Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Mégis lehet államfő-jelöltje az MSZP-nek

Lendvai Ildikó szerint most inkább annak van többsége a pártban, hogy az MSZP állítson saját államfő-jelöltet.
A pártelnök a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva felidézte: két elvi álláspont közül választhatnak. Vagy jelölnek valakit, vagy véleményt mondanak a kormánypártok jelöltjeiről.

Hozzátette: a küldöttcsoport-vezetői értekezleten az az álláspont került többségbe, hogy a párt jelöljön államfőt, de erről az elnökség és a választmány közös előterjesztése alapján a vasárnapi kongresszus dönt.

Jelezte: a kongresszus előtt vasárnap összeül a választmány is.

Lendvai Ildikó azt nem árulta el, ki lehet a párt államfőjelöltje.

Emlékeztetett arra, április végén kezdtek párbeszédet a tagjaikkal arról, hogyan értékelik elmúlt négy év teljesítményét, milyen tanúságot kell levonni a párt kormányzati teljesítményéből, min kell javítani, milyen legyen az MSZP új ellenzéki politikájának stratégiája, illetve a feladatokat milyen menetrendben végezzék el.

Jelezte, az értékelés a kongresszus után is folytatódik a párt honlapján.

Lendvai Ildikó beszámolt arról: a tervek szerint a zárt kongresszusnak három napirendje van, és rajta kívül a két volt miniszterelnökük is értékel, de Bajnai Gordon csak írásban küldi el véleményét, mert külföldön lesz. A vitaindítóként Mesterházy Attila parlamenti frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök is felszólal.

Kiemelte: a kongresszus – amelyre nagyjából ötszáz küldöttet, illetve a tanácskozási joggal rendelkező meghívottakat várják – addig tart, ameddig mindenki, aki akar, hozzá tudott szólni a vitához.

Lendvai Ildikó kitért arra: a pártvitában beérkezett többségi vélemények szerint vállalni kell és lehet az elmúlt négy év fejlesztési törekvéseit, ugyanakkor súlyos hibákra is rámutatnak. Ezek közt említette, hogy a legtöbben úgy látják: az MSZP a reformszándékaihoz nem keresett eléggé és nem is talált szövetségeseket, így azok kormányzati szándékként jelentek meg.

Hozzátette: sokak véleménye szerint néhány reform kidolgozatlan, elsietett, részleteiben nem jól megvalósított volt. Szintén a hibák közt említették az elnökséghez eljuttatott vélemények, hogy az elmúlt négy év kormányai későn szembesültek egy-egy társadalmi problémával. Ilyen például a közbiztonság vagy a bankok magatartása.

Többen jelezték azt is, hogy minimális volt az MSZP-ben az az önvédelmi mechanizmus, ami a megvédhette volna a pártot a "ráfröccsenő korrupciótól".

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a pártban négy fő probléma volt: kevés lehetőség volt a tényleges aktivitásra és beleszólásra, hiányzott a teljesítménykényszer – így nem mindig abból lett vezető, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta -, a kormányzás terhe alatt a párt bezárkózott, külső kapcsolatait nem gondozta eléggé, újakat nem épített. A párton belül is hiányoztak azok a szervezeti eszközök, amelyek idejekorán elhatárolták volna a korrupciógyanús embereket – sorolta.

A pártelnök elmondta: a beérkezett vélemények alapján a legsürgetőbb feladatok közé tartozik a munkavállalók védelme, és a politikai tisztogatás elleni fellépés.

Jelezte: a frakció számára megfogalmazott feladatok közt szerepel, hogy csak olyan adóváltozást fogadjanak el, amely a munkavállalóknak is jó, meg kell védeniük a méltányossági nyugdíjkaszát, a nyugdíjprémiumot. Ide sorolta még, hogy csak olyan családtámogatási rendszer mellé állhatnak oda, amely a családi pótlékot legalább reálértéken tartja, valamint hogy ne engedjék a közszféra bérplafonjának eltörlését, és a pályázat nélküli privatizációt.

Olvasóink írták

 • 5. Lutetia 2010. június 04. 15:58
  „Igazatok van! Jó lesz ennek az országnak a Schmitt Pál, pontosan őt érdemlitek.”
 • 4. jozko 2010. június 03. 21:02
  „Vásár után okos a paraszt! Így utólag már tudják, mit csináltak rosszul. Az Mszp vezetése hiteltelenéé vált, mintegy belső emmigrációként bevonult a parlamentbe-a legkisebb személyes érdem nélkül. Pitiáner fontoskodás, amit csinálnak. Felelősséget nem a mentelmi jog mögé bújva kell vállalni!”
 • 3. dodó 2010. június 03. 20:59
  „Nehéz helyzetben van Ildi néni és a Párt!
  Hetek óta azzal kelnek és fekszenek, hogy dönteni kell! Hagyómiki vagy Kolompárorbi legyen a jelöltjük? Ámbár többen is Feldmáyerpetit szeretnék elnöküknek...”
 • 2. szilléri 2010. június 03. 19:06
  „Gyurcsány Ferenc !”
 • 1. KolompárRómeó 2010. június 03. 17:58
  „Elftársak, inkább igyatok meg egy sört, vagy bambit. Az legalább ér valamit és nem stresszelitek magatokat sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány megint megszólalt: ˝a Fidesz átvert bennünket˝

A kormány alkotmányozási terveiről értekezik a volt kormányfő. Tovább olvasom