Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Megszállás alatt a Kulti - Költözés vagy kilakoltatás?

Sajátos fordulatot vett a fővárosi Kultiplex körül hosszú ideje zajló huzavona. A múlt hét csütörtökén előzetes felszólítás és igazolvány nélküli kidobók szállták meg a művelődési házat a IX. kerületi önkormányzat nevében. A hely azóta is zárva tart.
Az itt működő Tilos Rádiónak várhatóan sikerül elköltöznie, de a szórakozóhely helyzete nehezen átlátható, a jövője viszont kiszámíthatatlan. Jogi huzavona, civil tiltakozások, kilakoltatás várható, de közben lehet, hogy sikerül új helyet találni.

A népszerű kulturális centrum bezárását már 2007 közepe óta tervezi az önkormányzat. Az épület mögötti foghíjtelek eladása és beépítése miatt lecsökkenő zöldterületet a kerület vezetése a Kultiplex elbontásával akarja kompenzálni. A "milliárdos ingatlanüzlet versus alternatív kulturális élet" vitát a honi közbeszédnek sikerült lesüllyeszteni a "liberális fészek" szellemi szintjére, miközben a bezárás által újra napirendre kerülő kulturális problémák ismét háttérbe szorultak.

Az épület a Budapest Film tulajdonában volt, tőlük vette meg az önkormányzat 2007 őszén. Az ingatlant a hvg.hu értesülései szerint az intézmény vezetői is megvették volna, őket azonban kihagyták az üzletből.

Hardi Róbert alpolgármester ugyanakkor azt nyilatkozta lapunak, hogy az adásvétel után a helyet üzemeltető Kultiplex Kft. átadta az épületet az önkormányzatnak, az üzemeltetést viszont a Centrifuga Kft.-nek. Erről viszont nem tudott a kerületi vezetés. A helyzet jogilag is bonyolult, mivel a két cég egymással szerződött az üzemeltetésről, nem az önkormányzattal, így van is szerződés, meg nincs is.

A Tilos Rádióval egyszerűbb volt a helyzet. Mind Hardi Róbert, mind Csabai Gábor, a rádió ügyvezetője elmondták a Hírszerzőnek, hogy tavaly szeptember óta egyezkednek egymással a lehetséges elköltözésről. Csabai elmondta, hogy nem tartják jónak a lebontásról szóló döntést és megértik a "civil lázadókat", azonban próbálnak jogkövető magatartást tanúsítani, és helyet találni az elköltözéshez.

Megvédeni nem sikerült

A fővárosi önkormányzatnál is próbáltak tenni az ügyért, ezért felvették a kapcsolatot a Kultiplex és a Tilos vezetőivel. A két intézmény képviselői a FIMÜV (Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt.) kezelésében lévő épületek közül kaptak ajánlatokat. Demszky Gábor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál kezdeményezte az épület ideiglenes védetté nyilvánítását is, mivel az egykori Kinizsi Mozi épülete bauhaus stílusban épült. A KÖH stratégiájában azonban az épület átépítettsége miatt nem szerepel megmentendőként.

A Kultiplex megmentése érdekében fesztivál és blog is indult. A teltházas koncertek mellett a Tilos Rádióban dolgozó Bakács Tibor tartott több sajtótájékoztatót a Kulti védelmében, melyen gitárt tört, a civil összefogás erejével fenyegetett, és bejelentette, hogy foglaltházzá válással fogják megakadályozni az intézmény kiürítését.

Mindez nem ért sokat, hiszen az épületet a február 28-ig kitolt megoldási határidő után megszállták, és jelenleg is vigyázzák az önkormányzat szekuritis emberei. A kivitelezési mód az elmúlt év közbeszédét tematizáló rendőri azonosítószám-viták után kissé aggályos. Hab a tortán, hogy a bebukott civil fellépés az érdekelt zenészeket is egymásnak ugrasztotta.

A Tilos menni fog

A Tilos Rádió és a kerület a héten várhatóan megegyeznek egymással. Ennek értelmében a rádió körülbelül egy hónapnyi haladékot kap a működésre, addig azonban a kerületi és a fővárosi önkormányzat által felajánlott helyek közül próbálnak találni megfelelőt. Csabai Gábor szerint számos helyet megnéztek már, több alkalommal a megegyezés sikere is kevésen múlott.

A Centrifuga Kft. is számos épületet megnézett már. A kerületi önkormányzattal viszont eddig még nem tárgyaltak. Az épületet elfoglaló biztonsági emberek miatt azonban a cég a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivataltól kért birtokvédelmi állásfoglalást, mely megállapítja, hogy a jogi helyzet alapján jogos, vagy jogtalan-e az épület elfoglalása.

Dirner László, a cég vezetője lapunknak azt mondta, hogy ők is szeretnének megoldást találni a jelenlegi helyzetre. A kerülettel való egyezkedéshez viszont egyelőre a közigazgatási Hivatal állásfoglalását várják. A fővárosi önkormányzat által ajánlott lehetőségek alapján viszont addig is keresik tovább a lehetséges új helyszínt.

Nem dobálják ki a székeket

Az alpolgármester szerint a közigazgatási hivatal nem fog igazat adni a cégnek. Hardi Róbert azt mondta, hogy részükről a dolog már hatósági ügy, és amennyiben a Közigazgatási Hivatal nekik ad igazat, akkor kiürítési eljárásra kerül sor. A közigazgatási vizsgálat viszont hosszas jogi huzavonát eredményezhet, mely alatt a cégnek talán sikerül másik helyet találnia. Az alpolgármester szerint az garantált, hogy "nem fogják kidobálni a söröspultot, meg a székeket az utcára".

Dirner László szerint a legjobb az lenne, ha nem kellene lebontani az épületet és az önkormányzattal valamiféle átalakításban és a kerület számára is hasznos kulturális funkcióban, például próbahely-kiadásban tudnának megállapodni. A szórakozóhely viszont így most bizonytalan ideig nem üzemel, csak a Tilos tudja folytatni a munkáját. Dirner szerint "marha megalázó dolog", ami jelenleg történik. A történteket egyébként jól jellemzi, hogy a Hírszerző által megszólaltatott összes fél kifogásolta valamilyen formában a köztük zajó kommunikációt.

Csütörtökön délután háromkor az épület melletti Markusovszky téren szimpatizánsok és zenészek fognak tüntetni. A Kultiplex mellett számos egyéb alternatív szórakozóhely is bezárt, vagy be fog zárni, többnyire külső okok miatt. A szervezők szerint ezért "már nem csak a Kultiról van szó, hanem arról, hogy a hatalom magasról tesz arra, hogy Magyarországon az underground lassan sírba száll".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségbiztosítási törvény: az AB-hez fordul az MDF

Az MDF szerint az egészségügy átalakításáról februárban másodjára is elfogadott törvény, több ponton… Tovább olvasom