Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Meglepő eredmények a megismételt választásokon

Egy kivétellel mindenhol független polgármestert választottak azokon a településeken, ahol vasárnap meg kellett ismételni a polgármester- illetve képviselőtestület-választást. Az ismétlésre azért volt szükség, mert több helyen is bebizonyosodott a nyílt vesztegetés vagy befolyásolás, egy helyen pedig nem ellenőrizték kellőképpen a személyazonosságot.
A részvételi arány mindenhol magasabb volt az előzőnél, az eredmény pedig többségében teljesen meglepő.

Balmazújvárosban a megismételt választáson is a Fidesz jelöltje, Tiba István kapta a több szavazatot, így az SZDSZ-es Gál István helyett ő lehet Balmazújváros polgármestere a következő négy évben. Balmazújváros két választókerületében azért kellett megismételni a szavazást, mert az október elsejei voksolás után bebizonyosodott, hogy a Fidesz jelöltjének támogatását kérve ajándékot adtak a szavazatokért. A megyei bíróság helyben hagyta a területi választási bizottságnak az eredmény megsemmisítéséről hozott döntését, így került sor az új választásra.

A megismételt szavazáson jóval magasabb volt a részvételi arány, mint egy hónappal ezelőtt, akkor a szavazásra jogosultak 52 százaléka adta le voksát, most pedig a két választókerületben 64 százalék járult az urnákhoz. A Fidesz jelöltje, Tiba István október elsején 167 szavazattal kapott többet, mint a jelenlegi polgármester, Gál István. Most több, mint 300 szavazat volt kettőjük között. A nem végleges adatok szerint Tiba Istvánra 3215-en, Gál Istvánra pedig 2914-en voksoltak.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében két településén, Nagyivánban és Tiszabőn ismételték meg a polgármester választást a bíróság jogerős végzése alapján. Az előzetes nem hivatalos végeredmény szerint mindkét településen megfordult az október elsejei voksolás kimenetele.

Nagyivánban a választásra jogosult 1020 fő 81 százaléka járult az urnákhoz. Az érvényes szavazatok száma 817 volt. Ebből Lajtos István 464-et, a korábbi elöljáró, Orosz Gyuláné pedig 353-at kapott. Mindketten független jelöltek voltak. A bíróság ez esetben azért ismételtette meg a szavazást, mert Lajtos István kifogása alapján bizonyítást nyert, hogy a helyi idősek otthonában befolyásolták a választói akaratot.

Tiszabőn a választók 84 százaléka adta le voksát. Farkas Barnabásra 556-an, míg Szabó Bélára 410-en szavaztak. Október elsején éppen fordított eredmény született. Azt követően Farkas Barnabás élt kifogással amiatt, mert szerinte a nyertes, a szintén független Szabó Béla megvesztegette a szavazókat. A megismételt polgármester választás eredménye ellen három napig lehet fellebbezni. A munkaszüneti nap ellenére mindkét településen ügyeletet tartanak emiatt november 1-jén szerdán, 16 óráig.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Rohodon a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében azért került sor új választásra, mert október 1-jén nem ellenőrizték a szavazóhelyen a személyazonosságot, ezért az akkor 9 szavazattal második helyre szorult jelölt megóvta az eredményt. A héten tovább bonyolódott a helyzet, a nyertes Láng Gyula visszalépett az indulás jogától, így az 1001 szavazati joggal rendelkező rohodi két jelöltre voksolhatott. 796-an szavaztak és Éles Dániel, aki a rendszerváltástól a község első embere volt és függetlenként indult, 418 szavazattal újra polgármester lett - tájékoztatott Czakó Sándor jegyző. A másik jelölt, Éles Tibor 370 szavazatot kapott. Az elmúlt ciklusban ő volt az alpolgármester.

A szavazás érdekessége, hogy a mostani nyertes, a négy cikluson át polgármesterként dolgozó Éles Dániel október elsején csak a harmadik lett. Rendbontás, kampánycsend-sértés nem volt és óvásra sem számít Czakó Sándor jegyző, aki a választást irányította.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresettek a bölcsődék

Keresettek Sopron bölcsődéi, szinte mindegyik intézménybe több kisgyereket visznek reggelente, mint… Tovább olvasom