Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Megkezdődött az Európai Néppárt tisztújító kongresszusa

A német egység helyreállításával, valamint az európai integrációval kapcsolatos történelmi döntések helyszínén, a korábbi bonni parlament épületében kezdte meg tisztújító kongresszusát az Európai Néppárt(EPP).
Az európai kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő néppárt szerdán megnyílt kétnapos tanácskozásán a tagpártok képviseletében 13 uniós tagország állam-, illetve kormányfője vesz részt, továbbá 6 nem uniós tagállam miniszterelnöke, valamint több pártvezető, köztük Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki egyben az EPP egyik alelnöke is.

A kereken 1500 küldött a kongresszuson megválasztja az Európai Néppárt elnökségét, így az elnököt és a 10 alelnököt, valamint az EPP több más tisztségviselőjét is. Az MTI értesülése szerint a volt belga miniszterelnöknek, Wilfried Martensnek ezúttal sincs riválisa az elnöki tisztségre. Az EPP elnökét még a kongresszus első napján, az alelnököket csütörtökön választják meg.

A bonni kongresszuson a többi között olyan neves európai konzervatív vezetők vesznek részt, mint - egyben házigazdaként is - Angela Merkel német kancellár, valamint Francois Fillon francia kormányfő, Jan Peter Balkenende holland és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, és az olasz kormány vezetője, Silvio Berlusconi. Továbbá az Európai Unió, illetve az Európai Parlament konzervatív vezetői is, köztük Herman Van Rompuy, az EU újdonsült elnöke, Jerzy Busek, az Európai Parlament elnöke, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A tisztújítás mellett a részvevők Európa, illetve az Európai Unió jövőjéről folytatnak vitát, különös tekintettel a Lisszaboni Szerződés életbe lépése utáni helyzetre, de még inkább a jelenlegi gazdasági, illetve pénzügyi válság leküzdésére. Ez utóbbi kapcsán várható egy külön dokumentum elfogadása, amely a kereszténydemokrata, illetve konzervatív pártok elképzeléseit, valamint célkitűzéseit tartalmazza a válságból való kilábalásra. Ennek középpontjában pedig annak hangsúlyozása áll, hogy a válság csakis a szociális piacgazdaság elvei alapján küzdhető le. Várható az is, hogy a kongresszus üzenetet fogalmaz meg a Koppenhágában zajló klímavédelmi csúcstalálkozó számára.

Az Európai Néppártot 1976 júliusában hozták létre tekintélyes európai kereszténydemokrata politikusok. Az EPP jelenleg 38 európai országból 74 kereszténydemokrata, illetve konzervatív pártot tömörít. Az Európai Tanácsban, azaz az EU állam- és kormányfők tanácsában a néppárt 13 tagállam vezetőjével van jelen, míg az újonnan választott, 754 fős Európai Parlamentben övé a legnagyobb frakció, 265 fővel. Az EPP alapító tagja volt Wilfried Martens akkori belga kormányfő is, aki 1990 óta a néppárt elnöke.

A Fidesz mellett az Európai Néppárt tagpártja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), továbbá hivatalosan a Magyar Demokrata Fórum (MDF) is. Az MDF tagságát azonban az EPP választmánya idén szeptemberben az elnökség javaslatára felfüggesztette, amit azzal indokolták, hogy Bokros Lajos, az MDF megválasztott európai parlamenti képviselője nem a néppárti frakcióhoz csatlakozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koporsórablás: elfogták az egyik keresett férfit

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán megerősítette: Romániában elfogták azt a román… Tovább olvasom