Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megszűnhet Magyarországgal szemben az uniós eljárás

Veres János bízik abban, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa az Európai Bizottságban a jövő héten eredményesnek ítéli a magyar államháztartás egyensúlyának helyreállítását szolgáló intézkedéseket.
A pénzügyminiszter hozzátette, hogy reményei szerint 2009-ben az Európai Bizottság megszünteti az úgynevezett túlzott deficit-eljárást Magyarországgal szemben. A pénzügyi kormányzat eddigi másféléves tevékenységét értékelve a pénzügyminiszter a jelenlegi kabinet reformintézkedéseit tartja a legátfogóbbnak 1995 óta.

A kormány másfél éve elindította a legfontosabb reformokat az oktatásban, a közigazgatásban, az egészségügyben, az ártámogatások átalakításában és a nyugdíjrendszerben, amelyeket idén folytatni fog, de a 2007-eshez hasonló léptékű intézkedésekre nem lesz szükség - hangsúlyozta Veres. Érzékeltetésül elmondta, hogy 2006-ban az egyensúlyjavításhoz döntően a bevételeket növelték, 2007-ben a kiadások csökkentése és a bevételek növelése fele-fele arányban oszlott meg, idén pedig már zömmel a kiadások mérséklése lesz napirenden.

A kiigazításnak a gazdasági növekedésre gyakorolt kedvezőtlen hatásairól a pénzügyminiszter azt mondta, hogy az üzleti szféra tavaly is jól teljesített, 3,9 százalékkal bővült, a GDP várhatóan 1,6-1,7 százalékos, szerény gyarapodása a költségvetési terület teljesítményének 7 százalékos zuhanása idézte elő. Veres János szerint reális az idénre várt 2,8 százalékos növekedés.

Az infláció a kormány szerint 2009- végére elérheti az EU által elvárt maximum 3 százalékot.

Veres János elmondta: a tavasszal napirendre kerülő adókoncepcióban nincsenek feszültségek közte és Draskovics Tibor, a kormányzati intézkedések összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter között - mondta Veres a HírTV keddi tudósítására válaszul.

A népszavazás kapcsán a pénzügyminiszter megismételte: ha a Fidesz kezdeményezte igenek kerülnek túlsúlyba, neki nem áll szándékában olyan javaslatot benyújtani, ami 2009-ben adóemeléssel pótolná a felsőoktatási intézmények, a kórházak és a háziorvosok kieső bevételeit.

Olvasóink írták

  • 1. Kolompár Rómeó 2008. február 07. 09:21
    „Tudom, hogy naiv vagyok, de én még mindig bízom abban, hogy ez az áfacsaló görény kamatostul visszafizeti a hamis számlákra elcsalt áfát (nem vette észre, hogy hamisak a számlák) és esetleg börtönbe is vonul.

    Svédországban kiderült, hogy 2-3 képviselő nem fizeti a tv-díjat, erre másnap lemondtak.

    Hasonlítsuk össze a két esetben megjelenő összeget, cselekményt és a végkifejletet.

    Ezek ugatnak európaiságról???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március elsejétől foglalt házzá válik a budapesti Kultiplex

Nagy médiaérdeklődés kísérte a Kultiplexet védelmezők szerda délutáni bejelentését miszerint:… Tovább olvasom