Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Megszorításokat javasolt Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc a közszolgák 13. havi bérének visszatartását és a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának felére faragását javasolta a szocialista képviselőknek. A megtakarítás 300 milliárddal mérsékelné a kiadásokat.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfő este tárta a szocialista frakció elé, milyen feltételekkel kaphat mentőövet Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), ami akár 10 milliárd eurót is jelenthet. Korábban kemény ellenállásba ütköző javaslatokkal állt elő.

Az Index információi szerint az IMF azt a feltételt szabta, hogy további 300 milliárd forintot le kell faragni az állami kiadásokból. Gyurcsány 180 milliárdos megtakarítást remél a közszférában dolgozók 13. havi bérének megvonásától. (Az államháztartási egyenleget viszont kisebb mértékben javítaná a lépés, hiszen a bér utáni adó és járulék nem folyik be a büdzsébe. Így 180 milliárdos kiadáscsökkentés ezen a soron durván 120-140 milliárdos hiánycsökkentést eredményez - írja az Index.) 210-220 milliárd forintot tesz ki, ha a felére csökkentenék a 13. havi nyugdíj összegét. Olyan elképzelés is előkerült, amely szerint lenne olyan időskorú, aki egy fillért sem kapna jövőre 13. havi nyugdíjból, de az is elképzelhető, hogy mindenki ugyanakkora összegű 13. havit kapna.

A két említett, a szocialisták részéről kemény döntést megkívánó megtakarítás tehát összesen 300 milliárddal mérsékelné a kiadásokat, ám ennél valamivel kisebb mértékben, 240-260 milliárd forinttal csökkentené az államháztartási hiányt.

Gyurcsány megértésre számított a frakció részéről, hiszen vége lehet a forint elleni spekulációnak is.

Összefogásra van szükség a szakértő szerint

Nouriel Roubini közgazdász professzor szerint az IMF támogatásának igénybevétele végül is erősítheti az ország iránti bizalmat és forrást biztosíthat a devizára nehezedő spekulációs nyomás enyhítéséhez - írja a Napi Online. A szakértő szerint elkerülhető a magyar gazdaság összeomlása, de ezért gyors és összehangolt intézkedéseket kell tenni. A kormánynak és ellenzékének együtt kell működnie. A politikai bizonytalanság a cselekvőképesség iránti bizalom elvesztéséhez vezethet egy olyan környezetben, amely tele van időzavarban lévő, ideges, döntéseinek végiggondolására képtelen befektetővel.

Gyurcsány egyeztetett

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn este telefonon egyeztetett az Európát is sújtó pénzügyi válság kapcsán Silvio Berlusconi, olasz miniszterelnökkel - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a megbeszélést követően Daróczi Dávid, kormányszóvivő. A kormányfő azért hívta olasz kollégáját, hogy az összefogás és a közös fellépés lehetőségéről konzultáljanak.

Gyurcsány Ferenc vasárnap telefonon beszélt Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Gordon Brown brit miniszterelnökkel is.

November 7-én egyébként nem hivatalos csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió állam-, illetve kormányfői Brüsszelben a válság kapcsán.

Olvasóink írták

154 hozzászólás
 • 154. eü dolgozó 2008. október 29. 11:51
  „A 13. havi fizetés megszüntetése vagy nem adása a csőddel egyenlő saját családomban. 2 állásom van, hogy valamit tudja a gyerekemnek adni, a családot fenntartani. A bevétel szerves része a 13. Jelenleg széttoszva kapjuk, 12 egyenlő havi részre, ezzel együtt keresek 80-at. Mégis mi a f.szt képzelnek, hogy ezt benyeljük? Van két lehetőség: el lehet menni nekünk, vagy nekik. Ha mi megyünk, ki fog dolgozni? Fiatal vagyok, egyre inkább az az érzésem, hogy ebben az országban nincs lehetőségem NORMÁLISAN felnevelni a gyerekemet. Ezzel nem vagyok egyedül. Ennek a k.rva kormánynak inkább az életfeltételeket kellene javítani, hogy megtartsa a saját adófizetőit. Mert ha külföldön dolgozom, nem ide adózok!
  De nem, a megoldás: szívjuk le a dolgozókat! Azoknak úgyis mindegy.
  Radikálisan le kellene építeni a sok semmittevő politikus létszámát, és jelentős bevétele maradna az országnak!”
 • 153. egyszeru polgar 2008. október 29. 10:32
  „Tisztelt "Pista vagyok"
  On szerint generacio kieses van a populacios strukturaban. Ezzel egyetertek, bar nem eppen az a genaracio a keves akikrol beszel. Az on altal feltuntetett idoszak utan kezdett rohamosan csokkenni a nepesedes, ennek pedig oka a gazdasagi bizonytalansag. A mai tarsadalom pillerei a 30-45 evesek. Ez a generacio pedig meg az eppen bevezetett GYES es GYED idejenek termese, akik nem szulettek kevesen, hanep eppen az utobbi evtizedekben vandoroltak es vandorolnak kulfoldre. A szakmai tudasukat, munkeerejuket , igy a nemzeti vagyon egy reszet kulfoldre juttatjak .
  Oszinten mondom, fajdalmasan erint a dolog higgye el, annak ellenere, hogy magam is kulfoldon elek joideje, mas jellegu okok miatt.
  Azok pedig, akik az idosektol akarjak megvonni jogaikat, bizony nagyon igazsagtalanok. Egyes generaciok 2 vilaghaborut eltek at, nehez sorsuk volt. Sem gyermekkoruk sem felnott koruk nem volt irigylesremelto. Nem harithatja senki a felelosseget azokra, akik megoregeszenek.
  A cel ne a pusztitas legyen, hanem a TEREMTES!!!!”
 • 152. vakasszony visszanéz 2008. október 28. 23:28
  „figyelmébe ajánlom gyurcsánynak,hogy a parlamenti pártokban helyet foglaló barátai költségtéritését törölje el az fedezni fogja az nyugdijak és a közalkalmazottak évi 1x-i azaz 13.havi alamizsnáját,ami csúfos kormányzása alatt a bérék és nyugdijak sokadik,követhetetlen értékvesztésének kompenzálására vezettek be!! gyurcsány és az szdsz kormánya!! ha jól emlékszem akkor azt is megszavazta az mszp szdsz kormány,hogy a saját juttatásukat kétszeresére emelték!! mert olyan kevés volt a 400 ezer Ft./hó nekik.akkortályt derült ki hogy többszáz ezres költségtéritést is kijátszanak maguknak adómentesen,miközben arcátlanul nyugdijas kosarat számolgatnak,hogy egy nyugdijasnak elég kell legyen havonta 50 ezer FT. megélhatésre!!!!!! igaz gyurcsány!!!!! sőt sok is ,nagyon is !!!!!!!”
 • 151. hekaté 2008. október 28. 22:40
  „Nekem legjobban a 123-as Foreign-nek adott válasza tetszett, annyi kiegészítéssel, hogy sajnos nemcsak a hitelt, hanem azok meglehetős kamatait is vissza kell fizetnünk /gondolom én, mert erről kevés szó esett/.”
 • 150. Kedves 77, 78! 2008. október 28. 22:29
  „Bizony, bizony!

  Nem kéne itt tetszelegni a semmivel. A nyugdíjasok és a romák szavazták meg ezt a kormányt. Ezt köszönjük nekik. Magam is és mások is.

  Ideje volna már elgondolkozni azon, hogy 70 fölött el kell venni a szavazati jogot, vagy akkor megadni a ma születettnek is. Az értelmi szinvonal ugyanaz. Arra már nem emlékeznek, hogy merre laknak, de szavazni elmehetnek. Elmebaj.
  100 dorint nyugdíjemelésért eladnák a saját anyjukat is.

  Tudom, hogy vannak kivételek, de ez nem az általános. Az általános az, hogy bámulják a tévét,ahol uszítanak valaki ellen, és jól tud gyűlölni a Magyar, tehát a liberálbolsikra fog boldogan szavazni.
  A demokráciában a szavazóké a felelőség. Azoké, akik megszavazták gyurcsányt, azoké, akik nem tanították meg a kölykeiket zsebkendőbe tüszenteni, köhögni, azoké, akik nem tanították meg gondolkodni kölykeiket. A buszon lökdösődő nyugdíjasoké, akik összevesztek fiatal családtagjaikkal, akik szóltak nekik, hogy nem kéne a szocikra szavazni.

  Az idei télen sok öreg meg fog fagyni, mert drága a meleg a szocik jóvoltából. Ám az unokáitok, akik élete tönkrement már mit kezdjenek ezzel?

  Erről beszéltem kedves 77, 78, akik juj de érzékenyek vagytok. Akkor lettetek volna érzékenyek, mikor ezeket a tetveket megszavaztátok, és akkor lennétek értelmesek, amikor focihuligánt, szélsőjobbot kiabáltok azokra, akik tennének valamit.
  Akkor legyetek érzékenyek, amikor titeket üt a roma 100 forintért bekötött szátokkal, akiket a liberálbolsevikok védenek, és a rendőr futni fog hagyni. Akkor örüljetek rosszindulatú, unokáitokkal kitoló nyugdíjjaskáim.

  foreign furán gondolkozol.

  Ahol te élsz, lehet, hogy az van rendben, ha mindenki hazudik. Gyere ide lakni, itt nem mindenki hazudik.

  Nem tudsz családban, érzelmekben gondolkozni.

  Azt viszont élvezettel nézem, ahogy megvezeted sok olvasódat. Ügyes.
  Az pedig igaz, hogy a népesség, népesedés probléma, de az cél, hogy a Magyar kihaljon a Kárpát medencéből. Itt nem akarnak ellenállást az új honfoglalók, mint keleten.

  A falurombolás is ennek jegyében folyik. Már nincs iskola, posta, semmi.”
 • 149. hekaté 2008. október 28. 18:24
  „123 foreign-nek! - Ez így van, szó szerint.”
 • 148. Pista vagyok 2008. október 28. 17:53
  „Kedves egyszerű polgár!

  Tévedés: a népesedés csőd ok. A gazdaság és az 1980-as évek óta tartó mindenféle nyűglődésünk alapoka idáig ágazik el. Nem tettük rendbe az országot népesedésügyileg. Sőt, megettük, felzabáltuk, megspróroltuk (pártállásra, vallási meggyőződésre és mindenre való tekintet nélkül) a jövőt illető anyagi javakat és nem anyagi áldozatokat. Az aktív korosztályokra évtizedről évtizedre nagyobb és nagyobb súllyal nehezedett és nehezedik a magatehetetlen és a nem magatehetetlen öregek ellátási, gondozási költsége. Ez az eltartási költség minden termékünkbe, szolgáltatásunkba beépül és drágít. Az elöregedésből eredő versenyképtelenségünket csak a reálbérek folyamatos lenyomásával tudtuk ideig-óráig ellensúlyozni. Nem folytatom.”
 • 147. zweistein 2008. október 28. 16:08
  „"Gyurcsány Ferenc leszögezte az RTL-nek adott interjújában, hogy annak, amit idén tesznek a hiány csökkentése érdekében, közvetlen vagy közvetett szociális hatásai nincsenek."

  Valóban, ... sem közvetlen, sem közvetett.”
 • 146. zweistein 2008. október 28. 16:04
  „Olvasnak Délmagyart? Hülye kérdés! Akkor olvassák már vissza ezt a nem túl régi hírt:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/az_idei_intezkedeseknek_nem_lesznek_szocialis_hatasai/2074047/
  Mindjárt beidézek belőle egy-két gyöngyszemet, csak GYF hitelességének illusztrálására!”
 • 145. dáridó 2008. október 28. 15:38
  „Ajánlom az MSZP figyelmébe, hogy a nemzetközi hitelválság idején sok MSZP és SZDSZ tag hírdet különféle hiteleket a Szuperinfóban! Nagyon a körmükre kellene nézni!”
 • 144. grenadle 2008. október 28. 15:35
  „140: Örülök, hogy tetszett (Grenadle)
  139: Nekem is minden, nálam fiatalabb közvetlen rokonom külföldön, Németországban, dolgozik: a húgom, az unokaöcsém, annak felesége.”
 • 143. röhej 2008. október 28. 15:33
  „A közteherviselésből valahogy mindig kibújnak a milliárdosok és a nagy vagyonokkal rendelkezők! Hát nem érdekes?”
 • 142. nyuszifüle 2008. október 28. 15:27
  „nyuszifülek ez még nem a globális pénzügyi váság ami itt van. ÁÁÁÁ Csak annak állítják be a szocik. Valójában a magyar gazdaság. a pannon puma. Egyébként 6milliárd Ft amit a képviselők évente felvehetnek számla nélkül, költségtérítés címen. 18milla / kopf”
 • 141. sdfs 2008. október 28. 14:40
  „137. hát azért sok fiatal nem a termelésben vesz részt munkája során, hanem elmegy szerezni valami trendi diplomát és majd lesz valahogy... ezt azért be kellene látni!”
 • 140. Ez tetszett!!! 2008. október 28. 14:34
  „"néhány ország kivételével a "válság" néhány hónap múlva, csak rossz emlék lesz, nálunk pedig még mindig dúlni fog a recesszió."”
 • 139. 4YOU 2008. október 28. 14:31
  „Nekem nem egy barátom van, akiknek valamennyi gyermeke külföldre ment dolgozni! Szánalmas amit művel a Gyurcsány-kormány! Normális demokráciában már elkergették volna őket! :)”
 • 138. Foreign 2008. október 28. 14:20
  „137-nek. Ezen mindig jokat mosolygok MONNYON LE:)))

  Aki akar talal munkat, ha nem is magyar ceggel szerzodesben de magyarorszagon dolgozhatna.

  Van olyan baratom aki magyarorszagon el es kulfoldi ceggel van szerzodesben.

  Mindent lehet csak akarni kell, meg kitartani azokert a celokert amiket kituzunk magunk ele.”
 • 137. 4YOU 2008. október 28. 13:56
  „136-nak! A fiatalabb korosztály nem buta! Látja, hogy mi folyik ebben az országban. Akinek módja és lehetősége volt az már régen külföldön dolgozik és nem itthon adózik. Hiába tanult itthon, hiába a diploma, ha nincs munkahely!
  Mondjon le ez a tehetetlen és buta kormány!”
 • 136. tothgy 2008. október 28. 13:18
  „Ma a huszonéves korosztály jelentős része nem dolgozik, nem termel GDP-t, nem fizet adót, pénzbe van családjának éppúgy, mint az államnak az ingyenes felsőoktatási tömegképzéssel.
  Nagyon sok diplomás lett az utóbbi tíz évben. Ezek mit csinálnak mind? Nem a szellemi tőkéjüket hasznosítják? Minden segítség megvan hozzá, ingyen oktatás, ingyen pénzforrások az EU-ból. Csak dolgozni kell, mindenkinek ott ahol van, tenni a dolgát, és teremteni. Vagy mi akkor ma a diplomák nagy részének az értéke? Úgy vegetálnak vele sokan, mint régen egy gimnáziumban érettségizett.
  A régebben érettségizettek pedig munka és adófizetés és tandíjfizetés mellett tanulhattunk a felsőoktatásban. Mi dolgozunk 18 éves korunktól fogva. Sőt sokan harmincasok,negyvenesek már 17 évesen. Ma nemritka a 30 éves pályakezdő! Teljesen megalapozatlan ez a nagy szociális háló. A semmiből ill. a mi adóinkból tanulnak velünk párhuzamban a pár évvel fiatalabbak mind ingyen.A középgeneráció pedig nagy összegű költségtérítéseket fizettünk sok éven át - helyettük is - és emiatt folyamodtunk hitelfelvételhez is..Nem sokkal jobb lenne, lett volna egy mérsékelt, egyenletes teherviselés? és osztogatás....a régi rendszerben nem volt ennyi ingyenesség..most pedig piacgazdaság van.”
 • 135. MInek? 2008. október 28. 13:09
  „Most láttak napvilágot a megszorítások részletei, érdemes elolvasni. Egyébként feltudjuk-e egyáltalán fogni, hogy mit adunk a hitelért cserébe? A gyermekeink, unokáink jövőjét...”
154 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden második ember krónikus betegségben szenved

Az emberek csaknem fele, azaz minden második magyar felnőtt szenved valamilyen krónikus betegségben… Tovább olvasom