Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megreformálnák az uniós borpiacot

Az Európai Unió borpiacának mélyreható reformja mellett döntött csütörtökön kiadott közleménye szerint az Európai Bizottság, mert az "egyensúlyt teremt a piacon, növeli a versenyképességet, megvédi a vidéki térségeket és egyszerűbbé teszi a szabályokat mind a termelők, mind a fogyasztók érdekében".
A testület arra is törekszik, hogy megőrizze a bortermelés legjobb hagyományait, megerősítse a vidéki térségek társadalmi szerkezetét, és figyelembe vegye e térségek természeti adottságait.

A brüsszeli bizottság - amely négy lehetséges forgatókönyv közül a legradikálisabbat választotta ki - úgy tervezi, hogy az elképzelések alapos megvitatását követően, 2006 decemberében vagy 2007 januárjában jogalkotási javaslatokat terjeszt be a reformra vonatkozóan. Az átalakítás végrehajtására egy- vagy kétlépcsős megközelítést alkalmaznának.

Utóbbi szerint először a kínálat és a kereslet egyensúlyának helyreállítását célzó intézkedésekre kerülne sor, majd azokra, amelyek a versenyképesség növelésére irányulnak, beleértve a telepítési jogok rendszerének felszámolását is. A termelők számára "nagyvonalú ösztönzőket ajánlanának fel a gazdaságtalan szőlőültetvények kivágásának előmozdítására, a korszerűtlenné vált piactámogatási intézkedéseket - mint például a lepárlást - megszüntetnék", a címkézési rendszert és a borászati eljárásokra vonatkozó szabályozást pedig naprakésszé tennék és egyszerűsítenék. A pénzeszközök egy részét a borágazat igényeihez igazított vidékfejlesztési intézkedésekhez csoportosítanák át, és a tagállamok számára egy nemzeti pénzügyi alapot biztosítanának a nemzeti szinten meghatározott intézkedések finanszírozására.

Az egylépcsős változat szerint hagynák, hogy a telepítési jogokra vonatkozó korlátozások rendszerének hatálya 2010. augusztus 1-jén lejárjon, vagy azonnal eltörölnék ezt a rendszert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajok

Győr újvárosi és szigeti kerületeiben egyre többen építkeznek, sok telek még nincs bekerítve.… Tovább olvasom