Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Megkezdődött a sztrájk az egri kórházban

Megkezdődött a határozatlan idejű sztrájk hétfőn reggel hét órakor az egri Markhot Ferenc Kórházban. A dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a megyei közgyűlés bontsa fel a kórház működtetésére kötött szerződést a Hospinvest Zrt.-vel.
Megkezdődött hétfőn reggel hét órakor a dolgozók határozatlan idejű munkabeszüntetése az egri Markhot Ferenc Kórházban - mondta el Pócs Alfréd a Medicaritas Orvos szakszervezet elnöke. Ez azt jelenti hogy a sürgős eseteket látják el kizárólag az intézményben, a járóbeteg-ellátás szünetel és a halasztható műtéteket sem végzik el. Azok a betegek, akik már a kórházban vannak, ugyanolyan ellátást kapnak, mint eddig.

A dolgozók azért hirdettek sztrájkot, hogy a megyei közgyűlés bontsa fel a kórház működtetésére kötött szerződést a Hospinvest Zrt.-vel. Pócs Alfréd emlékeztetett, hogy a magáncéggel az intézmény dolgozóinak több mint fele nem írta alá az új munkaszerződést, így arra számítanak, hogy a sztrájknak is ilyen arányú lesz a támogatottsága. Konkrét adatok azonban arról, hogy mennyien nem vették fel a munkát, csak délelőtt lesznek.

A Hospinvest korábban azt közölte, hogy a cég által működtetett másik három Heves megyei kórházba mehetnek a betegek - így Gyöngyösre, Parádra és Hatvanba - ott ugyanis ellátják őket. A cég vezérigazgatója szerint az egészségbiztosító az útiköltséget is kifizeti, ehhez utazási formanyomtatványt kell kérni és lepecsételtetni a szakrendelésen.

A betegek dolgát ugyanakkor nehezíti, hogy hétfő reggel a vonatok egy része sem jár majd. A Liga Szakszervezet ugyanis szolidaritásból reggel 8 és 10 óra között szintén sztrájkol és Egerből nem indulnak majd szerelvények ebben a két órában. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője korábban azt mondta, hogy ez mindössze két érkező és két induló vonatot érinthet.

A februári közgyűlésen hozta ki győztesnek a szocialista vezetésű megyegyűlés a Hospinvestet a kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton. Szeptemberben ezt a döntést bíróság hatályon kívül helyezte, de attól még a megye és a cég közötti szerződés érvényes maradt. Egy hete a tisztiorvosi szolgálat megadta az engedélyt a cégnek a működtetésre. A kórházvédők ezt nem ismerik el. Sztrájkjukkal azt követelik, a megye bontsa fel a szerződést a céggel.

Olvasóink írták

 • 1. klj_54 2008. október 06. 08:46
  „No, a fidesz ott is megtette a magáét mint Gyöngyösön:(
  Miért gond az a dolgozóknak, hogy végre nem rabszolgaként dolgoznának?
  Mert azt ugye mindenki tudja, hogy a "néprosszullétben" gyökeres szervezeti átalakulásra van szükség.
  Még azt is elérik ezek a nyomorultak, hogy a kórház fenntartója megszünteti a kórházat, lévén nem tudja finanszírozni a fenntartást.
  Akkor mit tesz a sok megtévesztett sztrájkoló?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

159 éve végezték ki a szabadságharc tábornokait

Félárbocra eresztik hétfőn, a nemzeti gyásznapon az ország lobogóját a Parlamentnél, az 1848-49-es… Tovább olvasom