Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Megkezdődött az ügyészi vádbeszéd a K&H perben

Különösen jelentős értékre folytatólagosan elkövetetett sikkasztással és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítással vádolta az ügyész Kulcsár Attilát pénteken elkezdett vádbeszédében a Fővárosi Bíróságon.
A többi 22 vádlott bűnlajstromán a pénzmosás, az orgazdagság, a vesztegetés és a bűnpártolás is szerepel, a sikkasztás és az okirat-hamisítás mellett. A monster perben, amelyben Varga Zoltán ítélkezik, a vádlottak padján ül többek között a K&H Bank volt vezérigazgatója, az Állami Autópályakezelő volt vezérigazgatója, de van közöttük ügyvéd, önkormányzati képviselő, nagyvállalkozó, pénzváltó és taxisofőr is.

Mindenidők legnagyobb hazai sikkasztási és pénzmosási ügye akkor kezdődött, amikor a PannonPlast Rt. vezérigazgatója 2003 április 26.-án bejelentést tett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél a PannonPlast részvények törvénytelen felvásárlása miatt. A felügyeleti vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatala előtt olyan brutálisan megverték Szász Károlyt, a PSZÁF akkori elnökét, hogy a brókerbotrány kirobbanásának számító sajtótájékozatóját kórházban tartotta meg.

A brókerügy későbbi elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát, aki a K&H Equities üzletág igazgatója volt, 2003 július középen idézték be a rendőségre, de ő akkor már védve volt. Kulcsárt Ausztria 2004 márciusában adta ki Magyarországra.

A szövevényes gazdasági bűnügyet - amely példa nélküli a hazai kriminalisztika történetében - az jellemzi, hogy a folyamatosan megújított és finomított módszerekkel elsikkasztott pénzt igyekeztek legálisan működő vállalkozásokba fektetni. Az ügyész szerint az évekig tartó visszaélés-sorozatot az is lehetővé tette, hogy Rejtő E. Tibor a K&H akkori vezérigazgatója úgymond kivételezett Kulcsárral. Olyannyira, hogy "senki sem mert ujjat húzni vele". A brókert állítólag sokan "Rejtő kutyájának" nevezték a háta mögött. A vád az eredeti vádirathoz képest most annyiban módosult, hogy az ügyész szerint Kulcsár Attilának nem volt szüksége Kerék Csabának, a Britton Llc. Kft. volt tulajdonosának a "szakmai" segítségére a sikkasztásokhoz, amelyeknek a lényege az volt, hogy a bróker a vád szerint az egyik ügyfél számlájáról a másikra tetszés szerint vezetett át milliókat.

A vád szerint Kulcsár Attila bűntársai segítségével 23 és fél milliárd forintot forgatott meg illegálisan, amivel összesen 8,6 milliárd forint kárt okozott.

Miután a zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben az ügyész pénteken késő délutánra csak a vádbeszéd nagyobbik felét mondta el, a bíróság a tárgyalást hétfő reggelre napolta, amikor az ügyész folytatja perbeszédét és várhatóan megteszi a büntetési tételekre vonatkozó indítványát is.

Varga Zoltán bíró ismertette a per jövő heti programját is. Eszerint az ügyészi vádbeszédet követően hétfőtől kezdve a hét minden napján lesznek védői perbeszédek. A tervek szerint már hétfőn sor kerülhet a Kulcsár Attilával kapcsolatos perbeszédre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy értékű orvosi műszereket kaptak a gyermekklinikák

Több mint húszmillió forint értékben adományozott orvosi műszereket a Semmelweis Egyetem… Tovább olvasom