Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Megnyílna a hazai munkaerőpiac a szakképzett románok előtt

Magyarország teljesen megnyitja munkaerőpiacát a szakképzett román munkaerő előtt - jelentette be Markó Béla a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tartott találkozója után szerdán.
A közvetlenül a közös kormányülés előtt, zárt ajtók mögött zajlott megbeszélésen Markó szerint nagyon fontos döntés született, figyelembe véve, hogy máshol - például Olaszországban - feszültségek vannak a román munkaerő bevándorlása miatt.

A magyar kormányt az RMDSZ kérte fel napokkal ezelőtt a munkaerőpiac teljes megnyitására. A román állampolgárok Magyarországon jelenleg 254 szakmában vállalhat munkát mindenféle engedély nélkül. A nyitásról várhatóan a szerdán zajló közös kormányülésen születik megállapodás.

Az RMDSZ elnöke egyebek között a Nagy-Románia, illetve a Konzervatív Pártnak kisebbségellenes törvénykezdeményezéseiről tájékoztatta Gyurcsányt. A két szervezet kezdeményezései között van például a Gheorghe Funar-féle javaslat, mely szerint az állam ezer eurót, illetve az útiköltségét is fizesse annak a romániai magyarnak, aki végérvényesen Magyarországra szeretne települni.

A konzervatívok javaslata szerint az államnyelv oktatását egységes módszerek szerint kell folytatni, ugyanakkor az óvodában is be kell vezetni a román nyelvoktatást.

Olvasóink írták

  • 1. fogyaszto 2007. november 14. 21:45
    „Emlekszik meg valaki 22millio roman bevandorlo kampany szovegre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar püspököt nevezett ki XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki Székely Jánost,… Tovább olvasom