Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Mégis lesz ipari park Sopronban

Sopron mégsem mond le az ipari parkról és a különböző híresztelésekkel szemben nem lesz lakó- vagy látványpark az Aranyhegyen – válaszolta Hruby József alpolgármester a Kisalföld érdeklődésére.
Amióta Walter Dezső polgármester megszakította a tárgyalásokat Fritz Péterrel, azzal az ausztrál vállalkozóval, aki szerepet vállalt volna a tervezett inkubátorház felépítésében, számos mendemonda kelt szárnyra az ipari park jövőjéről. Egyesek tudni vélték, hogy lakóparkot építenek a szép panorámájú területre, mások pedig látványparkot álmodtak ide. Nos, Hruby József alpolgármester szerint sem lakópark, sem pedig szórakoztató központ nem épül az ipari és innovációs park területén. Marad a korábbi elképzelés.
– Ezen a területen továbbra is ipari parkot szeretnénk létesíteni – vázolta a jelenlegi elképzeléseket az alpolgármester. – Nem tehetjük meg, hogy visszafizetjük a Phare-pénzeket – mintegy 600 millió forintot –, és ugyanezt tesszük a gazdasági minisztériumtól kapott ötvenmillióval is. Nemcsak azért, mert a város rendkívül nehéz pénzügyi helyzetben van, hanem elsősorban azért, mert ha így tennénk, olyan presztízsveszteséget szenvednénk, amelynek beláthatatlan következményei lennének.
„ Brüsszeltől talán egy forintot sem kapnánk többet. Tehát nincs más választásunk, mint megvalósítani az ipari parkot, legfeljebb egy kissé módosított koncepcióval.”
Hruby Józseftől megtudtuk, a közelmúltban Sopronban járt a Phare megbízottja és rendkívül elcsodálkozott azon, hogy gyakorlatilag két évig nem történt semmi érdemleges az ipari parkban. Nagy baj azonban még nincs és remény van arra, hogy a Phare nem bontja fel a várossal kötött szerződését.
– A brüsszeli megbízottal abban állapodtunk meg, hogy március 31-ig elkészítjük a park komplex üzleti és marketingtervét – folytatta az alpolgármester –, együttműködve a Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.-vel. – Mint ismeretes, a Phare további 2,5 millió eurót biztosít az inkubátorház megépítéséhez, egymilliót pedig a város vállalt. Erről sem mondunk le. Az önrészt további pályázatok segítségével vagy pénzintézeti közreműködéssel teremtjük elő. Abban az esetben, ha a márciusban elkészülő új koncepcióra rábólintanak Brüsszelben, akkor megkezdődhet a kis- és középvállalkozások betelepülése a város ipari és innovációs parkjába, amelyben az inkubátorház üzleti alapon működik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életjáradékért földet

A téti nyolcvankét éves Rendesi Róbert már döntött, az államnak ajánlotta fel négyhektáros földjét,… Tovább olvasom