Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Mégsem ciki a cigi: egyre több magyar kamasz dohányzik

Egyre több a dohányos a magyar kamaszok között, ráadásul majdnem ugyanannyi lány gyújt rá naponta, mint fiú, és ugyanannyi alkoholt is isznak. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) csütörtökön közzétett felméréséből az is kiderül, hogy a 11-17 év közötti fiatalok közül a lányok gyakrabban kerülnek depressziós hangulatba, mint a fiúk, viszont mindkét nem képviselőinek 1/3-a elégedetlen az életével.
Az OGYEI 1986 óta vesz részt egy olyan nemzetközi kutatásban, amely az iskoláskorú gyerekek életmódját, magatartását vizsgálja. Az egészségügyi világszervezet, a WHO fogja össze a 43 országban zajló felméréseket, amelyeket 4 évente ismételnek meg. A legutóbbi vizsgálat 2006-ban volt, amelynek során Magyarországon összesen 6 ezer 11-17 éves iskolást kérdeztek ki. Például arról, hogy mennyire fáradékonyak, milyen gyakran fáj a fejük, van-e krónikus betegségük.

A felmérésből kiderült, hogy a dohányzásról való leszoktató kampányok ellenére az utóbbi 20 évben egyre több a fiatalok között - fiúk 68, lányok 59 százaléka - a naponta cigarettázó. Sőt, már egészen fiatalon, általános iskolában is a gyerekeknek 6-7 százaléka hetente rágyújt. A 17 évesek 90 százaléka már ivott alkoholt, sőt, a lányok fele és a fiúk csaknem 3/4-e már többször volt részeg. A 15-17 évesek 20 százaléka pedig már kipróbált valamilyen drogot, leginkább marihuánát, vagy hasist.

A felmérés foglalkozott a fiatalok agresszivitásával is. Eszerint míg 11-13 éves korban még előfordul egymás bántalmazása, verése, addig a középiskolában ez már nem jellemző. Németh Ágnes a magyar kutatás vezetője elmondta: összehasonlítva a vizsgálatban résztvevő többi országgal a magyar fiatalok egyáltalán nem agresszívek, és drogfogyasztásban is szerencsére a lista utolsó harmadában vagyunk. Amiben továbbra is sajnos az élmezőnyben helyezkedik el hazánk az a fiatal dohányosok száma - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Baba 2008. február 08. 09:14
    „Sajnos magam is azt látom, hogy még a rendszeresen sportoló, a dohányzás összes hátrányát ismerő fiatalok is rágyújtanak. Divatból vagy sem, egyremegy, de volt aki éppen aktuális szerelmi bánatával magyarázta, hogy miért cigizik egyre többet.
    Fogalmam sincs mit lehetne tenni, a legtöbb béna TV kampányban nem hiszek, a mai srácoknak drasztikusabb dologra van szükségük az elrettentéshez, mint egy művészfilmes beütésű reklám és egy gyors statisztika. Velünk cigitől szétrohadt tüdőt is nézettek annak idején, mondjuk aki addigra már bagózott az ettől nem szokott le, a többiek viszont sokáig emlegették.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankkártyacsalót fogtak a nógrádi kommandósok

Bankkártyacsalót fogtak a nógrádi rendőrök Salgótarjánban. A férfi hamis bankkártyákkal több… Tovább olvasom