Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Mégis kérni lehetne a médiahatósági döntés végrehajtásának felfüggesztését

A fideszes L. Simon László és a KDNP-s Pálffy István azt javasolja, hogy az eredeti tervektől eltérően mégis kérhető legyen a bíróságtól a médiahatósági határozat végrehajtásának felfüggesztése. A kormánypárti szakpolitikusok emellett tovább emelnék például a magyar zenei kvóta arányát.
L. Simon László szerda este tartott budapesti sajtótájékoztatóján közölte: azért kezdeményezték a médiatörvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványukban a médiahatósági döntés végrehajtása bíróság általi felfüggesztésének lehetőségét, hogy ne vádolhassák meg őket azzal az „alapvetően rosszindulatú feltételezéssel", amely szerint a kormánypárti támogatottakból felállt médiahatóság azzal a szándékkal igyekszik majd megbírságolni bizonyos műhelyeket, lapokat, sajtótermékeket, hogy a bírságot rögtön beszedve ellehetetlenítse a kiadók munkáját.

A parlament kulturális bizottságának elnöke példaként elmondta, módosító javaslatuk szerint ha valakit a legmagasabb kiszabható bírsággal, 25 millió forinttal sújtana a médiahatóság, azt akkor sem kellene rögtön befizetnie, hanem kérhetné a bíróságtól a határozat végrehajtásának felfüggesztését. Így – mint hozzátette – jogilag is megszüntetnék annak lehetőségét, hogy egy jelentős bírság előzetes befizetésével a kiadó munkája ellehetetlenüljön.

L. Simon László ugyanakkor „furcsa előítéletnek" nevezte azokat a „sajtótámadásokban" megjelenteket, amelyek azt feltételezték, hogy szándékosan olyan ügyeket fog kreálni a médiahatóság, amelyekkel a testület kormánypárti többségének nem tetsző sajtótermékeket – nagy bírságok kiszabásával – ellehetetlenítheti. „Ilyen szándék eleve nem volt" – jelentette ki.

Pálffy István a tájékoztatón kifejtette: több más módosító indítvánnyal is élnek majd. Így kezdeményezik például, hogy jelentősen – 25-ről 40 százalékra – emelkedjen a magyar zenei kvóta mértéke.
Elmondta, L. Simon Lászlóval közösen sikerült elérniük, hogy az egyházi és a vallási műsorok támogathatóak lesznek.

Tervezik azt is, hogy az újságírók, ha közfeladatot végeznek, élvezzenek olyan privilégiumokat, mint más közfeladatot ellátó személyek – fűzte hozzá a kereszténydemokrata politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült állatkínzó gazdájától Kalács, a szamár

Állatkínzás miatt indul eljárás az ellen a nagycserkeszi férfi ellen, aki elhanyagolta szamarának körmölését. Tovább olvasom