Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megjelent Greene életrajzának 3. kötet

30 évvel megrendelése után megjelent Greene életrajzának harmadik, utolsó kötete.
Graham Greene
Amikor Graham  Greene, a neves brit író 1974-ben úgy döntött: ideje életrajzírót találni magának, találkozót kért Norman Sherry-től, a lancasteri  gyetem professzorától. Nagyra értékelte ugyanis azt az életrajzot, amelyet ez utóbbi Joseph Conradról írt. Sherry 30 évvel később teljesítette a megbízást: megjelent Greene életrajzának harmadik, utolsó kötete. 

Ismerkedésük, "hála" az író sajátos modorának, nem zajlott  le símán. Greene azzal kezdte, hogy nem kedveli a professzorokat, mert azokat az ember csak az ádámcsutkájuktól felfelé érdeklik és "megfeledkeznek a nadrágról". Majd megkérdezte, hogy Sherry katolikus-e, és annak igenlő válaszát hallva megjegyezte: kár, mert akkor biztosan előítéletei vannak. Mivel Sherry derekasan állta a rohamot, végül barátságot kötöttek és Greene megbízta a professzort életrajzának megírásával - írja az olasz Corriere della Sera című napilap. 

A Graham Greene élete (The Life Of Graham Greene) első két   kötetét annak idején nagy lelkesedéssel fogadta a kritika. A harmadik azonban, amely nemrég jelent meg Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban az író születése 100. századik évfordulója  lkalmából, megrökönyödést váltott ki. A kritikusok pletykásnak, öntömjénezőnek, rosszul megírtnak, közönségesnek minősítik. Nem értik, hogy Sherry, aki olyan ígéretesen írta meg az életrajz előző részeit, hogy fejezhette be ennyire silányul. A londoni Observer például egyenesen a professzor személyes tragédiájának nevezi a harmadik kötetet.  

A megbotránkozás fő oka, hogy Sherry minden kendőzés nélkül   nyilvánosságra hozza benne, ami egyébként közismert, hogy Greene   szerelmi élete enyhén szólva viharos volt. Több szeretőt tartott   egyszerre és még arra is képes volt, hogy az egyiknek megküldje   kedvenc 47 prostituáltjának listáját. Hogy ezt azért tette-e, hogy   megszabaduljon krónikus depressziójától vagy mert ellenállhatatlanul   vonzotta a bűn, ezt még az életrajzírónak sem sikerült eldöntenie. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron is beadta pályázatát

Sopron a jelentkezési határidő lejárta előtt egy nappal adta be pályázatát az Európa Kulturális… Tovább olvasom