Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Mégsem nyílt feldolgozó a kolbászgyár helyén

Fél évszázados múlt után öt esztendeje zárt be a makói kolbászgyár. A Justh Gyula utcai üzem azóta gazdát cserélt, de továbbra sem termel – egykori igazgatója, Fodor Pál szerint az üzem már nem is lenne alkalmas eredeti funkciójára.
A kolbászgyár épülete a bezárás óta üresen áll. Fotó: Gyenes Kálmán
Az öt évvel ezelőtt bezárt makói kolbászgyár több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza: elődje a mai telephely területén működött jéggyár, mázsaház és vágóhíd összevonásából jött létre 1949-ben. Két év múlva egyesült a hasonló profilú hódmezővásárhelyi üzemmel, s maradt meg profiljában kizárólag a húsfeldolgozás. A hatvanas évek elején már hetvenketten dolgoztak itt és 1970-ben fordult elő először, hogy a szárazkolbász-készítés volumene meghaladta az ezer tonnát. A hetvenes évek közepéig gyulai recept alapján készült itt a kolbász; a tájjellegű ízeket idéző, külföldön is ismert makói csípős kolbászt 1977-ben kezdték el gyártani – mesélte a kolbászgyár egykori igazgatója, Fodor Pál.

A hőskor
A nyugalmazott igazgató egyébként hentes dinasztia leszármazottjaként került az üzem élére; élelmiszer-ipari főiskolát, majd közgazdaságtudományi egyetemet végzett. A gyárban 1974-től 1996-ig tevékenykedett – érdekes adalék, hogy a gyár fél évszázados története alatt összesen tízen vezették az üzemet. A kolbászgyár felfutása az ő igazgatásának idejére esett: számtalan szakmai díjat, elismerést szereztek, termékeiket külföldön – és nem csak a volt szocialista országokban – is keresték. Fodor Pált egyszer, dániai látogatása során vendéglátója különlegesen finom kolbásszal kínálta meg: a tányéron elhelyezett szeletekről azt mondta, egy helybeli hentesmester kolbászából szelték, akinek annyira ízlett a makói csípős, hogy azt igyekszik utánozni. Az igazgató megkóstolta és elismeréssel gratulált, mondván: ez bizony pont olyan, mint a hazai! A házigazda persze nyomban leleplezte a turpisságot – mint kiderült, igazi makói csípőskolbásszal tette próbára, amit magyar ismerősei hoztak neki, mert a család ezt szereti a legjobban.

Ma is üresen áll

A makói kolbászgyár épületét a Pick Rt. két éve eladásra hirdette meg, s nem sokkal később egy hódmezővásárhelyi és makói telephellyel is rendelkező magyar cég meg is vásárolta. A társaság akkor azt tervezte, hogy – központi munkahelyteremtő támogatást is igénybe véve – negyven-ötven embert foglalkoztató zöldségfeldolgozó üzemet alakít ki benne. A Justh Gyula utcai épületegyüttes azonban mindmáig üresen áll.

A gyárat a kilencvenes években már a stagnálás jellemezte, végül a hanyatlás. Lakatot az üzem kapujára éppen öt esztendeje akasztott a tulajdonos, a szegedi székhelyű Pick Rt. – ezzel nyolcvanhat ember munkahelye szűnt meg Makón. Fodor Pál szerint a Justh Gyula utcai telephelyen a kolbászgyárat újraindítani már nem lehet – ha valaki hasonló profilú üzemet szeretne, érdemesebb lenne újat építeni. Makói csípős kolbász egyébként ma is készül: a Pick gyártja, Szegeden. Fodor Pál nem kóstolta meg, és amióta egészségi okokból nyugalomba vonult – ennek már tíz éve –, a gyár területén sem járt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom