Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Megszorítások az alapfokú művészeti iskoláknál

A jövő évi költségvetés tervezete, s a megszorítások érintik az alapfokú művészetoktatási iskolákat is: normatívák csökkenéséről lehet hallani. Ez az intézmények létét kérdőjelezi meg, létszámapadást eredményezhet a diákok, pedagógusok körében egyaránt.
A mosonmagyaróvári Mosonyi Mihály Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a tavalyi tanévhez képest idén létszámnövekedés tapasztalható. Míg az előző tanévben 262 diákot oktattak zenére, addig idén nyolc tanulóval többet.
– Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert az igény változatlanul nagy erre az oktatási formára – fogalmazta meg Szabó Gizella, az iskola igazgatóhelyettese. Elmondta, hogy a jelenleg tizennyolc szakképzett oktatóval működő intézmény fenntartójának, az önkormányzatnak döntő szerepe van az iskola finanszírozásában. Hernádi Sándor igazgató hangsúlyozta: a város mint fenntartó sokat fordított a zeneoktatáshoz szükséges körülmények kialakítására, termek berendezésére, felszerelésére. Az önkormányzattól származik a szükséges pénz közel hatvan százaléka. A többit a normatívák teszik ki, ami még kiegészül a szülői hozzájárulásokkal. A térítési díjat (amit 6 éves kortól 18-ig, illetve a 18 és 22 év közötti nappali tagozatos diákok fizetik) törvény határozza meg: a zeneművészeti ágra járó normatíva tíz százalékát kell egy-egy diákért befizetni. Ez félévente hatezer forint, s tanulmányi eredménytől függően emelkedik. Tandíjat – ami ebben az esetben a normatíva összegével egyenértékű – azon 18. életévüket betöltött növendékek fizetnek, akik nem nappali tagozatos hallgatók, vagy már dolgoznak.

Burkolt

normatívacsökkentés


A zeneművészeti ágnál a költségvetés tervezete alapján a normatíva továbbra is 105 ezer forint lesz évente, ennek ellenére – Szabó Gizellát idézve – „burkolt normatívacsökkentésről” beszélhetünk, ugyanis az alapfokú művészetoktatási intézmények számára kötelezően előírt eddigi négy foglalkozást (ami két hangszeres és két szolfézsórát jelentett) ötre emelték. Jelenleg nem tudni, hogy ezt a pluszórát vállalják-e a diákok, hiszen többletelfoglaltsággal jár. Aki a következő tanévtől a szokásos négy foglalkozáson vesz részt, az után csak 70 ezer forint hívható le. A kötelező óraszám-emelkedés eredménye lehet, hogy jövő tanévtől lesznek olyan oktatók, akik nem tudják majd kitölteni a teljes óraszámot, így jövedelmük csökken, esetleg meg is szűnhet.
A normatívák ilyen módon való csökkentésével romlanak az iskola működési feltételei, megoldást csak az jelenthet, ha a növendékek létszámát növelik. Míg az állam egyre inkább kivonul a finanszírozásból, addig egyre nagyobb lesz a szülő, a fenntartó anyagi felelőssége.

Beolvasztás a minőségi oktatás kárára

A konvergenciaprogram megfogalmazza, hogy az alapfokú művészetoktatási intézmények támogatásánál a jelenleginél jobban kell differenciálni a finanszírozás rendszerét. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az efféle képzés beépüljön az iskolai tanórák keretébe, lényegesen csökkentve ezzel az önálló intézmények működtetése és finanszírozása iránti igényt. A zeneiskola vezetői szerint a beolvasztás elképzelhetetlen, hiszen egyrészt a minőségi zeneoktatáshoz speciális tantermek kellenek, másrészt az sem megoldható, hogy a művészeti oktatást az iskolák tantervébe beépítsék. Amint megfogalmazódott, ezek az intézkedések tönkreteszik a nemzeti zeneoktatást. A művészetoktatási iskolák minősítését a fenntartóknak kell kérniük az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponttól, amely egy egységes rendszer szerint határozza majd meg azok eredményességét. Természetesen különbség lehet egy megyeszékhelyi és egy kisvár osi zeneiskola között. Az előbbi inkább ki tudja rostálni a jó képességű tanulóit, így látványosabb eredményeket érhet el.
A megszorító csomag alapfokú művészetoktatási intézményekre vonatkozó pontja Hernádi Sándor szerint azzal magyarázható, hogy gombamód elszaporodtak azok a nem önkormányzatok által fenntartott iskolák, melyek közül sok nem rendelkezik képzett zenetaná-

rokkal és megfelelően felszerelt tantermekkel.

Fejlődési lehetőség

vidékieknek is


Az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola az idei tanévben 15 százalékos létszámcsökkenést könyvelt el: a tavaly beiratkozott több mint ezerháromszáz tanulójuk idén 1103-ra csappant. Ennek okát Sasvári Marcell, az intézményt fenntartó alapítvány képviselője a normatívák csökkenésében látja. Az iskola 2003-ban kezdte el tevékenységét, 2004 februárjáig az itt tanulóknak nem kellett fizetniük. Ezt követően a zeneoktatásban részt vevőknél a normatíva 10 százalékát tette ki a térítési díj (havi ezer forint), míg a többi ágazatban (képző- és iparművészeti, táncművészeti, színművészeti) a normatíva 20 százalékát.
– Célunk nem az, hogy csodagyerekeket képezzünk, hanem hogy fejlődési lehetőséget biztosítsunk azoknak, akik affinitást éreznek a művészetek iránt – emelte ki Sasvári Marcell. Az intézmény jelenleg Mosonmagyar- óvár és környékén, valamint Sopronban tizenkét településen tizennyolc telephelyen biztosítja ehhez az infrastruktúrát, valamint az elméleti és gyakorlati hátteret húsz főállású és hat óraadó oktató segítségével. Az érdeklődők elemi iskolás kortól egészen érettségiig tanulhatnak az intézmény keretein belül. Emellett különféle rendezvényeken is bemutatkozhatnak, szakmai kiránduláson, színházlátogatáson, táborokban bővíthetik ismereteiket.

Intézmények megszűnése – monopolizáció

Amennyiben a művészetoktatási intézményeket valóban összeolvasztanák az általános iskolákkal, ellehetetlenülne az előbbiek helyzete, képtelenné válnának a minőségi oktatásra – véli az intézményt működtető alapítvány képviselője. A normatíváknál 15–20 százalékos csökkenésre lehet számítani. Sasvári Marcell szerint a legtöbb intézmény amúgy is anyagi gondokkal küzd, s így arra kényszerítenék őket, hogy „megadják” magukat. Elképzelhetőnek látja azt, hogy ahol a kisebb intézmények megszűnnek, a nagyobb iskolák veszik át a helyet monopolizációt eredményezve.
– A monopolizációt egy megoldásnak látom ebben a helyzetben, ezzel viszont nem értek egyet, hiszen a művészeti oktatásban a személyes kapcsolatok kiemelkedően fontosak – fogalmazta meg Sasvári Marcell. A támogatások megvonása a családokat is jobban megterhelné, az eddigi havi ezerforintos térítési díj akár 4000–5000 forintra emelkedhetne. Az Allegro minden fórumon rávilágít a jelen nehéz helyzetre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen csecsemőhalál – agykárosodás miatt

A hirtelen bölcsőhalál veleszületett agyi károsodás következménye lehet – utalt amerikai… Tovább olvasom