Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Mégis marad a szabad orvosválasztás

Mégsem korlátozza a betegek szabad orvos- illetve intézményválasztási lehetőségét az április 1-jével hatályba lépő beutalási rend - nyilatkozta Falus Ferenc országos tiszti főorvos.
Az egészségügyi kormányzat a kórházak megváltozott feladatainak megfelelően újrarajzolta a területi ellátási térképet, ez azonban csak az intézményekre ró majd feltétlen kötelezettségeket, a betegek választhatnak más kórházat is, mint ahol feltétlenül el kell látni őket, az adott intézménynek ugyanakkor mindenkit fogadnia kell, aki a körzetéhez tartozik.

Egyetlen korlát marad: a beutaló nélkül érkező betegeknek fizetniük kell az ellátásért (a költségek 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot). Falus leszögezte: a szakorvosi és a kórházi kezelés feltétele a jövőben is a háziorvosi beutaló marad. A háziorvosnak joga van oda küldeni a beteget, ahol az adott problémára a lehető leggyorsabb és legjobb ellátást kapja.

Ha viszont a háziorvos nem a területileg illetékes kórházba küldi betegét, akkor egyeztetnie kell az intézménnyel - ezt hamarosan elektronikus úton is megteheti -, az egészségbiztosító ugyanis nem vállal korlátlan mennyiségű kezelés finanszírozására kötelezettséget egy-egy kórházban. Ha a kvótát a területi betegek kimerítik, akkor az intézmény nem vállalhatja a területen kívüli betegek kezelését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Kupa

labdarúgás

A Magyar Kupa negyeddöntőinek tegnapi első mérkőzésein:… Tovább olvasom