Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Megkezdődött az aratás az országban

Az ország déli részén a gazdálkodók már megkezdték az őszi árpa aratását, és a mintegy 165 ezer hektáros területből 2000 hektáron végeztek a munkával - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.
Elmondta: őszi árpából mintegy 3,8 tonna átlaghozamra lehet számítani az idén. Így ebből a terményből összesen 600 ezer tonna mennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók.

Az államtitkár szerint búzából az idén közepes termésre van kilátás, minősége pedig jobb lesz a tavalyinál. Őszi búzából amelynek betakarítása szintén hamarosan megkezdődik - mintegy 4,0 tonna körüli átlagtermésre számítanak a szakemberek hektáronként. Így a valamivel több, mint 900 ezer hektárról országosan mintegy 3,9 millió tonna búza kerülhet a magtárakba.

Ez magasabb a tavalyi 3,76 millió tonnánál, de 10 százalékkal elmarad a 2006-2010 közötti időszak átlagától.

Az őszi káposztarepcéből mintegy 237 ezer hektár vár betakarításra. A termésátlag hektáronként 2,0 tonna körül lesz az előzetes becslések szerint. Így összesen valamivel több, mint 500 ezer tonna termésre lehet számítani. A múlt évben őszi káposztarepcéből mintegy 560 ezer tonna termett.

A piaci viszonyok az államtitkár szerint még nem jelezhetők előre pontosan. A nagy nyugat-európai gabonatermelő országokban - például Franciaországban, Németországban - ugyanis csapadékhiányos, aszályos volt az időjárás. Ez felfelé hajthatja a gabonaárakat, az viszont mérsékelheti, hogy - a hírek szerint - Oroszország, Ukrajna és Szerbia várhatóan feloldja a gabona export tilalmát. Ezért az államtitkár azt tanácsolja a termelőknek, hogy gabonájukat ne értékesítsék azonnal.

Az MTI kérdésére mindehhez hozzátette: az állattenyésztők takarmánybeszerzéseit egy 15 milliárd forintos forgóeszköz hitel segíti, és a malomipar vásárlásait is segíteni szeretnék.

Kedvező, az aratáshoz kapcsolódó változás lesz, ha a széles gépjárművek - például a kombájnok - közúti közlekedését megkönnyítik. Erről az elvi egyetértés már megszületett a kormányban és a változásról a közeljövőben tárgyalnak az érintett államtitkárok.

Újságírói kérdésre Czerván György reagált a Négy mancs állatvédő szervezet újabb kifogásaira a tollfosztásról is, azt leszögezte: Magyarországon betartják az uniós állatjóléti előírásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügyet folyamatosan figyeli a minisztérium.

A zöldségtermelők kártalanításával kapcsolatban pedig közölte: a magyar termelők kára a becslések szerint 10-12 milliárd forintra tehető. A károk pontos felmérését most végzik a szakemberek. A kártalanításból származó pénzhez pedig várhatóan október közepéig jutnak hozzá a gazdálkodók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra előzetesben Hunvald és Gál

A vádbeli cselekmények olyan súlyúak, hogy másként nem biztosítható a vádlottak jelenléte a tárgyalásokon. Tovább olvasom