Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Megkezdődött az "emlékeztető" tüntetés Budapesten

Árpádsávos zászlók erdeje alatt mintegy 500-600 ember kezdett kormányellenes felvonulást hétfőn délután Budapesten. A kormányellenes jelszavakat kiabáló tömeget öt motoros rendőr, egy rendőrautó és egy kamerával felszerelt rendőrségi mikrobusz vezette fel. A rendőrség megerősítette az MTV és a Parlament védelmét.

20:04 - Megdobálták az Országházból kijövő képviselőket

Megdobálták az Országház épületét elhagyó parlamenti képviselőket a Kossuth téren összegyűlt kormányellenes tüntetők. "Gyilkosok" - kiabálták a tüntetők az Országházból kilépő és gépkocsijukhoz igyekvő szocialista és liberális képviselőknek, akiket földrögökkel kezdtek dobálni.

A Parlament déli kapujánál mintegy kétszáz rohamrendőr sorakozott fel, ők biztosítják azt, hogy a tüntetők ne tudják áttörni a parkolót elválasztó kordont. Az Országházból kilépő Wittner Máriát, a Fidesz képviselőjét nagy tapssal köszöntötték.

18:52 - Egyesült a tüntetők két tömege

Megérkezett a menet a Corvin közből és egyesült a már ott lévőkkel, így összesen két-háromezer tüntető lehet a téren. Az emelvényen a szónokok követik egymást, legutóbb Bene Gábor, az egyik szervező beszélt. "Kossuth tér visszatér" – skandálták érkezésük előtt a Bajcsy-Zsilinszky útról az Alkotmány utcára kanyarodó tüntetők, akiket a Kossuth téren már több száz társuk várt.

17:33 - Már kétezer tüntető menetel a Kossuth tér felé

Sokan csatlakoznak útközben a budapesti kormányellenes felvonuláshoz, így már kétezer főre lehetett becsülni a tüntetők számát, amikor a menet hétfőn délután a Blaha Lujza térhez érkezett. A Kossuth téren közben negyven rendőr várja a Corvin köztől induló kétezer tüntetőt. Az egykori parkoló nincs lezárva, csak egy kordon választja el a szabad területet a lezárttól, viszont kordont építettek a tavaly ősszel megrongált szovjet emlékmű és az MTV székháza köré.

17:12 - Megerősítette az MTV és a Parlament védelmét a rendőrség

Megerősítette a Parlament, illetve az MTV székházának védelmét a rendőrség – mondta el a Klubrádiónak az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Garamvölgyi László ismertette: kordonokat vittek az épületek köré, emellett folyamatos rendőri jelenlét is lesz a helyszíneken. Garamvölgyi László hangsúlyozta: felkészültek a tüntetések biztosítására és az esetleges zavargások kezelésére.

17:01 - Megkezdődött a tüntetés Budapesten

A tüntetők, akik az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének első évfordulójára emlékeznek, a Corvin közből indultak el délután fél ötkor, és Kossuth Lajos térre tartanak Budapest belvárosán keresztül.

A kormányellenes jelszavakat kiabáló tömeget öt motoros rendőr, egy rendőrautó és egy kamerával felszerelt rendőrségi mikrobusz vezeti fel. A József körúton leállították a Blaha Lujza tér irányába tartó forgalmat.

A menet indulását megelőzően Ekrem Kemál György, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány társelnöke arról beszélt, hogy "akár az 1956-os fegyveres harcok folytatásaként távozásra kell bírni a kormányt".

Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum elnöke úgy fogalmazott: "a mai napon azért gyűltünk össze, hogy ha mindenki úgy akarja, megbuktassuk a kormányt". Hozzátette, hogy a Kossuth téren teszik majd fel a kérdést a tömegnek: megbuktassák-e kormányt, s ha igen, milyen eszközökkel tegyék.

A Kossuth Lajos téren a tiltakozó felvonulás kezdetekor még kevés rendőrt láttak az MTI tudósítói, a televíziós stábok közvetítőkocsijai azonban már megjelentek, elsőként a szlovák állami televízió és a Duna Televízió közvetítőkocsija érkezett.

16:39 - Több százan gyülekeznek a Corvin közben

A tüntetők a Corvin közből a Blaha Lujza tér, az Astoria és a Deák tér érintésével a Báthory utcán keresztül mennek a Parlament elé. Ott a rendőrséggel történt korábbi megegyezés alapján este 11 óráig lehetnek. A szervezők azt ígérik, hogy a rendezvény békés lesz.

Közben a rendőrség is készül: kordonokkal védik az Országházat és az MTV székházát is. A tüntetés biztosításában résztvevő rendőrök létszámát biztonsági okokból nem árulták el. Budapest rendőrfőkapitánya korábban hangsúlyozta, hogy csak annyian lesznek, ami szükséges, készenlétben azonban nagyobb erők is állnak majd a rendőrségi objektumokban.

Források: Független Hírügynökség, Echo TV, Klubrádió, Hírszező, Index.hu, Népszava Online

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri biennále biennále díjazottjai

Tovább olvasom