Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Mégis nyilvánosságra kerülhet a Nagy Imre per hanganyaga

Mégis megismerheti a nyilvánosság a Nagy Imre per teljes hanganyagát. Eddig erre azért nem volt lehetőség, mert az Országos Levéltár adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadta a hangfelvételek kiadását - hangzott el a közszolgálati televízió csütörtök esti híradójában.
A levéltár az eredeti felvételeket továbbra sem adja ki, azonban azt megengedik, hogy egy kutató lemásolja, és azután nyilvánosságra hozza. Az 52 órányi hangfelvételt a Nyílt Társadalom Archívum mutatja be, a mártírhalált halt miniszterelnök és hét társa perének ötvenedik évfordulóján, június 9 és 15. között. A felvételek közléséhez, az egykori vádlottak hozzátartozói is hozzájárultak.

Olvasóink írták

 • 8. Lemba 2008. június 01. 11:57
  „Azt nem lehet tudni, hogy hol lenne az orszag, de ahhoz nem kell Nostradamus-nak lenni hogy hova tart.
  A "Júli-dokumentumrészleg" említésétől még ma is számos politikus, művész, közéleti személyiség retteg. A "Júli"-ban található ugyanis az a lista, amely tartalmazza annak a csaknem tizenötezer lakásnak a privatizációs anyagát, amely állami tulajdonból a kedvezményezett magánszemélyekhez - főként a rendszerváltoztató politikai elithez - került, az akkori gyakorlatnak megfelelően mélyen diszkontáron. A Fővárosi Ingatlankezelő (FIK) dokumentációját még 1997-98 fordulóján megbízási szerződéssel adta át a Horn-kormány egy magáncégnek, a Tabula Julianus Kft.-nek. A cég Apró Antalnak, a kormányfő anyósa testvérének a tulajdonában lévő cégbirodalomhoz tartozik, s iratok rendezésével, őrzésével, megsemmisítésével foglalkozik. A rendszerváltó politikai elit szinte minden tagjának ingatlanhoz jutásáról őriztek feljegyzéseket, és megtalálható volt az is, kihez milyen áron kerültek a politikai rendőrség által használt úgynevezett k-lakások. Ebből az irathalmazból, a Júli-dokumentumból emelték ki és adták át a balliberális sajtónak az Orbán Viktor Haris közi ingatlanára vonatkozó, meglehetősen hiányos dokumentációt is. A lakásmutyik egy jelentős részére vonatkozó irathalmaz lajstromozás után 1999-ben az Oktogonról az Újpesti égetőműbe került. Kormányközeli informátorunk nemcsak lakások, telkek áron aluli értékesítéséről számolt be, hanem a FIK-pénzekből alakított brókercégek tevékenységéről is. "A lényeg azonban ott van - mondta -, hogy a mai napig zsarolási eszközként használják az egykori FIK-dokumentumokat a politikai, gazdasági élet szereplőivel szemben, vagyis az elmúlt napokban kirobbant megfigyelési botránynak hosszú évekre visszanyúló előzményei vannak."

  Lapunk birtokában van egy lista, amelyen többek között számos egykori magas rangú nemzetbiztonsági tiszt, rendőr neve szerepel, olyanoké, akik a háttérből láthatatlan osztagként tanácsaikkal, kapcsolati tőkéjükkel segítik Gyurcsány Ferencet.

  Az úgynevezett kormányfői operatív tanácsadó testületben tevékenykedik a Júli-dokumentumrészleget kezelő ifjabb Apró Antal, az Apró Controll Vállalkozásbiztonsági Tanácsadó Kft. tulajdonosa is. Kormányzati körökből származó információink szerint a céggel most is nagy tervei vannak a szocialistáknak. Ahogy annak idején a FIK adatbázisát, most hasonló technikával a PRIV-DAT-nál őrzött adatbázist is egy magáncég kezelésébe akarják adni. A hivatkozási alap most is a szokásos, a száz százalékban állami tulajdonban lévő dokumentumarchiváló és -tároló kft. rossz gazda, és működése sokba kerül az adófizetőknek. Informátorunk szerint mivel a cég nem szerepel a tartós állami tulajdonban tartandó vállalatok listáján, nincs akadálya a privatizálásának. A módszer és a technika hasonló elven alapul, mint az ingatlan-nyilvántartás esetében, és az adatbázis végállomása hasonló lesz, mint a FIK-nél.

  A kiszivárogtatott forgatókönyv szerint a szocialisták egy "megbízható", dokumentumok őrzésében, kezelésében jártas cégre bíznák a feladatot. A PRIV-DAT-nál őrzik ugyanis az előprivatizáció és az elmúlt tizennyolc év magánosításának dokumentumait. Információink szerint a legszűkebb kormányzati körökben azért siettetik az adatőrzések magánosítását, mert attól tartanak, hogy Orbán Viktor egy előre hozott választás utáni kormányalakításával beválthatja korábbi ígéretét, és felülvizsgáltatja az állami vagyon magánkézbe kerülésének törvényességét.

  Ha az adatbázis magánkézbe kerül, és a FIK-hez hasonló sorsra jut, vagyis a hatalmi elitet terhelő bizonyítékok eltűnnének, informátorunk szerint nemcsak a magyar történelem egy részét semmisítenék meg, hanem kizárnák a jogi felelősségre vonás lehetőségét is.

  A Kósa Lajos fideszes politikus interpellációja nyomán kirobbant megfigyelési botrány egy pillanatra felvillantotta a szocialista köröknek dolgozó hálózatot. A Gyurcsány Ferenc operatív tanácsadói testületében tevékenykedő személyek közül többen magánnyomozói irodát működtetnek. Apró Antalék mellett hasonló tevékenységet folytat a Bandula László és Barabás Gábor érdekeltségi körébe tartozó Poliscope Detektíviroda is. A kormányfő legfőbb bizalmi emberének azonban Apró Antal és Vajda József számít. Előbbi Gyurcsány Ferenc anyósának a testvére, aki alezredesként az NSZK és Ausztria elleni elhárítás területén tevékenykedett. Vajda Józsefet is családi szálak kötik az Apró-klánhoz, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori tábornoka Apró Piroska unokatestvére. A hálózat nemcsak az ellenzéki politikusokról szóló adatokat gyűjt, informátorunk szerint a liberális párt vezetői ugyanúgy a testület látókörében vannak, mint Gyurcsány Ferenc párton belüli ellenzékének tagjai.

  A csaknem negyventagú biztonsági tanácsadó testület kis csoportokban ülésezik országos események, nemzeti ünnepek, választások, nagy horderejű politikai események előtt a Sasadi úton lévő rezidencián, de előfordult, hogy az MSZP Köztársaság téri székházában egyeztettek a teendőkről. Informátorunk szerint az utóbbi időben számos konfliktus robbant ki a kormányfő és bizalmi emberei között, mert többször elvetette a testület által javasolt cselekvési programot.
  Már megint a hamis érv, a titkos fegyver: az állam rossz gazda, hitvány módon sáfárkodik az értékekkel. És a sok esetben találó, sokszor viszont egyáltalán nem érvényes, de megfellebbezhetetlennek tekintett áligazság megnyitja az utat a legképtelenebb magánosítás előtt is. Mint most, az újabb trükk esetében, amikor eladni készül a kormány egy állami vállalatot, amely súlyos titkok tudója: az előprivatizáció idején és utána zajlott magánosítások dokumentációját őrzi. Ma még.

  Abban a dokumentumhalmazban, amit most közhivatalnokok kezelnek, holnap egy privát cég emberei fognak turkálni. Mint ahogy turkáltak, kutakodtak a kilencvenes években a "Júli-iratok" között is, és valóságos kincsekre leltek: például a rendszerváltó politikusok ingatlanügyeinek dokumentumaira, telekvásárlások feljegyzéseire, közpénzekből való cégalapítás bizonyítékaira - mindezek roppant értéket képviseltek, hiszen a zsarolás kiváló eszközei voltak. És azok lehetnek a mai napig.

  Ez a Júli-hadművelet - mi sem természetesebb - a balodal egy igen megbízható emberének cégcsoportja által kivitelezett akció volt; s azon sem kell különösen meglepődnünk, hogy a mai kormányfőhöz rokoni szállal is kötődő személyről van szó. Ma (majdnem) minden és mindenki egy szűk körhöz, egy jól behatárolható érdekcsoporthoz köthető. Ők pontosan tudják, mit rejtenek a kényes iratok - és milyen veszélyesek lehetnek rájuk, ha avatatlan kezekbe kerülnek.

  Nem kétséges, egy előre hozott választás rémének fenyegetettségében a kormánykörök igyekeznek sietve eltüntetni minden kompromittáló dokumentumot. A jobboldali győzelem ugyanis szinte biztosan az állami vagyon magánkézbe kerülésének törvényességi vizsgálatait hozza magával. Ám ha az adatbázis magánkézbe kerül, akkor könnyen ugyanarra a sorsra jut, mint a Horn-kormány idején a Júli-irattömeg: a zsarolásra alkalmas papírok a zsarolókhoz mennek, a baloldalnak kényes iratok pedig az égetőbe. És a mai hatalmi elitet terhelő bizonyítékok örökre eltűnhetnek, így a felelősségre vonás jogalapja végleg megsemmisülhet.

  Az iratok eltüntetésével jelenkori történelmünk egy része is örök homályban maradna, legalábbis ami az elmúlt esztendők fekete krónikáját illeti. Az utókor szegényebb lehet egy törvénytelenségleltárral. Ahogy minden bizonnyal az is a titkok ködébe veszik majd, hogy milyen bölcs tanácsokkal látja el rendre az ősbolsevikok alkotta szakértői testület a kormányfőt. E gárdából többen privát kopócéget vezetnek. Elvégre a titkos adatgyűjtésben, a magánéletbe való alattomos behatolásban igazán nagy tapasztalatot szereztek a diktatúra éveiben. Nélkülözhetetlen emberek. De csak a mai hatalomnak.”
 • 7. matriné 2008. május 31. 10:56
  „Kedves "4"-es! Úgy tudom az lessz a címe, hogy" Nyúlik, mint a rétes" !Gyurcsány lesz a karmester a zenekarban! De van ennél érdekesebb is!
  Győrben "Mátyás Király" szobrot emelnek a Mátyás térre! Mit gondoltok ki lesz a szobrász modellje? No nem az igazságosság, hanem a nagy orrot tekintve.”
 • 6. miracle 2008. május 30. 19:50
  „Hogy mi vaaan??
  Nem a adják ki, de le lehet az egészet másolni és nyilvánosságra hozni? Akkor meg mit görcsölnek annyit?”
 • 5. akutyafáját 2008. május 30. 13:48
  „Nem veszitek észre,milyen gusztustalanok vagytok ?”
 • 4. 4 2008. május 30. 10:54
  „T. matriné!

  Kurcsányról már elkészült az opera, ha jól tudom Anetkának köszönhetjük, és ha jól tudom Salgótarjánban mutatják be elöszőr.”
 • 3. matriné 2008. május 30. 09:48
  „Miért nem írnak róla egy operát! Vagy, azt majd Gyurcsányról írják, vagy lehet, hogy Orbánról? De lehet, hogy majd a soroni királyról? Hisz már gyártják, vagy megálltak vele? Habár a mai gondok eltereléséről határtalan e sajtó repertoárja. Még a Deutsch-fűr-rösködés is belefér az ország gondjaiközé!”
 • 2. csapodár 2008. május 30. 07:40
  „Ö is igazi komcsi volt a javából!Ha nem végzik ki valaki meg tudja mondani,hogy most hol tartana az ország?Kétlem!”
 • 1. 4 2008. május 30. 07:14
  „De cenzúrázva nem lesz ? Vagy tévedek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladnák a debreceni repteret

A debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén megvizsgálta a helyi repülőtér eladásával kapcsolatban… Tovább olvasom