Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megismétlik az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülését

Törvénysértő volt, ezért meg kell ismételni az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülését. Ezt a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vizsgálata állapította meg. A Lungo Drom üdvözli, az MCF tudomásul veszi a közigazgatási hivatal döntését.
A hivatal vezetőjének közleménye szerint az alakuló ülés több szempontból, ideértve az elnök megválasztásának körülményeit is, törvénysértő volt. Ezért törvényességi észrevételben felkérte a megválasztott képviselőket, hogy április 13-ig megtartandó újabb közgyűlésen szüntessék meg a törvénysértéseket.

Az országos kisebbségi választásokon az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom 28, míg az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség Farkas Flóriánt választja majd OCÖ-elnöknek.

A közigazgatási hivatal panaszbejelentések alapján törvényességi jogkörében vizsgálata meg az alakuló ülésen történteket. A közlemény szerint a közigazgatási hivatal feladat- és hatáskörében minden szakmai segítséget megad az ülés törvényes és zavartalan lebonyolításához.

A hivatal többek között Farkas Flórián panaszbeadványa alapján vizsgálta a március 13-án tartott közgyűlésen történtek körülményeit. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő azért fordult a közigazgatási hivatalhoz, mert véleménye szerint törvénysértő módon jártak el az alakuló közgyűlésen.

Március 13-án Kozák Jánost, a Lungo Drom színeiben mandátumot szerzett képviselőt - ugyanakkor a rivális MCF jelöltjét - választotta elnöknek az OCÖ közgyűlése, miután a korelnök, Drágos József berekesztette az alakuló ülést.

A botrány azért tört ki az alakuló ülésen, mert az MCF frakciója a Lungo Drom képviselőjét, Kozák Jánost jelölte elnöknek Farkas Flóriánnal szemben, majd erőszakkal, kiabálások kíséretében átültették a jelöltet soraikba.

Az MCF és a Lungo Drom sorai között sorfalat állva több olyan ember megjelent, akik az MCF szimpatizánsai voltak, és megakadályozták a Lungo Drom politikusait abban, hogy a képviselőt visszarángassák a saját soraik közé.

Az ülés berekesztése és a lungo dromos képviselők távozása után az MCF tovább folytatta a közgyűlést és megválasztotta a Farkas Flóriánnal szemben állított egyetlen elnökjelöltet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.26.

Tovább olvasom