Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Megmarad az MDF parlamenti frakciója

Mégsem szűnik meg a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója. Lengyel Zoltán egykori fideszes politikus lesz a képviselőcsoport tizedik tagja - jelentette be hétfő délelőtt a Parlamentben Herényi Károly frakcióvezető.
Lengyel Zoltán frakcióvezető-helyettesi posztot is kap, de nem az MDF, hanem a Független Kisgazda-, Nemzeti Egység Pártjának (FKNP) képviselőjeként politizál majd a képviselőcsoportban. A politikusnak szabad mandátuma lesz az MDF-frakcióban, ami azt jelenti, hogy a párton belül kötelező szavazások sem vonatkoznak rá automatikusan. Lengyel Zoltán a hétfő délelőtti frakcióülés után azzal indokolta döntését, hogy az ország szempontjából most a nyugalom a legfontosabb. Nem engedheti, hogy egy konzervatív párt képviselőcsoportja megszűnjön - tette hozzá.

Lengyel Zoltán és az MDF hétfői megállapodása értelmében Lengyel Zoltán frakcióvezető-helyettesi pozíciót kap, tagja lesz a frakció vezetőségének, és agrárügyekben a képviselőcsoport vezérszónokaként szólalhat fel a parlamentben.

Hétfőn megállapodtak arról is, hogy az MDF és az FKNP megkezdi az előkészítését a következő parlamenti választásokra vonatkozó partneri együttműködésnek. Molnár László, az FKNP, valamint Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly frakcióvezető közös sajtótájékoztatót tart ezentúl havonta egyszer. Az MDF továbbá rendelkezésre bocsátja vidéki irodáit hetente egyszer az FKNP rendezvényeihez, a fővárosi irodákat pedig havonta egyszer. A megállapodás része az is, hogy a pártirodákra felkerül az FKNP logója.

Lengyel Zoltán a döntés után kérdésre válaszolva azt mondta: nem vette meg senki, az ország érdekében döntött úgy az FKNP elnöksége az MDF-fel közösen, hogy kéri felvételét az MDF-frakcióba, ahol a kisgazda érdekeket kívánja képviselni. Herényi Károly frakcióvezető hozzátette: az MDF-frakció tagjaként Lengyel Zoltánnak több lehetősége nyílik a parlamenti felszólalásra mint független képviselőként.

A 2006-os parlamenti választások után 11 taggal hozták létre az MDF-frakciót az Országgyűlésben. Nemrég azonban kizárták a képviselőcsoportból és a pártból is Almássy Kornélt, múlt pénteken pedig Vas János lépett ki, akit annak idején a Tisztelet Társasága delegált, de a szervezet megszakította az együttműködést az MDF-fel. A frakció létszáma így 9 főre csökkent, és felmerült, hogy megszűnik, mert a működéséhez legalább 10 képviselőre van szükség. Az MDF Országos Választmánya szombaton Herényi Károlynak adott felhatalmazást az MDF-frakció létszámának garantálásához.

Lengyel Zoltán 2002-től 2006-ig a Fidesz országgyűlési képviselője volt, és a 2006-os választások után is fideszes képviselőként kapott mandátumot, de több mint egy éve függetlenként dolgozik. A politikus tavaly júliusban konfliktusba keveredett rendőrökkel egy igazoltatáskor Budapesten. Az ügyben később a képviselő és a rendőrök feljelentése alapján is indult egy-egy nyomozás. Lengyel Zoltán az eset után - a párt érdekeire hivatkozva - kilépett a parlament Fidesz-frakciójából, 2007. szeptember 10-e óta független országgyűlési képviselő volt.

Olvasóink írták

 • 8. dodó 2008. október 13. 21:08
  „Madarat tolláról...”
 • 7. kérdő 2008. október 13. 20:12
  „Ful! Ez valamilyen készenléti, vagy ügyeleti díj lenne a tűzoltóknál?”
 • 6. tüzes 2008. október 13. 18:08
  „Ful: már megint kezded? Neked mindenről a tűzoltók jutnak eszedbe? Éjszaka is?”
 • 5. 1 vélemény 2008. október 13. 16:59
  „Mi az hogy nem szervezhetnek! Mire való a szabadnap? Szolgálaton kívül?”
 • 4. Ful 2008. október 13. 12:49
  „Felháborítja a tűzoltó állományt, hogy a jövő évi költségvetés tervezetben a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél (vám- és pénzügyőröknél, a börtönőröknél, a rendőröknél) ezt megteszik.
  A tűzoltókat a kormányzat ingyen munkára kötelezi, mert amíg más munkavállalóknak heti 40 órát kell dolgozniuk, addig a kormány a tűzoltóknak heti 48 órát ír elő, ám a heti 8 órás különbséget nem fizetik ki részükre. Az egyébként jogos igényeknek a tűzoltók egy jelentős része nem kíván törvénytelen eszközzel (sztrájkkal) érvényt szerezni. A hatályos 1996. évi XLIII. Törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról (HSZT) kimondja, hogy az érdekképviseleti szervek e törvény keretei között szabadon működhetnek és gyakorolhatják jogosítványaikat. Sztrájkot azonban nem szervezhetnek.”
 • 3. Németh László 2008. október 13. 12:33
  „Ibolyka mindenkivel hajlandó egyezséget kötni, hogy a frakció megmaradjon.
  Lengyel Zoltán pedig szégyelje magát, hogy feladta a függetleségét. Én biztos, hogy az MDF-re nem fogok szavazni, remélem nem kerülnek be a parlamentbe.”
 • 2. Anonymus 2008. október 13. 12:05
  „Jellemtelen GÖRÉNY, aki eladta magát egy tál lencséért.”
 • 1. grenadle 2008. október 13. 11:43
  „érdemes a google KÉPkeresőbe beírni "lengyel zoltán".
  vagy a "lengyel zoltán" + index-re rákeresni.
  Vigyázat! a képviselő úr egyes képeken ruhátlan.
  Ibolya tehát leküzdötte undorát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentősen nőtt az agrárterméket termelői ára

Az agrártermékek termelői ára az év első 8 hónapjában 17,4 százalékkal nőtt az előző év hasonló… Tovább olvasom