Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Meglódulhatnak az új lakások árai

A jegybank kamatpolitikája, az állami támogatások megnyirbálása, az építési telkekre kivetett áfa, illetve számos adóváltoztatás miatt akár 15 százalékkal is emelkedhetnek az új lakások árai.

Mivel az idei év első felében épülő lakásokat jórészt már eladták, ezért 2004 második felében és 2005 elején érezhető majd az építkezési beruházások visszafogása és az árak emelkedése.

A Magyar Nemzeti Bank november végi alapkamat-emelése a bankok betéti kamatai mellett a hitelkamatok növekedését is maga után vonta, így az építőipari cégek drágábban juthatnak kölcsönökhöz, ráadásul január elsejétől már 25 százalékos áfát is fizetniük kell az építési telkek után. Ezek és az építőanyagok további drágulása miatt vélhetően megtörik majd némileg az építőipar lendülete, amely jelenleg még gőzerővel dolgozik a tavaly kiadott - a beígért lakáshitel-szigorításoknak köszönhető - hatalmas számú építési engedély megvalósításán.

Menyit fogyaszt a házam?
 
Tilk László Géza, az egyik legnagyobb hazai adatbázissal rendelkező ingatlan-online.com ügyvezetője mintegy 10-15 százalékos áremelkedést lát valószínűnek az új lakások terén, ám a szakember sietve hozzátette, hogy ezek a típusú ingatlanok "csupán" a piac 5 százalékát teszik ki. A kereslet ennek - és a lakáshitelezés szigorítása - ellenére várhatóan nem fog csökkeni, hiszen az embereknek lakniuk kell valahol, sokkal valószínűbb, hogy az igények jobban igazodnak majd a lehetőségekhez, és még nagyobb lesz a kereslet a kisebb méretű lakások, garzonok iránt - fogalmazott Tilk László Géza. Szintén felértékelődnek majd a jó közlekedéssel rendelkező külvárosi, városhoz közeli építési telkek, hiszen az építők nem fogják megvenni a csillagászati áron mért belvárosi vagy frekventált helyen lévő telkeket - tette hozzá az ingatlanpiaci szakember.

Az építők költségei közel 20 százalékkal nőnek

Ha összeszámolnánk a 2004-es költségszint emelkedését, akkor 18 százalékpontos lakásár-emelkedés lenne indokolt - fogalmazott Zettisch Ferenc, a Quadrat Építőipari és Kereskedelmi Kft. ingatlan-gazdasági szakértője. Ez a 9 százalékra prognosztizált költségszint emelkedésből, a 7,5 százalékos plusz-áfateherből (ennyi telekhányad jut egy lakásra) és 1,5 százalékos finanszírozási kamatköltség-többletből adódik.

Az építtetők közel 20 százalékos költségemelkedése mellé a vevők finanszírozási lehetőségeinek romlása társul - felére csökkent az adókedvezmény, szintén csökkent a hitelplafon és nőttek kamatok - ami vélhetően a lakáspiac szűküléséhez vezet, és megtöri majd az építőipar lendületét - tette hozzá a szakember, aki azt is kiemelte, hogy a szűkülés másik fő tényezője a használt lakás vásárlási feltételeinek romlása: 2004-től várhatóan lényegesen kevesebb használt lakás cserél majd gazdát, így lefékeződik a lakásmobilitás, ami tovább gyengíti az új lakások piacát.

Mindezek fényében - fogalmazott Zettisch Ferenc - a használt lakások árának csökkenése sem prognosztizálható, hiszen az állampolgárok (a kényszerhelyzeteket kivéve) nem válnak meg veszteségesen lakásaiktól, és várhatóan kivárnak az értékesítéssel. Összefoglalva elmondható, hogy az EU-ba lépésünk első éve a 90'-es évekre emlékeztető módon a teljes lakáspiac leszűkülésével indul - azonban nem olcsóbb lakásárakkal -, ami nehézségeket jelent nem csupán a lakásépítőknek, a vevőknek, de az állami szférának is - mondta a Quadrat szakértője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar himnusz születésnapja

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. Nemzeti imánk születésére emlékezve… Tovább olvasom