Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Megszavazták a kórháztörvényt

Folytatás az 1. oldalról.

Az aktív ágyak csökkentésével párhuzamosan a krónikus fekvőbeteg-ellátásban (rehabilitáció, ápolás) elérhető ágyak száma 19.979-ről 27.169-re nő. Az összes ágyszám mintegy 11 százalékkal, 80.125-ről 71.384-re csökken. Közel hét és fél ezer aktív ágy krónikussá alakul.
A kiemelt, súlyponti kórházak száma országosan 39 lesz, ezekben az intézményekben a legmodernebb technikával és nagy tapasztalatú orvosokkal biztosítják a súlyos vagy speciális ellátást igénylők kezelését. A jövőben csak ezekben az intézményekben kezelhetnek például daganatos beteget, vagy itt végezhetnek szívműtétet és szervátültetést. Ezen intézmények sürgősségi centrumok is, és kötelesek bizonyos időn belül ágyat biztosítani nagyobb vészhelyzetek (katasztrófa, járvány) esetére. A kiemelt kórházak kapacitásuk egy részét garantáltan megkapják, ezenfelül pedig pályázatnak további ellátási kapacitásokért a ret-eknél.
A területi kórházak általános ellátást nyújtanak a jövőben, illetve ezekre a kapacitásokra pályázhatnak, ám ezekben az intézményekben a jövőben hangsúlyosabb lesz a rehabilitáció és a krónikus ellátás.
A járóbeteg-ellátás a területi kórházak köré szerveződik, és ezen egészségügyi központokban működhet például az egynapos sebészet és a szakrendelések többsége is, amelyeket a jövőben fejleszteni fognak.
A törvény január 1-jei hatálybalépését követően az egészségügyi miniszter nyolc napon belül eljuttatja a regionális egészségügyi tanácsokhoz (ret) a régiókra vonatkozó kapacitási javaslatot. A tanácsoknak 20 napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ennek hiányában a miniszter nyolc napon belül dönt a régió normatíváinak felosztásától. Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kell megkötni.
A jogszabály azt is rögzíti, hogy az egészségügyi miniszter felelős az újonnan létrejött ellátórendszer működését megvizsgálni, és a megállapításokról beszámolni az Országgyűlés szakbizottságának.
A képviselők megszavazták azt is, hogy az Országgyűlés elnöke kérje a törvény sürgős aláírását a köztársasági elnöktől.
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tartózkodott a kórháztörvény név szerinti szavazásánál hétfőn este a parlamentben, amit azzal indokolt, hogy választókerületének érdeke szembekerült a Fidesz érdekével, és az ellentmondást ilyen módon oldotta fel. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ligabajnokság

labdarúgás

Győri ETO–Újpest 1–0 (1–0) Tovább olvasom