz@r, de nem tudunk ellen állni. Minden sz@r ami a Lidl-ben van. Egy olyan fejlődő országból mint Deutschland, csak az olcsó vacak jöhet. Meg felveti őket a kosz. Az Ő kis fizetéseik mellett könnyű olcsón adni a vacakot.”
 • 4. banbino 2008. július 14. 17:26
  „Miért nem árulják a dinnyések maguk a dinnyét? Biztos hogy többet kapnának!!!”
 • 3. 4 2008. július 14. 17:19
  „Karsai úr, ha kérhetném Makón is és még egy két kisebb városban is boritsanak le egy-egy kocsival, ne mindent csak a nagy pestországban, a kisebb községekben ( városokban ) is szívesen fogyasztanának a rászorulók a töblet termelt árúból!”
 • 2. hu 2008. július 14. 16:20
  „Karsai sem rázná magát ha nem lenne neki is!”
 • 1. buga jakab 2008. július 14. 15:12
  „Nem kötelező dinnyét eladni akármilyen áron senkinek sem, nemhogy az Auchannak és a hasonszőrűeknek. Régebben a dinnyések maguk árultak a piacon, oszt jónapot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Zalában

Az első információk szerint heten sérültek meg egy balesetben hétfőn délelőtt Zala megyében, a 76-os… Tovább olvasom